Arsenal – West Bromwich, meciul în care Gareth Barry poate scrie istorie

Mijlocaşul în vârstă de 36 de ani al celor de la West Bromwich Albion, Gareth Barry, va deveni jucătorul cu cele mai multe prezenţe în Premier League

Gareth Barry, West Bromwich Albion
25 septembrie 2017

Mijlocaşul în vârstă de 36 de ani al celor de la West Bromwich Albion, Gareth Barry, va deveni jucătorul cu cele mai multe prezenţe în Premier League dacă va fi trimis pe teren în meciul programat a se disputa luni seara pe Emirates Stadium, contra celor de la Arsenal.

În meciul din weekend-ul anterior, încheiat cu scorul de 0-0 împotriva lui West Ham United, Gareth Barry l-a egalat pe legendarul Ryan Giggs cu 632 de apariţii în Premier League, astfel că experimentatul mijlocaş va avea acum ocazia să scrie istorie în duelul de pe Emirates, după o carieră de aproape 20 de ani la cel mai înalt nivel, începută în tricoul lui Aston Villa. Fost jucător al celor de la Manchester City şi Everton şi cu peste 50 de meciuri disputate pentru echipa naţională a Angliei în perioada 2000–2012, palmaresul lui Gareth Barry nu este unul foarte bun, cu doar un trofeu FA Cup obţinut în stagiunea 2010–11 şi un titlu de Premier League câştigat alături de Manchester City în sezonul 2011–12, ceea ce foarte probabil a făcut ca meritele sale să nu fie întotdeauna recunoscute la adevărata valoare.

Însă dincolo din profesionalismul şi pregătirea exemplară, o astfel de carieră îl plasează pe Gareth Barry în fruntea multor statistici din Premier League: mijlocul englez are deja cele mai multe minute jucate în prima ligă, 52,871, cu mult în faţa lui David James (51,229), Frank Lampard (48,868) şi Ryan Giggs (46,433). Ierarhia all-time al partidelor începute ca titular îl are de asemenea în prim-plan pe Gareth Barry, situat pe prima poziţie cu 29 de meciuri mai mult ca fostul portar al celor de la Aston Villa, West Ham United şi Manchester City, David James.

Un clasament în care Gareth Barry conduce dar în care cu siguranţă şi-ar fi dorit să fie mai degrabă în partea inferioară, este cel al cartonaşelor galbene: mijlocaşul englez a colecţionat de-a lungul carierei în Premier League 119 avertismente, cu 19 mai mult decât actualul atacant al celor de la Everton, Wayne Rooney, şi cu 20 în plus faţă de Lee Bowyer, respectiv Kevin Davies.

În primii ani ai carierei, odată cu promovarea la prima echipă a lui Aston Villa, Gareth Barry a impresionat prin travaliul de pe teren, prin determinarea şi spiritul său de luptă, însă golurile nu au fost specialitatea sa încă din start. Mijlocaşul a avut nevoie de 33 de meciuri pentru a-şi trece în cont prima reuşită şi alte 156 de apariţii pentru a ajunge la zece goluri în campionat. Totuşi, sub îndrumarea lui David O’Leary şi Martin O’Neill, Gareth Barry a devenit un jucător cu un randament bun în faţa porţii, cu 40 de goluri adunate până la momentul totalizării a 350 de prezenţe în Premier League. Forma şi cifrele excelente de la Aston Villa i-au adus transferul la Manchester City, unde treptat Gareth Barry a căpătat un rol mai defensiv, fiind înconjurat de jucători mai valoroşi din punctul de vedere al calităţilor ofensive. Din acel moment, experimentatul mijlocaş a reuşit să mai înscrie doar 11 goluri.

Există 16 fotbalişti care în acest moment evoluează în Premier League şi s-au născut după ce Gareth Barry a debutat în prima ligă a campionatului englez, un aspect care ilustrează şi mai mult nivelul carierei impresionante a jucătorului. Trent Alexander-Arnold şi Ben Woodburn, ambii de la Liverpool, sunt poate cei mai cunoscuţi jucători din lista celor 16. Însă luând în considerare faptul că Gareth Barry a declarat în repetate rânduri că intenţionează să îşi continue activitatea pe teren până aproape de 40 de ani, seria de recorduri va continua cu siguranţă să crească şi să stabilească noi repere în fotbalul englez.