Ianuarie, o luna de vis pentru Barcelona

FC Barcelona a avut in luna ianuarie un bilant formidabil: 8 victorii si o singura remiza!

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
7 februarie 2009
FootballClub.ro
FootballClub.ro

Pe 31 decembrie 2008, fundasul Gerard Pique declara ca luna ianuarie va fi una cheie in evolutia Barcelonei in acest sezon. Aceasta luna avea sa fie una de vis pentru trupa catalana, care in 29 de zile a disputat nu mai putin de 9 partide oficiale cu un bilant de-a dreptul formidabil: 8 victorii si o remiza.

Barça a inceput anul cu o victorie in fata Mallorcai (3-1), dupa care a urmat un sir de alte patru victorii consecutive in campionat: contra Osasunei (3-2), Deportivo la Coruna (5-0), Numancia (4-1) si Racing Santander (4-1).

Intre timp Barça si-a asigurat si prezenta in semifinalele cupei, dupa ce a invins pe Atletico Madrid cu 2-1 pe Camp Nou (catalanii castigasera la sfarsitul anului trecut si mansa tur cu 3-1) si apoi a depasit pe Espanyol la capatul unei duble manse (0-0 si 3-2). Remiza de pe Montjuic a fost singurul meci in care echipa lui Guardiola nu si-a adjudecat victoria si, totodata, primul meci dupa 139 de zile in care nu a reusit sa marcheze in poarta adversa (precedentul fusese la Soria contra Numanciei in prima etapa de campionat).

In cele 9 partide disputate in luna ianuarie, Barça a marcat 25 de goluri si a primit noua. In ciuda faptului ca a fost inregistrata o singura victorie la mare diferenta (5-0 cu Deportivo), catalanii au inregistrat o medie de 2,7 goluri pe meci, foarte apropiata de media generala din acest sezon (2,75).

Cheia succeselor Barçei pare a fi rotatia continua a jucatorilor. Conform acestui principiu al tehnicianului Pep Guardiola, cu exceptia lui Marquez si Milito (accidentati), Jorquera (al treilea portar), Pedro si Victor Sanchez, fiecare jucator din lotul blaugrana a evoluat cel putin 300 de minute din cele 810 disputate in luna ianuarie. Recordman a fost Dani Alves care a evoluat 657 de minute.