Premier League
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur
21
Liverpool
Liverpool
Heung-Min Son 36
Joel Matip 90+6 (a)
Cody Gakpo 45+4

Tottenham – Liverpool 2-1. Thriller cu erori de arbitraj, două roșii și un autogol la ultima fază

David Petre, 30 septembrie 2023

Se aștepta mare spectacol la meciul Tottenham – Liverpool datorită fotbalului ofensiv al ambelor echipe, care erau și neînvinse în actuala stagiune. Spectacol a fost într-adevăr, dar într-un alt fel decât s-ar fi crezut și cu aspect de thriller, după o uriașă gafă de arbitraj care a anulat greșit un gol lui Liverpool la 0-0, două cartonașe roșii tot pentru oaspeți care au dezechilibrat un duel ce începuse pe contre și, în cele din urmă, un autogol al lui Matip în ultimele secunde care a decis duelul în favoarea lui Spurs.

Fără îndoială că lui Tottenham nu i se poate imputa nimic din evenimentele de pe teren. Oamenii lui Postecoglou și-au văzut admirabil de treaba lor ofensivă indiferent de numărul jucătorilor aflați pe teren, dar dacă victoria este sau nu meritată este greu de spus în condițiile speciale în care ea a fost obținută. Un lucru este totuși clar în legătură cu londonezii: în astfel de circumstanțe un rezultat egal nu ar fi fost acceptabil cum a fost de exemplu cel de runda trecută cu Arsenal, iar relațiile de joc dintre oamenii din față încă nu sunt suficient de limpezi pentru ca Tottenham să găsească întotdeauna soluții. Când (și dacă) Postocoglou va rezolva această problemă, despre Tottenham se va putea spune într-adevăr că este o echipă mare, chiar dacă din punct de vedere defensiv nu este de așteptat să facă mari progrese pentru că actuala idee de joc nu o duce în acea direcție.

Dacă este greu să decidem dacă Tottenham merita sau nu să câștige, în schimb este sigur că Liverpool nu merita să piardă. Nu doar prin prisma golului anulat în mod aberant la 0-0, nici a cartonașelor roșii care au părut corecte, ci prin modul în care echipa s-a apărat când a rămas în dublă inferioritate. La un moment dat Klopp a schițat de pe margine o mare inimă spre jucătorii săi și, într-adevăr, acesta a fost simbolul evoluției echipei în nordul Londrei. Cu o linie de cinci oameni pe fund și alți trei alergând ca nebunii în fața lor pentru a bloca culoarele, Liverpool și-a apărat admirabil egalul timp de peste 20 de minute și a avut mare ghinion ca Matip să trimită în propria poartă mingea care a privat echipa de un punct. După înfrângerea lui City ceva mai devreme o victorie în acest derby ar fi dus-o pe Liverpool pe primul loc, dar un punct obținut cu doi oameni mai puțin ar fi valorat mult mai mult, chiar dacă doar simbolic, pentru inimoasa echipă a lui Klopp.

Un lucru trebuie observat și reținut în legătură cu acest meci: chiar dacă circumstanțele au fost deosebite și puteau duce la o drastică inflamare a spiritelor de o parte sau de alta, fair-play-ul nu a fost neglijat nici măcar o clipă. Primul roșu a fost o intrare imprudentă cu o mare doză de neșansă dar fără vreun element de intenție violentă, al doilea a venit după două cartonașe galbene, iar mai târziu, în situație de 11 contra 9, ambele echipe și-au văzut de jocul dictat de propriile posibilități: una asediind careului advers, cealalată apărându-se ordonat și cuminte și încercând chiar și în respectivele condiții să lovească pe contraatac. O lecție de sportivitate care face mare cinste Premier League și fotbalului în general.

Cu Liverpool mai degrabă pasivă în prima repriză a meciurilor din acest sezon dar foarte activă de regulă după pauză, meciul de pe Tottenham Stadium a început așa cum era de așteptat, cu gazdele în posesie și mare vervă ofensivă, dar cu contre bune ale oaspeților. De altfel primele două intervenții importante de portar i-au aparținut lui Vicario, care a blocat succesiv mingea șutată din centru de Gakpo și apoi pe cea trimisă din unghi din Robertson.

Egalitatea numerică nu a rezistat însă decât 26 de minute: Curtis Jones a ajuns primul la minge într-un duel cu Bissouma, dar gheata sa a căpătat o mișcare de rotație după contacul cu mingea și s-a împlântat deasupra gleznei adversarului, care s-a arcuit înfricoșător. În mod miraculos Bissouma a reușit să continue meciul, însă nu și Jones, care a văzut primul cartonaș roșu ca jucător profesionist.

Scorul încă era 0-0 și acum s-a produs faza polemică a meciului: angajat în adâncime Diaz a reușit să îl bată pe Vicario cu o minge plasată perfect la colțul lung, însă golul a fost anulat pentru offside la semnalizarea tușierului. Un comunicat al comisiei arbitrilor din Anglia oferit încă din timpul meciului admite că a fost o eroare faptul că VAR-ul nu a intervenit, pentru că poziția lui Diaz fusese de fapt regulamentară, și că se vor face cercetări pentru a descoperi care a fost cauza acestei erori.

Pe teren însă consecințele au fost rapide, fiindcă în loc de 0-1 scorul a devenit 1-0: Richarlison a ratat o bună ocazie cu un șut complet aiurea, dar s-a dovedit mult mai inspirat în postura de pasator decisiv la o minge verticalizată cu precizie de lunestist de Madisson pe care a retrimis-o în fața porții pentru devierea facilă a lui Son.

Om eliminat, gol anulat pe nedrept și apoi gol încasat – un scenariu care ar face multe echipe să își piardă cumpătul. Nu însă și pe Liverpool din zilele noastre, care și-a căutat dreptatea în propriul fel: mișcând mingea eficientă până a găsit golul egalizator. L-a reușit Gakpo, cu un șut din întoarcere, care s-a accidentat în momentul lovirii balonului și a trebuit schimbat la pauză.

Înlocuitorul său, Jota, nu a zăbovit mult pe teren. După 22 de minute a văzut un galben, apoi foarte repede și pe al doilea după un fault din spate asupra lui Udogie undeva lângă tușă, într-un moment în care Darwin Nunez se încălzea pe margine pentru a oferi Cormoranilor noi orizonturi pe contraatac.

Darwin Nunez nu a mai intrat, iar Klopp a renunțat și la Salah pentru că Liverpool nu își mai putea permite luxul vreunui joc ofensiv. Cu o diferență de doi oameni pe teren, scenariul era unul singur: asediu la poarta lui Liverpool, la care Klopp a putut măcar răspunde cu niște picioare proaspete odată cu intrările lui Endo, Konate, Alexander-Arnold și ceva mai târziu Gravenberch.

Esențial în prima fază a fost Alisson, care a avut două intervenții spectaculoase la șuturi de la distanță, apoi Liverpool a închis minunat culoarele spre propria poartă într-un joc ce a adus mult cu hochey-ul pe gheață, cu Tottenham plimbând neobosit mingea de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga, dar căutând în zadar breșa pe centru și fără să apeleze la centrări care ar fi avut șanse mici de reușită în fața înalților fundașilor ai Cormoranilor.

După vreo 25 de minute de joc în acest fel, Liverpool părea să scape cu punctul miraculos, dar la ultima fază Porro a găsit un pic de spațiu undeva în dreapta, a centrat în fața porții iar Matip a reluat necruțător în vinclul propriei porți. Finalul l-a găsit prăbușit și cu Alisson încercând să îl consoleze. Autogolul său a fost ultimul din ghinioanele care s-au ținut scai de Liverpool în acest meci, însă eroismul cu care s-au apărat oamenii lui Klopp ne va rămâne în memorie. Pentru Tottenham este încă un rezultat mare cu care urcă pe locul doi în clasament după în șapte etape în care echipa lui Postecoglou și Arsenal sunt singurele neînvinse. Poate deveni chiar lider sâmbăta viitoare când joacă la Luton și poate rămâne acolo la finalul etapei cu un rezultat favorabil în derby-ul din Arsenal și City.

Tottenham Hotspur - Liverpool 2-1, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Tottenham Hotspur - Liverpool: Alejo Véliz, debut stagional la Tottenham Hotspur

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Tottenham Hotspur - Liverpool 2-1

Tottenham Hotspur
Șuturi Tottenham Hotspur
 • Total: 24
 • Pe poartă: 8
65-35
Posesie (%)
 • Tottenham Hotspur
 • Liverpool
Liverpool
Șuturi Liverpool
 • Total: 12
 • Pe poartă: 4
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
24
12
Șuturi pe poartă
8
4
Șuturi pe lângă poartă
4
5
Șuturi blocate
12
3
Faulturi comise
11
17
Cornere
11
5
Ofsaiduri
4
1
Cartonașe galbene
5
6
Cartonașe roșii
0
2
Parade portar
3
8
Total pase
662
364
Pase completate
603
281
Acuratețe pase
91
77

Meciuri precedente între Tottenham Hotspur și Liverpool

2022-2023

 • Premier LeaguePremier League
  Duminică, 6 nov. 2022
  Tottenham
  Tottenham Hotspur
  1-2
  Liverpool
  Liverpool
 • Premier LeaguePremier League
  Duminică, 30 apr. 2023
  Liverpool
  Liverpool
  4-3
  Tottenham Hotspur
  Tottenham

2021-2022

 • Premier LeaguePremier League
  Duminică, 19 dec. 2021
  Tottenham
  Tottenham Hotspur
  2-2
  Liverpool
  Liverpool
 • Premier LeaguePremier League
  Sâmbătă, 7 mai. 2022
  Liverpool
  Liverpool
  1-1
  Tottenham Hotspur
  Tottenham

2020-2021

 • Premier LeaguePremier League
  Miercuri, 16 dec. 2020
  Liverpool
  Liverpool
  2-1
  Tottenham Hotspur
  Tottenham
 • Premier LeaguePremier League
  Joi, 28 ian. 2021
  Tottenham
  Tottenham Hotspur
  1-3
  Liverpool
  Liverpool

2019-2020

 • Premier LeaguePremier League
  Duminică, 27 oct. 2019
  Liverpool
  Liverpool
  2-1
  Tottenham Hotspur
  Tottenham
 • Premier LeaguePremier League
  Sâmbătă, 11 ian. 2020
  Tottenham
  Tottenham Hotspur
  0-1
  Liverpool
  Liverpool