Interviu Ivan Rakitic: “Nu cred că eu și Coutinho ne vom lupta pentru același post”

Ivan Rakitic a acordat un inteviu ziarului Marca în care vorbește despre rolul său sub comanda lui Valverde, plecarea lui Neymar și transferul lui Coutinho.

Ivan Rakitic, FC Barcelona
13 ianuarie 2018

Ivan Rakitic a acordat un inteviu cotidianului Marca în care vorbește despre rolul său sub comanda lui Valverde, viața după transferul lui Neymar și transferul lui Coutinho.

Lideri în campionat cu un avans de 9 puncte față de locul doi, calificați în optimile de finală ale Champions League și în sferturile cupei… un an bun, nu?
Este abia la început. Am jucat doar câteva jocuri în acest an, iar ciclul începe din nou. Nu avem timp nici să sărbătorim, nici să ne relaxăm. La Barcelona lucrurile sunt mereu complicate, dar le facem bine. Cel mai important lucru este să fim la cel mai înalt nivel în orice moment.

Lucrurile au evoluat rapid de la pesimismul din vară la un optimism general. Îți amintește acest lucru pe anul triplei cu Luis Enrique?
A fost normal să se vorbească mult pentru că nu se întâmplă în fiecare an să vinzi un jucător pe mai mult de 200 de milioane de euro și, mai ales, să vinzi unul din cei mai buni trei fotbaliști din lume. Sunt lucruri care se pot întâmpla, dar cred că din acel moment am făcut lucrurile destul de bine. Nu e niciodată plăcut să pierzi un meci, așa cum s-a întâmplat în Supercupa Spaniei, dar, dacă e să se întâmple, e bine că s-a întâmplat în acel moment.

Ce este clar e că există viață și după Neymar…
Nu te voi minți: aș prefera ca Ney să fie aici, alături de noi. În afară de faptul că este un mare jucător, este și un bun prieten pe care îl prețuiesc mult. Dincolo de asta, trebuie să mergem înainte. Barcelona nu înseamnă un jucător sau doi sau cinci, este clubul cel mai mare din lume și trebuie să facem lucrurile să meargă indiferent de ce se întâmplă. Ar fi fost de preferat ca Neymar să ne ajute, dar chiar și fără el trebuie să strângem liniile pentru a fi și mai buni.

Vorbești despre a strânge liniile, ceea ce a fost una din cerințele lui Valverde. Ce diferențe tactice constați față de anul trecut?
Nu e vorba doar de anul trecut. Dacă ai un jucător cu personalitate în plus sau în minus, întregul joc al echipei se schimbă. Joacă unsprezece, dar dacă ai în atac trei super jucători este una, iar dacă lipsește unul este altceva. Important este că ne-am adaptat repede. Ideea antrenorului este foarte clară: vrea să jucăm împreună, cu liniile avansate dar întotdeana unul pentru altul.

Este această Barcelona mai defensivă sau se apără mai bine?
Numește-o cum vrei, important este că avem senzația că suntem puternici. Echipele rivale au probleme în a-și crea ocazii în fața noastră. Nu cred că suntem mai defensivi fiindcă nici nu marcăm mai puține goluri, nici nu ne creăm mai puține ocazii față de alte sezoane. Poate că dinamica jocului nostru este diferită, dar ideea din spatele ei este aceeași: pressing avansat, posesie și control al ritmului meciului.

Ție ți se cere mai multă muncă defensivă. Ai constatat o schimbare a rolului tău?
Da, sunt diferențe. Nu este o coincidență faptul că am marcat până acum doar două goluri iar în alte sezoane marcasem trei sau patru. Rolul meu s-a schimbat fiindcă jocul echipei s-a schimbat. Să îl ai pe Leo într-o zonă deschisă în partea dreaptă sau într-o poziție centrală este cu totul altceva, zona ta de acțiune se schimbă, mișcarea pe teren este alta. Important pentru mine este că mă bucur de încrederea colegilor, corpul tehnic știe ce pot face și de aici trebuie să lupt pentru fiecare șansă.

Este clar că Valverde se bazează pe tine. La fel ca Messi și Ter Stegen, ai jucat toate meciurile…
Eu îmi doresc să joc fiecare minut. Trăiesc pentru asta, încerc să o fac cât mai bine posibil și am încredere în propriile forțe.

Te simți mai important decât în anii anteriori?
Nu știu cum să explic sezonul anterior. Am fost jucătorul cu cele mai multe meciuri sub comanda lui Luis Enrique, dar la finalul ultimului sezon cu el pe banca tehnică a existat o stare de incertitudine și n-am înțeles exact de ce. Eu nu m-am schimbat. Timp de trei ani am fost jucătorul cu cele mai multe partide și cred că m-am descurcat bine…

Te-ai gândit în acel moment la posibilitatea de a părăsi Barcelona?
Dacă într-o zi voi fi antrenor nu cred că voi da explicații pentru toate deciziile mele. Ca jucător nu sunt dintre aceia care aleargă mereu la antrenor să îi ceară explicații. Au fost câteva momente delicate și am recunoscut acest lucru, dar soluția mea a fost să muncesc mult și să îmi recâștig locul. Nu sunt eu cel care poate explica ce s-a întâmplat, eu mi-am văzut de treaba mea așa cum o fac și acum.

Te-am văzut în acest sezon jucând de câteva ori în poziția lui Busquets. Poate fi acesta rolul tău în viitor?
Vom vedea. Barcelona îl are pe Busquets, care este cel mai bun jucător din lume în acel post. Important este să ne ajutăm unul pe altul, iar dacă Busquets lipsește să îi poată prelua cineva responsabilitățile. Chiar și la echipa națională am jucat destul de mult în ultima vreme în acea poziție.

Pare că jucați mai mult împreună în acest sezon.
Da, pozițiile nostre sunt mai apropiate și cred că acest lucru favorizează întreaga echipă. Nu este o coincidență faptul că altor echipe le este mai greu să își creeze ocazii în fața noastră.

Este o problemă că sunt atâția mijlocași în lot?
Aceasta este o întrebare pe care trebuie să o puneți antrenorului, nu mie. Orice jucător bun este bine venit, dar antrenorul este cel care îi poate alege pe cei paisprezece care pot juca într-un meci. Rolul nostru estă să tragem toți în aceeași direcție, adică să câștigăm fiecare meci.

Bine, dar la fel ca în orice alta profesie, când vine cineva cu același rol sunt motive de îngrijorare…
Eu cred că rolul meu este diferit față de rolul lui Coutinho. El este mult mai ofensiv și poate juca în bandă. Important este să ne complementăm.

Prin plecarea lui Mascherano se eliberează un loc pe lista purtătorilor banderolei de căpitan. Ești pregătit să preiei acest rol? S-a vorbit despre acest lucru?
Nu s-a vorbit. Pentru mine este destul de clar că Pique va fi cel care va prelua acest rol, fiindcă este de o mie de ani aici și nici nu este alt jucător care să apere identitatea clubului cum o face el. Altfel, dacă grupul o va cere, eu voi fi pregătit. Am avut onoarea de a fi primul căpitan la Sevilla și sunt al doilea la echipa națională. Ar fi o mare onoare.

Ce se întâmplă la Real Madrid?
Sunt perioade și perioade în viața unui club. Orice echipă își dorește să câștige mereu, dar acest lucru nu se poate. Este un proces firesc.

Este greu să rămâi la același nivel odată ce ajungi în vârf?
Nu cred că există o limită superioară, întotdeauna poți fi mai mult. Ce se întâmplă este că, atunci când ești în top, ceilalți se pregătesc mai bine atunci când te întâlnesc și joacă cu mai multă ambiție.

Crezi că Real Madrid a ieșit din cursa pentru titlu?
Nu, ca jucător nu îți permiți vreodată să subestimezi un adversar. Nu trebuie să ne gândim la diferența de puncte fiindcă acest lucru n-ar face decât să ne slăbească propria forță.

Poziția lor în campionat îi face mai periculoși în Champions League?
Da și nu, vom vedea. Cred că avem cu toții aceleași ambiții și nimeni nu poate accepta cu ușurință o eliminare. Toți ne dorim să ajungem cât mai sus.

Cum trăiește un croat născut în Elveția și adoptat de Andalucia atmosfera politică din Catalunya?
În niciun fel, nu este ceva care să mă preocupe și nu urmăresc acest subiect nici măcar la televizor. Eu mă uit la desene animate cu fiicele mele, iar adevărul este că în Barcelona se trăiește foarte bine. Indiferent ce se întâmplă, sper să se întâmple în liniște și pace.

Te-ai gândit ce vei face în cazul în care Catalunya va deveni independentă?
Nu. Eu am venit aici să joc fotbal, să mă bucur de La Liga, de aceste stadioane minunate pe care le are Spania. Îmi doresc să scriu istorie la Barcelona, să câștig cât mai multe titluri.

Te vezi antrenor în viitor?
Uneori da, alteori nu. Probabil îmi voi lua licența într-o zi. Ce știu sigur este că îmi va fi foarte greu să fac ceva care să nu aibă legătură cu fotbalul.

Ce va face Croația la Campionatul Mondial?
Sper că va face multe. Cred că suntem în grupa cea mai dificilă dintre toate, dar Croația nu a avut niciodată jucători care să joace la echipe atât de importante cum se întâmplă acum. Dacă vom trece de grupe, cred că orice este posibil.

Ai vorbit cu Leo despre asta?
Nu, dar nu cred că va începe să se teamă dacă îi spun eu “Ai grijă la Croația”. Este Cupa Mondială și îți dorești să joci contra celor mai buni.

După problemele din Brazilia, cum vezi naționala Spaniei?
Pentru mine este numărul unu, clar.