Arsene Wenger, convins că Petr Cech poate evolua până la vârsta de 40 de ani

Antrenorul lui Arsenal, Arsene Wenger, a discutat despre viitorul experimentatului portar Petr Cech, ajuns la vârsta de 35 de ani

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
29 noiembrie 2017
Petr Cech, Arsenal
Petr Cech, Arsenal

Petr Cech este capabil să intre într-un club select al jucătorilor din Premier League care au evoluat la cel mai înalt nivel dincolo de vârsta de 40 de ani, conform antrenorului celor de la Arsenal, Arsene Wenger. Experimentatul portar ceh şi-a făcut debutul la vârsta de 17 ani pentru Chmel Blsany în octombrie 1999 şi a petrecut ultimii 13 ani în Anglia, la Chelsea, respectiv Arsenal. Cu patru titluri de Premier League în palmares şi 124 de selecţii pentru echipa naţională a Cehiei, Petr Cech a ajuns acum la 35 de ani şi poate fi considerat un veteran al fotbalului, însă Arsene Wenger este de părere că portarul ceh poate încă disputa mulţi ani alături de gruparea londoneză, datorită calităţilor fizice şi mai ales a unei mentalităţi de perfecţionist de care a dat dovadă în întreaga carieră.

Tehnicianul francez al „Tunarilor” nu vede niciun motiv pentru care Petr Cech nu poate continua să evolueze la acest nivel şi în următorii ani, similar cu ultima parte a carierei unor jucători precum Edwin van der Sar sau Ryan Giggs: „Şi Petr îmbătrâneşte, ni se întâmplă tuturor.” – a declarat antrenorul lui Arsenal, în cadrul unui interviu acordat pentru site-ul oficial al clubului – „Dar cred că se află într-o formă mai bună ca oricând. Este foarte atent la tot ce înseamnă pregătirea fizică, iar acest lucru îl ajută şi îi oferă multe beneficii. A slăbit câteva kilograme, nu foarte mult, două, trei, dar la acest nivel contează. Petr are grijă de stilul său de viaţă, deoarece acest lucru îl face să se simte bine şi deoarece îşi doreşte să fie întotdeauna cel mai bun. Petr Cech este un perfecţionist. Şi nu poţi să ai o astfel de carieră fără o preocupare majoră referitoare la stilul de viaţă, la dorinţa de a fi mereu cel mai bun.” – a explicat Arsene Wenger, care mai apoi a continuat:

„Îmi amintesc de situaţia lui Edwin Van der Sar la Manchester United, pot face o comparaţie între ei. Ambii sunt inteligenţi, au un aspect fizic similar şi o calitate similară. Iar în cele din urmă Van der Sar s-a retras deoarece aşa a decis el. Manchester United îşi dorea ca el să mai joace un an. Nu exclud posibilitatea ca Petr să joace până la 40 de ani, dar acest lucru va depinde doar de dorinţa lui şi de evoluţiile lui.” – a concluzionat Arsene Wenger, citat de site-ul oficial al clubului de pe Emirates.

Petr Cech a adunat 15 apariţii pentru Arsenal de-a lungul actualului sezon, fiind prezent la toate meciuri din stagiunea 2017-18 de Premier League. Contractul experimentatului portar este valabil până la finalul sezonului următor, însă foarte probabil jucătorul va semna o nouă înţelegere valabilă cel puţin încă un an.

Petr Cech va fi titular în partida pe care Arsenal o va disputa în această seară pe teren propriu cu Huddersfield Town, contând pentru etapa a-14-a din Premier League. Tunarii vor încerca să obţină al cincilea succes din ulltimele şase runde de campionat, pentru a-şi consolida astfel locul printre primele patru echipe din clasamentul Premier League.