Echipele din Premier League cu cea mai scăzută eficienţă la finalizare

Southampton şi Liverpool s-au dovedit până acum echipele din Premier League cu procentajul cel mai mic al ocaziilor transformate în gol

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
28 septembrie 2017
Mohamed Salah, Liverpool
Mohamed Salah, Liverpool

Defensiva celor de la Liverpool a fost aspru criticată după primele meciuri din stagiunea 2017/2018, însă statisticile consemnate după primele şase etape de Premier League evidenţiază faptul că şi lipsa de eficienţă la finalizare i-a costat pe oamenii lui Jurgen Klopp puncte importante în lupta pentru primele locuri ale clasamentului.

Liverpool nu a dus lipsă de ocazii şi acţiuni de atac periculoasă, reuşind să adune 181 de şuturi pe poartă în toate competiţiile, mai mult ca oricare alt adversar din Premier League. Totuşi, doar una din cinci execuţii (20) a ajuns în poartă, ceea ce reprezintă al doilea cel mai slab procent de valorificare a ocaziilor de gol. Doar Southampton are momentan un randament şi mai slab, cu doar 16% din şuturi transformate în gol.

Cinci cluburi din Premier League sunt de două ori mai eficiente în faţa porţii decât Liverpool: West Bromwich Albion, Leicester City, Burnley, Swansea City şi Bournemouth au reuşit cu toate să concretizeze mai mult de 40% din ocazii.

Clasamentul bazat pe procentajul ocaziilor transformate în gol de echipele din Premier League:
Bournemouth: 55
Swansea City: 49
Burnley: 47
Leicester City: 43
West Bromwich Albion: 41
Stoke City: 37
Huddersfield Town: 36
West Ham United: 36
Brighton and Hove Albion: 35
Watford: 33
Newcastle United: 31
Crystal Palace: 28
Arsenal: 28
Chelsea: 27
Manchester United: 26
Manchester City: 26
Everton: 26
Tottenham Hotspur: 24
Liverpool: 20
Southampton: 16

În realitate, statisticile indică şi faptul că Liverpool a reuşit totuşi să se descurce bine în tentativa de a limita oportunităţile de gol ale adversarilor, care au şutat de 51 de ori pe şi spre poarta echipei antrenată de Jurgen Klopp, ceea ce reprezintă a doua cea mai bună defensivă din acest punct de vedere, depăşită doar de Manchester City (41). Totuşi, mult prea multe din totalul acelor execuţii s-au transformat în gol, mai exact 11 din 51, acelaşi număr de goluri primit de echipa clasată momentan pe locul al-19-lea, Bournemouth, însă din 92 de şuturi.

Implicit, adversarii lui Liverpool au avut un procent de concretizare a şuturilor de 22 în duelurile contra formaţiei de pe Anfield, de departe cel mai mare din prima ligă a campionatului englez:

Liverpool: 22%
Crystal Palace: 16%
West Ham: 16%
Stoke: 13%
Arsenal: 13%
Everton: 13%
Watford: 12%
Bournemouth: 12%
Leicester: 11%
Tottenham: 9%
Brighton: 9%
Newcastle United: 8%
Chelsea: 7%
West Bromwich Albion: 7%
Southampton: 7%
Swansea: 6%
Manchester City: 5%
Huddersfield: 5%
Burnley: 4%
Manchester United: 4%