AC Milan, doar a noua defensivă în Serie A după 7 etape

Transferul lui Leonardo Bonucci de la Juventus nu a fost momentan impactul sperat de AC Milan, care a primit zece goluri după primele 7 meciuri de Serie A

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
4 octombrie 2017
Leonardo Bonucci (AC Milan)
Leonardo Bonucci (AC Milan)

Situaţia lui AC Milan nu a fost deloc una facilă în acestă vară: cu o nouă ratare a participării în UEFA Champions League, o schimbare a aţionarului majoritar care a preluat gruparea milaneză şi foarte multe modificări de lot, Milan s-a aflat în căutarea unui lider, atât pe teren cât şi în afara lui, în jurul căruia să construiască o nouă echipă şi să redescopere gloria din trecut.

La apel a răspuns Leonardo Bonucci, de şase ori campion al Italiei cu Juventus şi un membru consacrat al defensivei torineze alături de Giorgio Chiellini şi Andrea Barzagli. Însă neînţelegerile cu antrenorul Max Allegri au dus la o despărţire neaşteptată de campioana Italiei şi de trecerea în tabăra marii rivale, având ca obiectiv nu doar consolidarea defensivei lui Milan, ci mai ales asumarea rolului de lider şi căpitan al echipei. La trei luni distanţă, Bonucci rămâne imaginea principala a celor de la Milan şi ca urmare este prima ţintă a criticilor după început de campionat sub nivelul aşteptărilor.

Eşecul din meciul cu AS Roma a ridicat semne de întrebare în special în ceea ce priveşte randamentul compartimentului defensiv. Ar fi putut Alessio Romagnoli să îl blocheze mai bine pe Edin Dzeko la golul de 1-0? La acţiunea de atac care a dus la golul de 2-0, Mateo Musacchio ar fi trebuit să evite dublarea marcajului la Dzeko? Ricardo Rodriguez nu ar fi trebuit să îl blocheze în bandă pe Alessandro Florenzi? Donnarumma putea interveni mai bine la şutul lui Nainggolan? Sunt toate întrebări puse de fanii lui Milan la finalul partidei din etapa anterioară.

Uşor paradoxal, Leonardo Bonucci a fost jucătorul lui AC Milan cel mai aproape de a marca pentru echipa lui Vincenzo Montella, însă şutul său din interiorul careului a fost salvat de portarul Alisson, ceea ce a făcut ca Milan să încheie al treilea meci din acest sezon cu o notă de insuficienţă. Însă şi un episod curios: după meci, tânărul Manuel Locatelli a dat „like” unui post publicat pe Instagram care îl critica pe căpitanul său, Leonardo Bonucci. O situaţie cel puţin neobişnuită, ca un jucător să aprecieze public acuzele aduse căpitanului său. Bonucci şi Locatelli au clarificat episodul nefericit, iar tânărul mijlocaş a explicat că incidentul nu a fost unul intenţionat: „Un gest absolut involuntar. Nu cred că se poate gândi cineva că a fost intenţionat.” – a precizat apoi Manuel Locatelli. Şi totuşi un gând s-a îndreptat către atitudinea impunătoare şi categorică prin care fostul fundaş al lui Juventus s-a prezentat în faţa grupului de jucători al lui AC Milan, cerând să i se acorde numărul 19 (la acel moment luat deja de Kessie). Un moment ce ar putea lăsa de înţeles că este mai complicat de construit un vestiar nou, cu roluri noi, decât ar fi fost anticipat.

Antrenorul Vincenzo Montella a recunoscut că a luat în calcul şi această variantă: „Dacă este posibil ca Bonucci să acuze prea mult responsabilităţile pe care şi le-a asumat? Este o întrebare pe care mi-am pus-o şi eu.”

Însă Leonardo Bonucci este o persoană şi un jucător care a ştiut de fiecare dată să treacă prin momentele dificile din viaţă, încă din perioada în care se afla la Treviso şi chiar înainte la Viterbo, când se spunea că fotbalistul mai bun ar fi fratele său. A lupta pentru a reveni în top nu este un lucru care să îl sperie. Însă misiunea de a readuce pe Milan în prim plan-ul fotbalui italian şi mondial este una cu adevărat extrem de dificilă chiar şi pentru experimentatul fundaş al echipei naţionale a Italiei, deoarece toată formaţia milaneză pare a se afla în dificultate: media notelor primite de Gianluigi Donnarumma în sezonul trecut a fost de 6,40, acum de 5,86. Romagnoli: de la 6 la 5,5. Zapata: de la 5,75 la 5.

Certitudinea este reprezentată de faptul că problema este una colectivă, iar impresia este că Milan a lucrat foarte puţin asupra mecanismelor care implică un sistem format din trei fundaşi centrali. Vincenzo Montella a început sezonul cu o idee clară, 4-3-3, iar sistemul 4-3-3 a fost iniţial folosit cu succes, însă după meciul contra celor de la Lazio (pierdut cu 4-1) a decis să treacă la o defensivă formată din trei oameni. Presiunea rezultatelor a făcut restul, iar de-a lungul ultimelor două săptămâni Milan a fost supusă unui val de critici după eşecul cu Sampdoria, amplificat de înfrângerea suferită în faţa propriilor fani cu AS Roma.

Evoluţia şi statisticile lui Leonardo Bonucci sunt în clară scădere faţă de perioada de la Juventus, însă există o altă statistică, evidentă încă dinaintea meciului cu AS Roma, care îl îngrijorează pe tehnicianul italian Vincenzo Montella în vederea derby-ului cu marea rivală Inter. AC Milan prin cele zece goluri primite în şapte etape de campionat are doar a noua defensivă din Serie A, în timp ce Inter are până acum cel mai bun compartiment defensiv, cu doar trei goluri primite.