Domènec Torrent, cheia remizei dintre Barcelona și Galatasaray pentru jurnalistul Alex Pareja

Fost jucător în academia La Masia și posesor al licenței UEFA de antrenor, Alex Pareja a comentat rezultatul meciului Barcelona - Galatasaray 0-0.

Ferran Torres, în meciul Barcelona - Galatasaray 0-0
11 martie 2022

Invitat în studioul ESPN Deportes la finalul meciului Barcelona – Galatasaray, jurnalistul catalan Alex Pareja, fost jucător în academia La Masia și posesor al licenței UEFA de antrenor, l-a desemnat pe antrenorul Domnic Torent drept principal factor pentru remiza albă obținută de formația turcă pe Camp Nou.

“Cum se spune în engleză, este un “friendly reminder” de unde vine Barcelona. Este normal ca în acest moment să nu marcheze patru goluri tuturor rivalelor. Toate laudele pentru această remiză s-au îndreptat spre [portarul] Inaki Pena, însă pentru mine cheia este Domènec Torrent, antrenorul catalan al lui Galatasaray, care astăzi a aplicat tot ceea ce a învățat ca secund al lui Pep Guardiola”, a spus el.

“De exemplu în prima repriză, în urma rotațiilor făcute de Xavi, Barcelona a jucat cu Frenkie de Jong în centrul liniei mediene, iar mijlocașul Feghouli a avut misiunea de a-l marca direct, lucru care a afectat fluiditatea în exprimare a echipei catalane. De Jong are un alt profil decât Busquets și o altă poziționare, îi place să alerge mai mult pe spații libere, iar astăzi în această nouă poziție nu le-a avut. A fost una din capcanele pe care le-a întins Galatasaray”.

“O alta a fost modul în care l-au blocat pe Araujo. Era un lucru care se întâmpla adesea când Torent era secund la Barcelona în perioada în care cuplul de fundași centrali era Mascherano – Pique, iar echipele rivale îl presau pe Mascherano când iniția jocul de jos pentru că el era jucătorul cu mai puțină calitate. Acest lucru s-a întâmplat și astăzi cu Araujo, iar la pauză Xavi a luat măsuri și l-a schimbat cu Pique”.

“Calitatea individuală a jucătorilor era mult de partea Barcelonei, dar cred că planificarea făcută de Galatasaray a fost foarte inteligentă iar acest lucru a îngreunat construcția catalanilor în prima repriză. În partea a doua Barcelona a fost mai aproape de identitatea sa, însă i-a lipsit ultima pasă și în cele din urmă acest lucru a fost decisiv. Este o dovadă a faptului că această echipă este încă în reconstrucție”.

Rugat de moderator să comenteze rotația nu tocmai eficientă a titularilor făcută de Xavi de la un meci la altul, Alex Pareja a răspuns:

“Cred că Xavi își dorește să aibă picioare proaspete, dar cred că dincolo de aspectul fizic este și o temă mentală, din necesitatea de a-i ține conectați pe toți jucătorii din lot. Are nevoie în acest final de sezon de întregul lot, iar Xavi știe că dacă reduce nucleul la 13-14 jucători, cum se întâmplă de exemplu la Real Madrid, va fi contraproductiv fiindcă jucătorii pe care îi are astăzi nu au pentru moment calitatea necesară pentru a face diferența”.

“Nu trebuie uitat nici că obiectivul principal (practic unicul obiectiv) este calificarea în Champions League. Europa League ar fi un premiu, un bonus și cu siguranță ca va încerca să câștige pentru că este un trofeu care lipsește din palmaresul clubului, dar la sfârșitul zilei nu este un obiectiv în sine. În aceste condiții aceste rotații sunt normale, pentru că jucători bine trecuți de 30 de ani precum Pique sau Busquets nu pot juca 90 de minute din trei în trei zile, iar Xavi are nevoie să mențină activat întregul grup”.