David Moyes analizează perioada petrecută pe banca lui Manchester United

David Moyes a discutat despre sarcina dificilă de a prelua pe Manchester United imediat după retragerea lui Sir Alex Ferguson

David Moyes, fostul antrenor al lui Manchester United
8 octombrie 2017

David Moyes nu consideră că un alt antrenor ar fi reuşit să se descurce mai bine în calitate de antrenor al celor de la Manchester United, după retragerea lui Sir Alex Ferguson. Moyes a avut dificila sarcină de a înlocui o figură legendară precum cea a lui Sir Alex Ferguson, după ce antrenorul scoţian şi-a încheiat cariera de 25 de ani pe Old Trafford. Fostul tehnician al lui Everton a fost demis înainte de finalul primului său sezon alături de Manchester United, într-un moment în care “Diavolii” se aflau pe locul al şaptelea în clasamentul Premier League şi erau deja eliminaţi din UEFA Champions League.

Gruparea de pe Old Trafford nu a reuşit să revină rapid în prim planul fotbalului englez nici după îndepărtarea lui David Moyes, însă actualul sezon a fost caracterizat de un progres vizibil, astfel că pentru prima dată după multe vreme, Manchester United pare capabilă să se lupte cu şanse reale pentru câştigarea titlului, aflându-se la egalitate de puncte cu rivala locală Manchester City după şapte etape de campionat. David Moyes recunoaşte că rezultatele au fost dezamăgitoare de-a lungul perioadei petrecute de el pe banca echipei, dar subliniază faptul că era aproape imposibil pentru un alt tehnician să obţină performanţe mai bune:

“Accept faptul că atunci când eşti antrenorul lui Manchester United, trebuie să câştigi. Eu nu am câştigat suficient de mult. Dar nu cred că există un antrenor care ar fi putut face lucrurile mai bine, într-o perioadă mai scurtă de timp faţă de cât am avut eu după retragerea lui Sir Alex. A avut loc o schimbare amplă: nu l-am înlocuit doar eu pe Alex, ci David Gill a părăsit de asemenea funcţia de director executiv, iar Ed Woodward a preluat responsabilităţile sale. Aşadar era evident faptul că era nevoie de timp. Este adevărat, am preluat o echipă campioană, dar formaţii precum Chelsea şi Manchester City au investit sume foarte mari în tentativa lor de a ne depăşi.” – a explicat David Moyes, citat de presa britanică.

“Era dificil pentru mine să merg pe Old Trafford şi să schimb complet echipa care tocmai câştigase titlul.” – Tehnicianul în vârstă de 54 de ani precizează totuşi că misiunea sa a fost îngreunată de nereuşitele din campania de transferuri, Manchester United fiind interesată de aducerea unor jucători precum Gareth Bale şi Cesc Fabregas, însă fără succes: “Acestea fiind spuse, lucrurile ar fi decurs mult mai bine dacă am fi reuşit să transferăm principalele două obiective. I-am dorit pe Gareth Bale şi Cesc Fabregas, dar dintr-un motiv sau altul nu am reuşit să îi aducem alături de noi. Transferul lor ar fi reprezentat începutul perfect în ceea ce priveşte restructurarea echipei pe care am preluat-o. Nu regret faptul că am decis să antrenez pe Manchester United în acel moment. Când primeşti o astfel de oportunitate, trebuie să o accepţi, însă dacă facem o comparaţie între sezonul meu şi primul an al lui Jose, observăm diferenţe foarte mici. Era clar faptul că United urma să treacă printr-o perioadă dificilă după plecarea lui Alex. Este suficient să ne uităm la cât de mulţi bani s-au investit de-a lungul ultimilor trei ani pentru a se construi o echipă care este capabilă să se bată la titlu abia acum şi observăm dificultatea sarcinii de a antrena pe United.” – a explicat David Moyes, care după experienţa pe banca tehnică a lui Manchester United a avut parte de o nouă perioadă nefastă, ca antrenor al celor de la Real Sociedad, respectiv Sunderland, iar momentan se află liber de contract.