4 antrenori în cursa pentru a prelua pe Bayern Munchen

Willy Sagnol, Thomas Tuchel, Julian Nagelsmann şi Jurgen Klopp se afla în vederile lui Bayern Munchen pentru postul de antrenor

Willy Sagnol, antrenorul interimar al lui Bayern Munchen
2 octombrie 2017

A înlocui pe teren jucători de nivelul lui Philipp Lahm sau Xabi Alonso reprezintă în sine o sarcină extrem de dificilă, însă a trebui să identifici un înlocuitor de nivelul lui Carlo Ancelotti pe banca tehnică a echipei, cu atât mai mult în acest moment al sezonului, este cu adevărat o misiune complicată pentru conducerea clubului Bayern Munchen. Experienţele recente cu antrenori străini precum Pep Guardiola şi Carlo Ancelotti, însă şi cele mai vechi cu Giovanni Trapattoni sau Louis Van Gaal, par a fi convins campioana Germaniei să se orienteze către un antrenor care să nu mai întâmpine probleme de comunicare în relaţia cu staff-ul şi lotul de jucători. Pauza prilejuită de meciurile echipelor naţionale oferă conducerii bavarezilor două săptămâni pentru a încerca să găsească cea mai bună variantă pentru restul sezonului. Presa din Germania afirmă că lista cu numele potenţialilor antrenori s-a conturat şi include patru variante:

Willy Sagnol (40 de ani), se află momentan pe banca tehnică a lui Bayern Munchen, în calitate de antrenor intermiar, iar bavarezii trebuie acum să decidă dacă vor continua cu acesta cel puţin până la finalul campionatului. Debutul lui Willy Sagnol la Bayern nu a fost unul pozitiv, campioana Germaniei, remizând scor 2-2 pe terenul celor de la Hertha Berlin, deşi a condus la un moment dat cu 2-0. Willy Sagnol a evoluat timp de nouă ani pentru Bayern Munchen (277 de prezenţe, 8 goluri şi 50 de pase de gol), o perioadă de-a lungul căreia tehnicianul francez a dobândit la perfecţie cunoştinţele necesare în ceea ce priveşte limba germană şi trăsăturile specifice campionatului german. Sagnol locuieşte de multă vreme în Munchen şi este căsătorit cu Gwendoline, fosta secretară a preşedintelui clubului, Uli Hoeness

Thomas Tuchel (44 de ani) este în acest moment liber de contract şi pare principalul favorit la preluarea pe termen lung a echipei. Munca depusă de el la Borussia Dortmund (unde a avut un salariu de patru milioane de euro pe an) îl recomandă ca un demn urmaş al lui Pep Guardiola, iar bilanţul său cu Borussia, în perioada post Jurgen Klopp (2015-2017), este format dintr-o Cupă a Germaniei, o participare în UEFA Champions league cu eliminare în sferturile de finală şi două clasări în top 3 la nivelul ierarhiei din Bundesliga.

Julian Nagelsmann (30 de ani) este actualul antrenor al celor de la Hoffenheim, alături de care are un contract valabil până la finalul stagiunii 2020/2021, fiind cel mai tânăr tehnician din Bundesliga, implicit cu o experienţă care ar putea să nu îl recomande pentru moment pe banca unui club cu ambiţiile şi pretenţiile lui Bayern Munchen. Totuşi, performanţele sale recente cu Hoffenheim (unde câştigă doar o jumătate de milion de euro pe an) sunt impresionante: Nagelsmann a preluat echipa în lupta pentru evitarea retrogradării şi a dus-o în preliminariile UEFA Champions League, unde a pierdut însă barajul cu Liverpool, la fel precum primele două meciuri din UEFA Europa League, cu Braga şi Ludogorets.

Jurgen Klopp (50 de ani) are un contract valabil cu Liverpool până în 2022 şi un salariu de zece milioane de euro pe an. A fost disponibil să preia pe Bayern Munchen în 2008, însă la momentul respectiv a fost ales Jurgen Klinsmann. Personalitatea sa puternică, profesionalismul, maniera facilă în care gestionează relaţia cu jucătorii şi rezultatele excelente reuşite cu Borussia Dortmund l-au fascinat pe preşedintele Uli Hoeness, deşi Jurgen Klopp este doar al treilea în preferinţele fanilor lui Bayern Munchen, cu 26%, după Thomas Tuchel (34%) şi Julian Nagelsmann (27%).