Tehnologia video provoacă noi polemici în Bundesliga şi Serie A

Deciziile luate de arbitri pe baza tehnologiei video în meciurile Schalke - Bayern şi Bologna - Inter au dus la alte discuţii şi nemulţumiri

Marco Fritz a acordat un penalty controversat pentru Bayern în meciul cu Schalke
20 septembrie 2017

Sistemul VAR (video assistant referee) continuă să provoace polemici şi discuţii contradictorii. Introdusă în Germania şi Italia odată cu începutul sezonului 2017/2018, tehnologia video avea ca scop principal reducerea greşelilor de arbitraj prin posibilitatea revederii principalelor momente de joc, ceea ce ar trebui să ofere arbitrilor un ajutor important în stabilirea deciziilor şi implicit mult mai puţine dezbateri în ceea ce priveşte influenţa greşelilor de arbitraj asupra deznodământului partidelor. Situaţia însă pare a fi departe de cea dorită, până la punctul în care polemicile s-au extins chiar şi în Bundesliga, campionat cunoscut ca fiind printre cele mai liniştite din punctul de vedere al protestelor la adresa arbitrilor.

După meciul din etapa anterioară, când FC Koln s-a declarat extrem de nemulţumită de evenimentele din confruntarea cu Borussia Dortmund, de această dată a fost rândul lui Schalke 04, învinsă cu 3-0 de campioana Bayern Munchen, să iasă la atac. Acuzele se îndreaptă către lovitura de la 11 metri primită de Bayern şi transformată de Robert Lewandowski în minutul 25, după un început de meci foarte bun pentru gazde: “Ne simţim penalizaţi de ceea ce s-a întâmplat.” – a declarat căpitanul Ralf Fährmann -“Nu este nevoie ca arbitrii să facă o reuniune şi să vizioneze faza din toate unghiurile dacă apoi se acordă un astfel de penalty. Suntem oameni, avem braţe, nu suntem roboţi.” Nemulţumirea celor de la Schalke 04 a fost sporită de faptul că, în etapa a doua a campionatului, echipa antrenată de Domenico Tedesco nu a primit o lovitură de la 11 meci cu Hannover, la o fază foarte asemănătoare: “La Hannover noi nu am protestat, deoarece situaţia era clară” – aminteşte Fährmann – “Henţul a fost involuntar, iar balonul atinsese prima dată o altă parte a corpului.”

Etapa intermediară din Italia nu a fost lipsită nici ea de scandal, deşi ziua de marţi a programat un singur meci, duelul dintre Bologna şi Inter, decis de un episod controversat în repriza secundă, când centralul Marco Di Bello a acordat o lovitură de la 11 metri oaspeţilor după o cădere involuntară a fundaşului Ibrahima Mbaye, care a dus la un uşor contact cu Eder. “Îmi face plăcere faptul că voi sunteţi convinşi de penalty” – a declarat tehnicianul celor de la Bologna, Roberto Donadoni, intervievat de Mediaset Premium la finalul meciului – “Îmi doresc doar ca într-o situaţie similară să fie acordat şi pentru noi într-un meci cu o echipă mare de genul lui Juventus, Milan, Napoli sau Roma. Sper că va exista o măsură uniformă. Nouă ne-ar fi fost acordat acel penalty? Mbaye a aluncat, mingea se ducea în partea cealaltă”.