Premier League
Arsenal
Arsenal
22
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur
Cristian Gabriel Romero 26 (a)
Bukayo Saka 54 (pen)
Heung-Min Son 42
Heung-Min Son 55

Arsenal 2-2 Tottenham Hotspur. Remiză echitabilă într-un echilibrat derby al Nordului Londrei

David Petre, 24 septembrie 2023

Pentru prima oară în era Premier League s-a întâmplat ca Arsenal și Tottenham să ajungă fără înfrângere la ora Derby-ului Nordului Londrei și fără înfrângere au rămas și după acest duel care a oferit goluri, ocazii, accidentări, greșeli de ambele părți, dar nu și un mod de a face diferența pe tabelă, după ce dubla lui Heung-min Son a anulat avantajul luat în două rânduri de Arsenal, în ambele ocazii cu concursul lui Cristian Romero.

Tottenham obținuse rezultate spectaculoase în startul de sezon, însă au fost voci care au spus că acest derby vine prea devreme pentru echipa în transformare sub bagheta lui Ange Postecoglou. Au fost într-adevăr momentele în care statutul de “work in progress” a ieșit în evidență, mai ales la construcția de jos a fazei, însă în cele din urmă nu se poate vorbi decât de un test reușit pentru formația vizitatoare care în mod surprinzător a câștigat raportul posesiei și pe care reziliența și încrederea în propriile forțe au purtat-o spre un rezultat pozitiv.

Totuși, acest rezultat probabil că nu ar fi fost posibil fără complicitatea lui Arsenal, care nu a avut mingea atât de mult pe cât este obișnuită, pusă sub presiune a comis erori pe faza defensivă, iar lipsa de profunzime a lotului a ieșit în evidență în câteva momente. Sezonul este încă la început și este prematur a se trage concluzii, însă impresia cu care rămânem după acest derby este că Arteta are nevoie de noi investiții la iarnă dacă dorește într-adevăr să lupte pentru titlu în Premier League.

Arsenal a fost surprinsă în debutul de meci în care, deși gazdă, nu a văzut mingea. A avut nevoie de minute bune pentru a apărea în meci și a făcut-o doar prin travaliul lui Saka în partea dreaptă, care i-a provocat o după-amiază complicată fundașului corespondent Udogie, cel care a și văzut un cartonaș galben problematic încă din minutul 15. Din acest duel s-au născut primele ocazii ale meciului și de aici a venit și deschiderea scorului. O primă acțiune importantă a fost în minutul 14, când Saka a înălțat o minge din dreapta pentru urcarea liberă a lui Gabriel Jesus (jucat aripă stânga), care i-a prilejuit portarului Vicario o primă intervenție decisivă. Două minute mai târziu, după cartonașul amintit, Udogie a trimis o pasă riscantă înapoi pe care Eddie Nketiah a interceptat-o și a șutat-o violent la colțul scurt, însă din nou Vicario a fost la post. Bravul portar al lui Spurs nu a mai avut însă ce face în minutul 26 când Saka a trimis un șut-centrare care nu părea a pune probleme, dar care a nimerit genunchiul lui Romero din care a intrat în poartă.

La 1-0 s-a văzut naivitatea lui Tottenham. Lucru neesențial în anii petrecuți sub comanda lui Pochettino, Mourinho sau Conte, inițierea fazei de construcție de la propriul portar s-a dovedit problematică în fața presiunii lui Arsenal, coborârea lui Madisson între fundașii centrali s-a dovedit o vulnerabilitate, iar Gabriel Jesus i-a furat mingea în careu pentru ceea ce ar fi trebuit să fie un gol ușor de 2-0, însă execuția imprecisă a trimis mingea peste poartă.

Arsenal s-a dovedit ea însăși vulnerabilă în apărare. La prima titularizare în acest sezon Brennan Johnson a avut o ocazie uriașă după un traseu admirabil al balonului dar a fost blocat cu o intevenție fenomenală de David Raya, însă la faza următoare Saka a fost obligat să se apere unu la unu în fața lui Madisson și a fost ușor depășit, iar centrarea în fața porții a fost concretizată de Son cu o deviere care l-ar fi făcut invidios și pe Kane.

A fost 1-1 la pauză, însă prima repriză a făcut o victimă importantă: Declan Rice nu a revenit pe teren la ieșirea de la cabine și este incert pentru derby-ul cu Manchester City de peste două etape, iar înlocuirea sa cu Jorginho avea să conteze: o minge șutată în mâna nefericitului Romero după o lovitură de colț i-a adus lui Arsenal un penalty pe care Saka l-a transformat pe centrul porții pentru al doilea avantaj al zilei, însă la faza următoare Jorginho a pierdut în mod naiv mingea la centrul terenului, iar pe contraatac Son a punctat din nou pentru 2-2.

Era doar minutul 55, însă nu s-a mai marcat. Niciuna din echipe nu a părut mulțumită cu rezultatul, însă Postecoglou a trebuit să renunțe la Madisson și Son din cauza unor probleme medicale (în cazul lui Madisson a părut inițial chiar ceva serios dar într-un interviu oferit la finalul meciului i-a liniștit pe fani), în timp ce la Arsenal nici Reiss Nelson și nici Emile Smith-Rowe nu au avut claritatea necesară pentru a schimba ceva, în ciuda unui forcing în cele 10 minute de prelungire cu care Tunarii cel puțin au câștigat raportul posesiei în repriza a doua.

Arsenal - Tottenham Hotspur 2-2, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Arsenal - Tottenham Hotspur

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Arsenal - Tottenham Hotspur 2-2

Arsenal
Șuturi Arsenal
 • Total: 13
 • Pe poartă: 6
47-53
Posesie (%)
 • Arsenal
 • Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur
Șuturi Tottenham Hotspur
 • Total: 13
 • Pe poartă: 5
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
13
13
Șuturi pe poartă
6
5
Șuturi pe lângă poartă
4
4
Șuturi blocate
3
4
Faulturi comise
12
19
Cornere
11
4
Ofsaiduri
2
3
Cartonașe galbene
3
4
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
3
4
Total pase
377
449
Pase completate
317
385
Acuratețe pase
84
86

Meciuri precedente între Arsenal și Tottenham Hotspur

2022-2023

 • Premier LeaguePremier League
  Sâmbătă, 1 oct. 2022
  Arsenal
  Arsenal
  3-1
  Tottenham Hotspur
  Tottenham
 • Premier LeaguePremier League
  Duminică, 15 ian. 2023
  Tottenham
  Tottenham Hotspur
  0-2
  Arsenal
  Arsenal

2021-2022

 • Premier LeaguePremier League
  Duminică, 26 sep. 2021
  Arsenal
  Arsenal
  3-1
  Tottenham Hotspur
  Tottenham
 • Premier LeaguePremier League
  Joi, 12 mai. 2022
  Tottenham
  Tottenham Hotspur
  3-0
  Arsenal
  Arsenal

2020-2021

 • Premier LeaguePremier League
  Duminică, 6 dec. 2020
  Tottenham
  Tottenham Hotspur
  2-0
  Arsenal
  Arsenal
 • Premier LeaguePremier League
  Duminică, 14 mar. 2021
  Arsenal
  Arsenal
  2-1
  Tottenham Hotspur
  Tottenham

2019-2020

 • Premier LeaguePremier League
  Duminică, 1 sep. 2019
  Arsenal
  Arsenal
  2-2
  Tottenham Hotspur
  Tottenham
 • Premier LeaguePremier League
  Duminică, 12 iul. 2020
  Tottenham
  Tottenham Hotspur
  2-1
  Arsenal
  Arsenal