Importanţa lui N’Golo Kante în jocul lui Chelsea, ilustrată de statisticile recente

Randamentul campioanei Angliei, Chelsea, a scăzut în actualul campionat ca urmare a accidentării mijlocaşului francez N'Golo Kante

Antonio Conte, Kante (Chelsea)
30 noiembrie 2017

N’Golo Kante a câştigat cel de-al doilea său titlu de Premier League consecutiv în stagiunea precedentă, cu o contribuţie decisivă la succesul lui Chelsea, care a devenit campioană a Angliei sub comanda tehnicianului italian Antonio Conte. Evoluţiile foarte bune ale mijlocaşului francez i-au adus de asemenea un important premiu la nivel individual, fiind desemnat Jucătorul Anului. Ţinând cont de faptul că în urmă cu doi ani N’Golo Kante era foarte puţin cunsocut la nivelul fotbalului european, progresul său rapid, până la punctul în care poate fi considerat unul dintre cei mai buni jucători pe postul său, este cu adevărat remarcabil.

Campioana Angliei nu şi-a regăsit încă forma şi jocul care i-a permis ca la un moment dat în sezonul anterior să obţină 13 victorii consecutive, iar unul dintre motivele pentru această situaţie nefastă a fost reprezentat de absenţa lui N’Golo Kante, indisponibil aproximativ o lună de zile din cauza unei accidentări. După ce a evoluat în aproape toate meciurile de-a lungul ultimelor două stagiuni pentru Leicester City şi Chelsea, mijlocaşul francez s-a văzut în acest an pentru prima dată pus în situaţia de a evolua din trei în trei zile ca urmare a participării lui Chelsea în faza grupelor UEFA Champions League.

Pentru a face o comparaţie relevantă, gruparea londoneză a pierdut doar două meciuri din cele 14 disputate în acest sezon cu N’Golo Kante pe teren, eşecul surprinzător din prima etapă de campionat, scor 3-2 pe teren propriu cu Burnley şi înfrângerea din luna septembrie, 1-0 contra liderului din clasamentul Premier League, Manchester City. De la rezultatul negativ înregistrat cu Burnley, Chelsea nu a primit mai mult de un gol în niciun meci cu N’Golo Kante şi luând în considerare inclusiv cele trei goluri primite la debutul în actuala ediţie de Premier League, campioana Angliei a încasat doar opt goluri în 14 partide cu mijlocaşul francez pe gazon. Date statistice care ilustrează într-o manieră evidentă faptul că adversarii lui Chelsea marchează cu 1,6 goluri mai puţin pe meci în dueluri în care Antonio Conte se poate baza pe fostul jucător al celor de la Leicester City, într-un sezon de-a lungul căruia gruparea londoneză a reuşit să încheie o singură partidă fără gol primit în absenţa mijlocaşului francez.

Însă importanţa lui N’Golo Kante nu este evidentă doar în ceea ce priveşte randamentul defensiv al londonezilor. Deşi a reuşit să înscrie un singur gol în actuala stagiune, colegii săi au în medie cu jumătate de gol în plus de-a lungul perioadelor de timp în care jucătorul de 26 de ani evoluează alături de ei, astfel că fanii lui Chelsea vor spera cu siguranţă ca internaţionalul francez să fie de acum apt de joc meci de meci, în tentativa lui Chelsea de a recupera distanţa faţă de Manchester City în lupta pentru câştigarea unui nou titlu.