Analiză comparativă a cifrelor lui Alvaro Morata şi Diego Costa la Chelsea

Cifrele înregistrate de Alvaro Morata după şase meciuri jucate pentru Chelsea arată că atacantul italian îl poate înlocui cu succes pe Diego Costa.

Alvaro Morata, Diego Costa (Chelsea)
25 septembrie 2017

Alvaro Morata a avut parte de un început foarte bun la Chelsea, în special din punctul de vedere al golurilor marcate după primele sale apariţii pentru campioana Angliei, în tenativa atacantului spaniol de a-l înlocui pe conaţionalul şi predecesorul său la Chelsea, Diego Costa. Fostul şi actualul atacant al celor de la Atletico Madrid a părăsit clubul de pe Stamford Bridge în acestă vară, iar despărţirea nu a fost una amiabilă, însă cele 20 de goluri marcate de Diego Costa în ediţia anterioară de Premier League au făcut ca decizia tehnicianului italian Antonio Conte de a-l anunţa că nu face parte din planurile sale pentru viitor să fie una curajoasă.

Adus în schimbul unei sume considerabile de la Real Madrid, pentru Alvaro Morata a fost evident încă din start că urma să fie comparat cu fostul golgheter al campioanei Angliei, astfel că hattrick-ul reuşit în etapa de campionat din weekend, în care Chelsea s-a impus cu 4-0 pe terenul lui Stoke City, a venit cât se poate de bine pentru fostul vârf al lui Juventus, care astfel a ajuns deja la şase goluri marcate în acest debut de sezon.

O performanţă cu siguranţă remarcabilă pentru un jucător care încă se află în plin proces de adaptare la un campionat şi o ţară nouă, însă odată cu revenirea lui Diego Costa la Atletico Madrid, va reuşi Morata să se ridice pe deplin la nivelul aşteptărilor, din toate punctele de vedere?

Goluri şi pase de gol
În calitate de atacant, orice jucător este evaluat în cele din urmă pe baza numărului total de goluri marcate, un capitol la care Morata va trebui să se ridice la un standard ridicat. De-a lungul celor trei stagiuni petrecute la Chelsea, Diego Costa a reuşit să înscrie 52 de goluri în Premier League şi a atins borna a 20 de goluri în fiecare dintre cele două sezoane în care gruparea londoneză a câştigat titlul de campioană. Media de un gol la 145 de minute în contul lui Diego este una impresionantă, însă tânărul atacant spaniol a reuşit momentan să se descurce chiar mai bine după primele sale şase partide la Chelsea, cu un gol marcat la fiecare 76 de minute. Dacă va reuşi să menţină acest ritm rămâne de văzut, însă Antonio Conte poate fi încrezător inclusiv datorită statisticii lui Alvaro Morata la Real Madrid, unde atacantul a avut o medie de un gol la fiecare 89 de meciuri, deşi nu a fost considerat de Zinedine Zidane printre primele sale variante.

Morata, până acum, a fost de asemenea mai eficient la capitolul ocazii concretizate. Cu o acurateţe a execuţiilor de 67% şi un procent de 50 la capitolul şuturi transformate în gol, vârful în vârstă de 24 de ani s-a dovedit chiar mai impresionant decât Diego Costa, care a trimis pe spaţiul porţii 53% din şuturile sale şi a concretizat cu gol 25% din ocaziile avute. Procentul de concretizare a ocaziilor considerate a fi foarte mari indică momentan o situaţie similară: Alvaro Morata a valorificat 62% din şansele mari de gol, în timp ce Diego Costa doar 37% în ultimul său sezon pe Stamford Bridge.

Pase şi mişcări în atac
Jucând în calitate de punct fix în centrul ofensivei, Antonio Conte a cerut din partea lui Diego Costa să contribuie la crearea de spaţii şi ocazii pentru jucătorii din linia a doua – o sarcină de care va trebui să se achite şi noul atacant al lui Chelsea. Diego Costa a avut o contribuţie decisivă la şapte goluri în stagiunea anterioară, cu o medie de un assist la fiecare 441 de minute, puţin sub media sa totală din perioada petrecută în Premier League (419 minute). Morata, pe lângă cele şase goluri marcate până acum, are de asemenea două pase decisive: prima a fost reuşită chiar la debutul contra celor de la Burnley, urmată de un nou assist în duelul câştigat cu Everton.

Totuşi, Diego Costa avea tendinţa de a fi implicat mai mult în jocul de echipă al lui Chelsea. Atacantul naturalizat spaniol a avut o medie de 30 de pase pe meci în sezonul precedent, cu o precizie de 75%, comparativ cu media de 20 de pase pe meci a lui Alvaro Morata, cu o precizie de doar 69%. Diego Costa are de asemenea o medie superioară a baloanelor jucate pe meci (cu 12 mai mult decât fostul atacant al lui Real Madrid) şi aproape dublul atingerilor în interiorul careului.

Procentul dribbling-urlor reuşite este la rândul său favorabil lui Diego Costa: 39% dintre tentativele fostului jucător al lui Chelsea au avut succes, în timp ce momentan Morata are un procent de doar 23, după şase meciuri oficiale.

Contribuţia defensivă şi disciplina
Diego Costa era foarte des implicat în faza defensiva a lui Chelsea, păstrându-şi în acelaşi timp prospeţimea şi abilitatea letală în faţa porţii. De-a lungul stagiunii anterioare, Diego Costa a fost implicat în 17 dueluri pe meci, iar 36% dintre acestea au fost câştigate, comparativ cu media de 28 de dueluri în care a fost implicat până acum Alvaro Morata (cu un procent relativ redus al celor câştigate, doar 14 pe meci).

Avantajul în înălţime pare a-l ajuta pe Morata când vine vorba de jocul aerian: ambii jucători au o medie de cinci astfel de dueluri, însă fostul vârf al lui Juve şi Real are de partea sa un procent mai bun la capitolul dueluri câştigate, 44 faţă de 29.

Italianul Antonio Conte a precizat săptămâna trecută faptul că Alvaro Morata ar putea să fie mai agresiv, o calitate care cu siguranţă nu îi lipsea lui Diego Costa. Totuşi, pentru moment tânărul atacant spaniol a faultat mai mult decât ilustrul său predecesor în ofensiva campioanei Angliei (1,58 faţă de 1,25), în timp ce Diego Costa a avut o medie de trei faulturi obţinute pe meci de-a lungul stagiunii anterioare, faţă de un singur fault pe meci obţinut de Alvaro Morata în cele şase partide disputate pentru Chelsea până acum.