Cum afectează Mondialul 2022 principalele competiții din Europa?

Chiar dacă Mondialul 2022 va fi cel mai scurt dintre toate organizate cu 32 de echipe la start, principalele competiții europene vor fi mai lungi decât oricând

La Liga, Premier League, Serie A
6 septembrie 2022

În cei 134 de ani de când Anglia a organizat un prim campionat de fotbal, doar tragedii planetare precum războaiele sau pandemia de Covid 19 au întrerupt continuitatea firească a competițiilor interne din Europa. Anul acesta vom trăi însă o situație specială din cauza Campionatului Mondial din Qatar, primul organizat în timpul iernii din motive care țin de climatul local. Cluburile sunt obligate să elibereze jucătorii pe 14 noiembrie în vederea participării la competiția supremă a fotbalului, astfel încât cele mai importante campionate ale Europei vor trebui să se întrerupă pentru mai bine de o lună.

Un Mondial condensat…

Mondialul în sine va fi mai scurt decât celelalte ediții disputate într-un format cu 32 de echipe. Cele 64 de meciuri se vor juca în 29 de zile, cu trei mai puțin decât în cazul ediției anterioare, organizate de Rusia. Inițial fusese prevăzut ca toată faza grupelor să se desfășoare pe durata a 12 zile, cu câte patru meciuri pe zi, însă în cele din urmă vor fi 13 zile între meciul de deschidere și ultimele partide din Grupa H după ce jocul Qatar – Ecuador a fost devansat cu o zi. Cele mai dezavantajate echipe de calendarul condensat sunt cele din grupele G și H, care în cazul calificării în finală vor avea de disputat 7 meciuri într-un interval de doar 25 de zile.

… și campionate mai lungi

Principalele campionate din Europa încep în acest an mai devreme decât de obicei. Premier League, Ligue 1 și Bundesliga au prima etapă programată în weekendul 6-7 august, în timp ce La Liga și Serie A debutează o săptămână mai târziu. Sezonul se încheie tradițional cu finala Champions League care vi organizată pe Atatürk Olympic Stadium din Istanbul pe 10 iunie, cu aproximativ două săptămâni mai târziu față de data la care s-a jucat finala sezonului 2022, între Real Madrid și Liverpool, pe 28 mai.

Principalele campionate din Europa se întrerup după weekendul 12-13 noiembrie, pentru ca jucătorii selecționați pentru Campionatul Mondial să se poată prezenta la lot la data prevăzută de FIFA, luni, 14 noiembrie. Diferențele apar în ceea ce privește reluarea competițiilor.

Premier League se reia pe 26 decembrie, cu etapa tradițională de Boxing Day. Arsenal – West Ham și Aston Villa – Liverpool sunt principalele atracții ale etapei ce se va desfășura la mai puțin de o săptămână după finala Mondialului qatarez. Anul se încheie în Anglia cu etapa 18 care se va juca sâmbătă 31 decembrie, iar 2023 începe cu etapa 19 pe 2 ianuarie.

Ligue 1 va avea în acest an propria versiune de “Boxing Day”. Etapa 16 a campionatului francez se va disputa pe 28 decembrie, iar prima etapă din 2023 este programată chiar pe 1 ianuarie.

La Liga va avea vacanță de Crăciun, însă Spania programează o etapă de cupă pe 21 decembrie. Campionatul spaniol programează totuși o etapă înainte finalul anului: se va juca pe 31 decembrie, cu derby-ul catalan din Barcelona și Espanyol cap de afiș. Prima etapă din 2023 este programată în weekendul următor și programează meciuri tari precum Atletico Madrid – Barcelona și Villarreal – Real Madrid.

Italia și Germania nu programează meciuri între Campionatul Mondial și finalul anului. Serie A se reia pe 4 ianuarie cu etapa 16 în care iese în evidență meciul Inter – Napoli, în timp ce Bundesliga își păstrează obișnuita vacanță de iarnă și se va relua abia pe 20 ianuarie, după 10 săptămâni de întrerupere.

Program inedit în Champions League

Faza grupelor Champions League, Europa League și Conference League va fi mai scurtă decât oricând. Grupele vor începe cu o săptămână mai devreme decât de obicei, pe 6 septembrie, însă se vor finaliza pe 3 noiembrie, în locul datei obișnuite de la jumătatea lunii decembrie. În consecință etapele vor fi legate două câte două în săptămâni consecutive.

Fazele eliminatorii vor începe în jurul datei obișnuite, la jumătatea lunii februarie 2023, iar finalele sunt programate astfel: Europa League pe 31 mai pe Puskás Aréna din Budapesta, Conference League pe 7 iunie la Praga, iar finala Champions League încheie pe 10 la Istanbul sezonul 2022-2023.