Controversă privind transferul lui Gustavo Maia la Barcelona

Presa catalană bănuiește că în spatele transferului se află Andre Cury, omul care a instrumentat multe transferuri dubioase spre FC Barcelona.

15 iulie 2020

FC Barcelona a oficializat transferul tânărului atacant brazilian Gustavo Maia de la São Paulo în schimbul sumei de 4,5 milioane de euro, pentru care avea drept preferențial pe care îl obținuse printr-un contract anterior pe care plătise aproape 1 milion de euro. Încă nu este clar dacă internaționalul U-16 și U-17 va rămâne în continuare în Brazilia sub formă de împrumut sau va fi încorporat la echipa a doua a Barcelonei.

Gustavo Maia a ajuns la São Paulo la 14 ani venind de la celebra academie Cotia, care a produs talente precum Kaka, Casemiro sau Lucas Moura. La începutul acestui an a participat la turneul de tineret Copinha (turneu care l-a evidențiat în urmă cu câteva ediții pe Gabriel Jesus), iar evoluțiile sale și cele trei goluri marcate i-au adus promovarea la echipa mare a lui São Paulo, unde evoluează în prezent fostul star blaugrana Dani Alves. Nu a apucat însă să debuteze pentru echipa de seniori din cauza pandemiei de coronavirus care a dus la întreruperea campionatului.

Pentru Barcelona, transferul lui Gustavo Maia este al cincilea pentru următorul sezon, după Miralem Pjanić, Trincão, Matheus Fernandes și Pedri. Prin contractul semnat, São Paulo păstrează 30% dintr-o vânzare ulterioară a jucătorului de către catalani.

Transferul a atras atenția presei catalane, care suspectează ceva putred la mijloc. Jurnalistul Francesc Aguilar, de la Mundo Deportivo, este de părere că talentul lui Gustavo Maia nu poate fi pus la îndoială, dar că la mijloc sunt interese financiare ascunse și că în interiorul clubului FC Barcelona încă se întind tentaculele unei grupări ce l-ar avea în prim-plan pe fostul scouter al grupării blaugrana în Brazilia, Andre Cury, dat afara în luna mai în ciuda faptului că mai avea contract până în 2021.

Andre Cury este omul din spatele transferului lui Neymar Jr. de la Santos și un apropiat al tatălui acestuia, Neymar Sr. Ultimul său serviciu pentru gruparea blaugrana este transferul lui Arthur de la Gremio în 2018, însă tot de numele său sunt legate și afaceri chestionabile pentru Barcelona, precum transferul lui Henrique pentru 8 milioane de euro în 2008 și cel al lui Keirrison anul următor pentru 14 milioane, jucători care nu au evoluat niciun minut în meciuri oficiale în tricoul grupării catalane. Au urmat Douglas în 2013 (4 milioane) și plata în 2015 a unei opțiuni preferențiale pentru Gerson (jucător ajuns ulterior la Roma), toate găuri negre în bugetul Barcelonei.

Au fost și contracte care au generat profit pentru club, precum Yerry Mina și Marlon, însă tot Andre Cury este omul din spatele transferului neașteptat al lui Paulinho și cel care a instrumentat transferul lui Coutinho, de pe urma căruia Barcelona ar putea pierde sume uriașe de bani.