Golul marcat de Wayne Rooney din penalty salvează postul lui Ronald Koeman pe banca lui Everton

Golul din penalty marcat de Wayne Rooney a salvat un punct pentru Everton în meciul cu Brighton şi postul lui Ronald Koeman pe banca tehnică a echipei

Ronald Koeman, Wayne Rooney, Everton
16 octombrie 2017

Everton îşi continuă perioada dificilă din prima parte a stagiunii, echipa pregătită de Ronald Koeman având parte de un debut de Premier League mult sub aşteptări, cu doar opt puncte acumulate după primele opt etape de campionat. Deşi a început printr-un succes pe teren propriu cu Stoke City (1-0), urmat de o excelentă remiză pe Etihad Stadium contra celor de la Manchester City (1-1), Everton a continuat apoi cu rezultate negative în duelurile cu Chelsea, Tottenham şi Manchester United, însă a fost învinsă inclusiv de adversari inferior din punct de vedere valoric precum Burnley, chiar pe arena Goodison Park din Liverpool (0-1).

Nici parcursul din faza grupelor UEFA Europa League nu este deloc promiţător pentru oamenii lui Ronald Koeman, care au adunat un singur punct după primele două meciuri, la capătul rezultatului de egalitate înregistrat pe teren propriu cu Apollon Limassol (1-1), după ce anterior gruparea din Premier League a suferit un eşec categoric pe MAPEI Stadium, scor 3-0 în faţa italienilor de la Atalanta.

Ultima etapă de campionat a fost aproape să aducă şi mai multe probleme pentru antrenorul olandez, care în cazul unui eşec pe The American Express Community Stadium în duelul cu nou promovata Brighton & Hove ar fi riscat să răspundă în faţa conducerii clubului, nemulţumită de startul nefast de sezon. Iar perspectivele unei noi înfrângeri se conturau odată cu golul marcat de Anthony Knockaert pentru Brighton cu opt minute înainte de finalul confruntării. Din fericire pentru Everton, căpitanul gazdelor, Bruno, l-a fault în interiorul suprafeţei de pedeapsă pe Dominic Calvert-Lewin în minutul 88, ceea ce i-a oferit lui Wayne Rooney posibilitatea să restabilească egalitatea de la punctul cu var. Experimentatul atacant englez nu a ratat şi a marcat astfel al treilea său gol în campionat, prin care formaţia din Liverpool a obţinut un punct din deplasarea de pe The American Express Community Stadium.

Reuşita lui Wayne Rooney nu va face cu siguranţă ca presiunea existentă asupra antrenorului Ronald Koeman (a cărui echipă nu a mai câştigat în deplasare în Premier League din luna ianuarie) să dispară în totalitate, dar îi va oferi timp pentru a încerca o redresare a situaţiei. La finalul partidei cu Brighton & Hove, tehnicianul olandez a precizat că evoluţia formaţiei sale este una pe care se poate construi pentru viitor, în ciuda rezultatelor modeste din această perioadă:

“Cred că meritam ceva din acest meci. Ştim că putem şi trebuie să jucăm mai bine de atât, însă determinarea şi dorinţa au fost acolo. Am obţinut în cele din urmă un punct. Nu este uşor în Premier League şi nu este uşor să joci pe terenul celor de la Brighton, aşadar să sperăm că punctul cu care plecăm de aici le va da băieţilor puţin mai multă încredere. Chiar şi după ce am primit gol şi am fost conduşi eram convins că putem reveni şi egala. Băieţii au luptat până la final şi sunt foarte mândru de ei. Poate că transformarea unui penalty nu este cel mai dificil lucru din lume, dar într-un astfel de moment, când eşti condus şi echipa are foarte mare nevoie de puncte, trebuie să ai capacitatea de a rămâne calm, iar Wayne a demonstrat că are experienţă şi că este un jucător de cel mai înalt nivel.” – a concluzionat Ronald Koeman.