Cantonament în Dubai pentru Manchester United, înainte de a doua jumătate a sezonului

Jose Mourinho va spera să pună la punct mare parte dintre problemele întâmpinate de Manchester United în prima parte a stagiunii

Manchester United aflată în cantonamentul din Dubai
10 ianuarie 2018

Lotul lui Manchester United se află în Dubai pentru un cantonament de cinci zile, care are ca scop atât efectuarea unor sesiuni de antrenamente în condiţii climatice mai plăcute decât cele din Anglia, cât şi posibilitatea ca jucătorii să se relaxeze şi să se recupereze astfel după seria de cinci meciuri într-un interval de doar 14 zile în perioada Crăciunului şi a anului nou. Pentru tehnicianul Jose Mourinho este astfel prima oportunitate din luna septembrie de a avea la dispoziţie o săptămână întreagă pentru a lucra cu jucătorii săi, având în vedere faptul că gruparea de pe Old Trafford a fost eliminată deja din Cupa Ligii Angliei, la capătul eşecului surprinzător suferit pe Ashton Gate Stadium din Bristol, cu scorul de 2-1.

Manchester United mai păstrează doar şanse teoretice de a lupta pentru câştigarea titlului în acest sezon, aflându-se la o distanţă de 15 puncte în spatele rivalei locale, Manchester City, în clasamentul Premier League. Totuşi, “Diavolii” se pregătesc de prima campanie eliminatorie de UEFA Champions League din 2014 şi se află în continuare în lupta pentru câştigarea celui de-al doilea trofeu FA Cup din ultimii trei ani, astfel că partea a doua a stagiunii va fi una extrem de importantă pentru oamenii lui Jose Mourinho. Cantonamentul din Dubai îi oferă tehnicianului portughez posibilitatea de a pune la punct o serie de probleme care au afectat randamentul echipei în prima parte a sezonului:

Eficienţa la finalizare:
Capacitatea de a marca goluri a reprezentat o adevărată problemă pentru Manchester United de-a lungul campionatului precedent, iar cifrele recente par a indica o situaţie similară. Deşi “Diavolii” au început stagiunea cu o medie excelentă de 3.2 goluri înscrise pe meci în august şi septembrie, randamentul ofensiv a devenit treptat din ce în ce mai scăzut, până la o medie de 1.5 goluri în luna decembrie. Jose Mourinho a subliniat această problemă după cele trei rezultate de egalitate înregistrate cu Leicester City, Burnley şi Southampton, dar a precizat că lipsa de eficienţă la finalizare a fost principala cauză a numărului mic de golului, şi nu o evoluţie generală modestă pe plan ofensiv.

În ultimul meci al lui Mancheter United, disputat pe teren propriu contra celor de la Derby, oamenii lui Jose Mourinho au avut de 28 de şuturi la poarta apărată de Scott Carson, dar au înscris doar două goluri, într-o partidă în care United ar fi trebuit să conducă cu 4-0 încă de la pauză, având în vedere situaţiile de gol create. Presiunea va fi astfel mult mai mare pe Romelu Lukaku, cu atât mai mult cu cât Zlatan Ibrahimovic a suferit o nouă accidentare din cauza căreia va fi indisponibil aproximativ o lună de zile şi nu a făcut astfel parte din lotul deplasat în Dubai. Vârful belgian pare a fi totuşi într-o uşoară revenire de formă, cu patru goluri înscrise în ultimele nouă partide.

Probleme la fazele fixe:
Deşi are o echipă foarte puternică din punctul de vedere al calităţilor fizice ale jucătorilor, Manchester United a început să pară nesigură la fazele fixe, primind goluri din astfel de momente în meciurile cu Manchester City, West Brom şi Burnley, disputate în luna decembrie. Jose Mourinho şi staff-ul său nu consideră aceste goluri ca fiind o dovadă a unei probleme în maniera în care echipa se apără la fazele fixe, indicând mai degrabă către o stare de oboseală acuzată de jucători, precum şi programul extrem de aglomerat. O săptămână de recuperare ar trebui să fie utilă în acest sens.

Defensiva lui Manchester United este încă a doua cea mai bună din Premier League în ceea ce priveşte numărul de goluri primite până acum, la egalitate cu Chelsea, însă Jose Mourinho va dori cu siguranţă să evite repetarea unei situaţii precum cea din luna decembrie, când golurile primite din faze fixe au dus la pierderea unor puncte importante.

Recuperarea lui Antonio Valencia
Faptul că Antonio Valencia a putut fi inclus în lotul jucătorilor disponibili pentru acest cantonament a reprezentat o veste excelentă pentru Jose Mourinho. Jucătorul ecuadorian a fost nevoit să lipsească de la ultimele şase meciuri oficiale din cauza unei probleme musculare, iar absenţa sa de pe teren s-a resimţit enorm în jocul echipei. Valencia a devenit un om de neînlocuit pe partea dreaptă a apărării, solid din punct de vedere defensiv şi mereu pregătit să susţină acţiunile de atac prin incursiuni care de multe ori au destabilizat apărarea adversă. Victor Lindelof a fost înlocuitorul său de-a lungul săptămânilor de indisponibilitate: tânărul fundaş suedez, adus la începutul sezonului de la Benfica, s-a achitat în mare parte de sarcini, deşi fără a se ridica la nivelul contribuţiei oferite de jucătorul ecuadorian. Importanţa pe plan ofensiv a lui Antonio Valencia a fost evidentă mai ales împotriva unor echipe care aleg să se apere aglomerat în apropierea propriului careu, iar revenirea sa pe teren ar putea avea loc chiar în meciul din următoarea etapă de Premier League, când Manchester United va evolua pe teren propriu contra celor de la Stoke City.