Atletico – Real Madrid 0-0. Remiză albă din care are de câștigat doar Barcelona

Atletico - Real Madrid s-a terminat 0-0 după un joc dur și cu multe controverse, rezultat din care are de câștigat liderul FC Barcelona.

Atletico - Real Madrid 0-0, noiembrie 2017
19 noiembrie 2017

Primul Derbi madrileño găzduit de noul Wanda Metropolitano a oferit o bătălie înverșunată, plină de durități și controverse arbitrale, dar puțin fotbal. Presiunea exercitată de Real în ultimul sfert de oră a salvat cât de cât aparențele unui joc în care ambele echipe au părut mai degrabă dominate de frica eșecului decât de dorința victoriei, deși remiza le lasă pe amândouă la 10 puncte față de liderul FC Barcelona, distanță ce nu a putut fi niciodată recuperată în lupta pentru titlul din Spania. A fost un joc de coșmar pentru centralul Fernández Borbalán, în care Sergio Ramos a ieșit cu fractură de piramidă nazală și ambele echipe au solicitat mai multe penalty-uri pentru mingi jucate cu mâna, dar în care arbitrul aflat în ultimul sezon de activitate s-a limitat la a arăta 8 cartonașe galbene.

Jocul și mai ales rezultatul final vin ca o confirmare a momentului nefast prin care trec cele două rivale. Atletico a bifat a patra remiză consecutivă pe teren propriu, lucru firesc în condițiile în care are mari dificultăți în dezvoltarea jocului și își creează cu greu ocazii, lucru cu atât mai evident în acest joc în care Griezmann nu s-a simțit confortabil ca vârf împins în sistemul 4-2-3-1 și a fost, dintre titulari, jucătorul cu cele mai puține atingeri de balon.

De partea cealaltă, Real Madrid a avut un plus evident de tehnică și coeziune pe faza ofensivă, dar a confirmat carențele la finalizare. A jucat după ritmul impus de inepuizabilul Isco, a dominat axul central al terenului și și-a creat mai ales spre finalul întâlnirii câteva ocazii bune, însă Cristiano Ronaldo a fost lipsit de viteză în situații din care altă dată n-ar fi iertat.

Meciul a început cu o mare ocazie pentru Atletico: era minutul 4 când Varane a trimis greșit o minge înapoi ce l-a lăsat pe Correa singur cu Casilla dar argentinianul a trimis inexplicabil pe lângă poartă. A fost o primă jumătate de oră dificilă pentru Real, care a adunat procente la posesia balonului prin pase în propria jumătate dar cu greu a ajuns în apropierea careului advers. În schimb Atletico a fost o echipă mai incisivă și directă, s-a apropiat fără mari dificultăți de suprafața de pedeapsă blanco grație unui joc bun pe benzi, însă centrările nu au găsit coechipieri disponibili.

Realul a apărut în ofensivă după minutul 32 cu două situații bune până la pauză: Kross a ratat de puțin poarta din interiorul suprafeței de pedeapsă după un un-doi cu Ronaldo, apoi s-a produs cea mai controversată fază a jocului, o lovitură de cap a lui Sergio Ramos care a încasat o gheată în plină figură.

Fundașul blanco a fost schimbat la pauză, însă absența sa din centru defensivei nu a contat mult fiindcă Realul a controlat în mare măsură întreaga repriză secundă, dar cu ocazii doar după minutul 75, când Modric l-a găsit pe Ronaldo în poziție centrală însă șutul acestuia nu a prins cadrul porții.

Două modificări făcute de Simeone au produs o ocazie pentru gazde, cu Fernando Torres pe post de servant pentru Gameiro într-o poziție laterală în interiorul careului și o minge frumos ridicată de francez peste portarul Casilla dar scoasă de pe linia porții de Varane. A fost unica situație favorabilă pentru Atletico, într-un final controlat de Real. Cristiano a fost vizat de o nouă minge utilă în minutul 84 după o bună progresie a echipei sale însă preluarea greșită l-a făcut să rateze șutul, Kroos a încercat cu un șut puternic pe centrul porții din afara careului, apoi Cristiano a mai avut o mare ocazie lansat de Marcelo, dar pierderea câtorva fracțiuni de secundă la șut i-a permis lui Lucas Hernandez blocajul salvator.

S-a terminat 0-0, “un război câștigat de Barcelona fără să tragă vreun foc de armă”, după cum a titrat presa madrilenă imediat după finalul jocului. Pentru Real urmează un final de noiembrie aparent liniștit, cu o deplasare la Nicosia în Champions League și două jocuri pe teren propriu cu codașa Malaga în campionat și Fuenlabrada în cupă, în timp ce Atletico trebuie să își găsească ritmul pe teren propriu unde va primi vizita Romei, într-o căutarea miracolului ce au putea-o ține în lupta pentru primăvara Ligii Campionilor.