Comparaţie între statisticile lui Romelu Lukaku şi Zlatan Ibrahimovic la Manchester United

O comparaţie a principalelor statistici referitoare la reuşitele principalilor doi atacanţi ai lui Manchester United, Romelu Lukaku şi Zlatan Ibrahimovic

Romelu Lukaku, Zlatan Ibrahimovic (Manchester United)
21 noiembrie 2017

Odată cu revenirea lui Zlatan Ibrahimovic după lunga perioadă de recuperare ca urmare a accidentării din finalul stagiunii precedente, antrenorul portughez al celor de la Manchester United, Jose Mourinho, va avea la dispoziţie două vârfuri de cel mai înalt nivel, în tentativa “Diavolilor” de a-şi îmbunătăţi randamentul ofensiv şi de a se apropia astfel de cifrele înregistrate până acum de rivala locală, Manchester City, aflată pe primul loc al clasamentului Premier League.

Iată o comparaţie a principalelor statistici ale celor doi prolifici atacanţi dintre care Jose Mourinho va avea dificila sarcină de a alege titularul postului din ofensiva lui Manchester United:

Şuturi şi goluri:

Opt goluri în 12 apariţii de Premier League a reuşit Romelu Lukaku de la venirea sa pe Old Trafford, ceea ce reprezintă o medie de un gol la fiecare 135 minute disputate în tricoul lui Manchester United. De partea cealaltă, Zlatan Ibrahimovic a înscris 17 goluri de-a lungul campionatului anterior, cu o medie de un gol la fiecare 143.4 minute petrecute pe teren. Romelu Lukaku a şutat la poartă în medie de 3,5 ori pe meci, în timp ce vârful suedez a încheiat ediţia anterioară de Premier League cu o medie de 4.2. Totuşi, atacantul belgian are de partea sa un procentaj mai bun la capitolul şuturi trimise/goluri marcate, cu un gol la fiecare 5.25 de şuturi, spre deosebire de Zlatan Ibrahimovic, care nu a reuşit decât un gol din 6.76 execuţii. Statisticile la acest capitol ilustrează inclusiv faptul că fostul jucător al celor de la Barcelona şi PSG şutează mai des de la distanţă, cu o medie de 1.3 tentative din afara careului la fiecare 90 de minute, faţă de cele 0,6 ale lui Lukaku.

Pase şi assist-uri

Cifrele înregistrate la capitolul pase indică de asemenea o situaţie interesantă: vârful belgian are până acum o medie de 14,6 pase pe partidă (la nivelul campionatului), în timp ce de-a lungul ediţiei anterioare de Premier League, Zlatan Ibrahimovic a înregistrat o medie mult superioară, de 28,3 pase corecte la fiecare 90 de minute. Romelu Lukaku conduce la aspectul referitor la assist-uri (pase de gol), reuşind să ofere una la fiecare 360 de minute, în timp ce Ibrahimovic a încheiat sezonul trecut cu un assist la fiecare 487.4 de minute. Totuşi, aceste statistici sunt influenţate de faptul că orice assist depinde inevitabil şi de finalizarea unui alt jucător, iar Zlatan Ibrahimovic este de fapt lider la capitolul ocazii create pe meci, cu 1,8 pase decisive anul trecut, faţă de 1.2 ale lui Lukaku în actualul campionat.

Combinând golurile şi pasele decisive, Lukaku poate fi considerat un jucător mai eficient, fiind implicat într-un gol la fiecare 98.18 minute, faţă de Ibrahimovic, cu un gol la 110.77 minute.

Dribbling-uri şi posesie

Ambii jucători au o medie de 1,2 tentative de dribbling pe meci, cu atacantul belgian care are un procent uşor mai ridicat de dribbling-uri reuşite, 0,7 la 0,6. Statistica referitoare la duelurile aeriene indică de asemenea un echilibru general, cu Zlatan Ibrahimovic reuşind să câştige exact jumătate din totalul celor 6.2 astfel de dueluri la fiecare 90 de minute, în timp ce atacantul adus în această vară de la Everton s-a impus în 2.9 din cele 6.5 pe meci în actuala ediţie de Premier League. Analizând cifrele referitoare la controlul balonului, Zlatan Ibrahimovic a înregistrat o medie de 2,1 atingeri soldate cu pierderea balonului şi a fost deposedat în medie de 1,4 ori pe partidă. De partea cealaltă, Romelu Lukaku are în dreptul său cifre mai mari la ambele capitole, cu o medie de 2.4 faze soldate cu un control greşit al balonului şi o medie de 1,7 ori pe meci a momentelor în care a fost deposedat de un adversar.

Oarecum surprinzător, Ibrahimovic este mai predispus la semnalizări în poziţie de offside, fiind surprins în astfel de momente o dată la fiecare 65.9 de minute, spre deosebire de Romelu Lukaku, surprins în offside o dată la fiecare 216 minute.

Contribuţia defensivă

Deşi principalul obiectiv al ambilor jucători este acela de a înscrie, contribuţia pe plan defensiv este de asemenea extrem de importantă pentru orice atacant în fotbalul modern. Zlatan Ibrahimovic conduce statistica referitoare la tackling-uri pe meci, cu o medie de 0,4 tackling-uri reuşite la fiecare 90 de minute, dintr-un total de 0.9 tentative pe partidă. De partea cealaltă, media de tackling-uri reuşite a lui Lukaku este de 0.2 din 0.6 încercări. În plus, de-a lungul celor 12 apariţii de Premier League pentru Manchester United, vârful belgian nu a reuşit nici măcar o intercepţie, în timp ce Zlatan Ibrahimovic a avut o medie de 0.4 pe meci la finalul campionatului anterior.