Edin Dzeko, liderul şi golgheterul celor de la AS Roma

Atacantul bosniac al celor de la AS Roma, Edin Dzeko, a avut parte de un început de sezon cu un randament excelent la nivelul meciurilor din Serie A

Edin Dzeko, AS Roma
9 octombrie 2017

Ajuns în Serie A la începutul stagiunii 2015–16, atacantul bosniac Edin Dzeko nu a avut parte de un început facil, însă odată cu acomodarea în campionatul italian, a devenit unul dintre principalii marcatori şi jucătorul pe care ofensiva lui AS Roma se bazează cel mai mult după plecarea lui Mohamed Salah şi retragerea fostului căpitan, Francesco Totti.

Aflat la al treilea sezon în tricoul grupării capitoline, Edin Dzeko şi-a asumat rolul de lider, iar cele şapte goluri marcate în Serie A de-a lungul primelor şase etape de campionat (AS Roma are de recuperat partida cu Sampdoria amânată în runda a treia), niciunul marcat din penalty, în plasează momentan pe locul al treilea în clasamentul golgheterilor din Serie A, în spatele lui Ciro Immobile (Lazio) şi Paulo Dybala (Juventus), ambii având însă şi statutul de principali executanţi ai loviturilor de pedeapsă la echipele lor. Dincolo de numărul total de goluri, Edin Dzeko se află în fruntea statisticilor la aproape toate capitolele legate de randamentul atacanţilor din Serie A, inclusiv în duelurile cu prolificii jucători ai lui Napoli, Lorenzo Insigne şi Dries Mertens, sau argentinienii lui Juventus, Paulo Dybala, respectiv Gonzalo Higuain.

Randamentul lui Edin Dzeko este similar cu cel din stagiunea anterioară, când sub comanda tehnicianului Luciano Spalletti, atacantul bosniac şi-a regăsit forma care l-a consacrat în fotbalul mondial, după un prim sezon mai degrabă sub aşteptări alături de AS Roma. În luna octombrie a anului precedent, vârful bosniac ajunsese deja la zece goluri marcate în zece partide, iar în actuala echipă a Romei nu şi-a asumat doar statutul de golgheter, ci inclusiv cel de lider. Pe teren luptă pentru fiecare balon, îşi ajută colegii pe faza de apărare şi se lamentează la orice decizie greşită a arbitrului, lucruri care nu se vedeau din partea sa în primul an la AS Roma. A avut nevoie de câteva săptămâni pentru a asimila ideile tactice şi schemele de joc ale noului antrenor, Eusebio Di Francesco, însă odată ce a reuşit acest lucru, realizările sale au fost impresionante. Iar cifrele indică acum faptul că Edin Dzeko poate fi considerat jucătorul cu cea mai mare influenţă în echipa sa din întreg campionatul italian:

Edin Dzeko este jucătorul cu cea mai mare medie a şuturilor spre poarta adversă, şase pe meci. Atacantul bosniac este urmat în această ierarhie de Paulo Dybala, cu o medie de 5,7. Vârful Romei se află în fruntea clasamentului şi la capitlul execuţii pe spaţiul porţii, cu o medie de trei pe meci, urmat de Ciro Immobile, atacantul marii rivale din capitala Italiei, Lazio, care are o medie de 2,7. Fostul atacant al celor de la VfL Wolfsburg şi Manchester City este primul şi la capitolul şuturi din interiorul careului. Deşi AS Roma a jucat cu un meci mai puţin în campionat, Edin Dzeko a adunat până acum 28 de şuturi din careu, într-o ierarhie în care este de asemenea urmat de Ciro Immobile, cu 26 de finalizări. Iar doar neşansa (două şuturi în bară doar în meciul cu Benvento şi alte intervenţii decisive ale portarilor) a făcut ca bilanţul general al jucătorului să nu fie şi mai bogat, într-un început de sezon în care contribuţia lui Edin Dzeko este decisivă în tentativa celor de la AS Roma de a se menţine la nivelul lui Juventus şi Napoli în lupta pentru titlul de Serie A.