Interviu Mohamed Salah: „Sunt fericit la Liverpool și mi-ar plăcea să fiu golgheterul Premier League”

Într-un interviu acordat celor de la MARCA, Mo Salah dezvăluie lucruri mai puțin știute despre copilăria sa, evoluția carierei sale și obiectivele imediate.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
11 februarie 2018
Mohad Salah a acordat un interviu ziarului spaniol MARCA
Mohad Salah a acordat un interviu ziarului spaniol MARCA

Jurnalistul Hugo Cerezo de la MARCA a fost invitat să urmărească din loja lui Mohamed Salah meciul de campionat dintre Liverpool și Tottenham, apoi fotbalistul egiptean i-a acordat un interviu în care dezvăluie lucruri mai puțin știute despre copilăria sa, dificultățile trecerii din Africa în Europa și evoluția carierei sale.

Ești în cel mai bun moment al carierei?
Mohamed Salah: Cred că da.

De ce crezi că se întâmplă acum?
Mohamed Salah: După ce am fost prima oară aici [la Chelsea] întotdeauna am avut în minte ideea de a mă întoarce în Anglia, sunt fermecat de Premier League și de fotbalul de aici. Anul trecut acum avut evoluții bune la Roma, am ajuns acolo ca atacant dar am început să joc în bandă, iar anul acesta dau mai multe goluri. În orice caz îmi doresc să ajut echipa să câștige trofee sau să obțină un loc bun în campionat, reușitele individuale sunt mai puțin importante.

Te surprinde că ai marcat atâtea goluri?
Mohamed Salah: Întotdeauna am marcat pe unde am jucat, dar anul acesta înscriu mult mai des. Totuși nu este un lucru care să mă surprindă.

Cât de important este Jurgen Klopp pentru momentul tău bun?
Mohamed Salah: Am discutat cu el înainte să vin la Liverpool. M-a ajutat să mă adaptez rapid la grupul de jucători și la jocul echipei. Suntem fericiți împreună.

Ca jucător de picior stâng te simți confortabil să joci în banda dreaptă?
Mohamed Salah: Mă simt foarte bine în banda dreaptă dar pot juca și ca număr 10 sau ca atacant central. Însă prefer să joc puțin spre dreapta.

De ce nu ai reușit la Chelsea?
Mohamed Salah: Nu am jucat multe partide. Am fost acolo un an dar am jucat doar în primele șase luni. Am plecat la Fiorentina, am marcat goluri, apoi am jucat foarte bine la Roma și acum m-am întors în Anglia. Dar nu este o chestiune de a reuși sau nu…

De ce ai ales Liverpool?
Mohamed Salah: Este un mare club, are jucători fantastici și o echipă incredibilă. Îmi doream să mă întorc în Anglia, iar când a apărut varianta Liverpool am fost foarte fericit. Și sunt în continuare.

În afară de Liverpool a existat interes și din partea altor cluburi?
Mohamed Salah: Da, au fost și alte echipe interesate dar prefer să nu dau nume. Am decis să vin aici și cred că a fost o alegere fericită.

Care este obiectivul lui Salah? La ce visezi?
Mohamed Salah: Pentru moment îmi doresc un loc bun în Premier League și să îmi ajut echipa națională să treacă de faza grupelor la Campionatul Mondial din Rusia. Deocamdată acestea sunt obiectivele mele, iar apoi vom vedea.

Crezi că poți termina sezonul ca golgheter în Premier League? Ești într-o luptă dură cu Harry Kane…
Mohamed Salah: Este un mare jucător care deja a fost golgheter în ultimii doi ani. Kane joacă număr 9 și are mai multe oportunități să marcheze față de un jucător ca mine care evoluează în bandă. Mi-ar plăcea să câștig acest titlu, vom vedea ce se întâmplă.

Îți lipsește Coutinho?
Mohamed Salah: Îmi lipsește fiindcă era prietenul meu, un tip formidabil. Îi doresc toate cele bune la Barcelona fiindcă este un jucător incredibil, cu multă calitate. Sunt mândru că am jucat alături de el.

Ai fost desemnat cel mai bun jucător african al anului. O mare onoare presupun…
Mohamed Salah: A fost un vis pentru mine încă de când eram copil și sunt foarte mândru. Întotdeauna am recunoscut că îmi doream să câștig acest premiu iar acum am un sentiment special pentru că am reușit.

Urmează Balonul de Aur?
Mohamed Salah: În fotbal nu se știe niciodată… Este cel mai mare vis pentru un jucător fiindcă înseamnă că ai ajuns sus de tot. Dar pentru moment v-am spus ce obiective am pe termen scurt.

Cum vezi duelul din optimile Champions League cu FC Porto?
Mohamed Salah: Pentru club și pentru echipa noastră este foarte important să avansăm în turul următor. Trebuie să ne calificăm.

Se fac nouă ani de când Liverpool nu a mai ajuns în sferturi. Există o presiune suplimentară în oraș?
Mohamed Salah: Nu este o presiune suplimentară fiindcă pentru noi fiecare meci este important, fie el de Premier, cupe sau Champions. Probabil că aceasta este o competiție specială pentru club și pentru fani, dar echipa încearcă să trateze fiecare meci la fel de serios. Va fi o dublă importantă contra unei echipe de tradiție și va trebui să dăm totul pentru a ne impune.

Crezi că Liverpool poate câștiga Champions League?
Mohamed Salah: Cred că în fotbal se poate întâmpla orice, iar noi muncim bine pentru a câștiga fiecare meci. Sunt entuziasmat de următoarea perioadă…

Cum este să reușești în Europa venind din Egipt?
Mohamed Salah: Nu este ușor pentru un egiptean să ajungă în Europa și să joace la un nivel de top cu atâta presiune. Încerc să am grijă de mine și muncesc mult pentru a fi în formă, sunt într-o poziție bună și încerc să merg mai departe pe drumul pe care mi l-am dorit. Celor care vor să îmi urmeze exemplul le-aș spune că nu este ușor, dar dacă îți dorești cu adevărat poți să reușești.

Cum a fost copilăria ta în Nagrig? Ai fost un elev bun?
Mohamed Salah: Am avut o copilărie normală… Eram pe stradă toată ziua la fotbal, a fost întotdeauna ce mi-am dorit. Cu fiecare pas făcut, visul meu a devenit tot mai îndrăzneț. Dar totul a început jucând fotbal pe stradă cu prietenii. Nu am fost un elev strălucit. Nagrig este casa mea, întotdeauna merg acolo când am ocazia și mă simt fericit când o fac. De acolo am pornit și nu voi uita asta niciodată.

Când ai realizat că poți fi fotbalist profesionist?
Mohamed Salah: Eram adolescent când jucam la clubul egiptean Arab Contractors. La 16 ani antrenorul m-a chemat la prima echipă și atunci am început să visez cu adevărat să am o carieră profesionistă. Era prea devreme, aveam doar 16 ani și eram necopt, dar în acel moment mi-am zis că este șansa mea și că nu trebuie să o scap. Din acel moment am început să muncesc pe rupte ca să ajung un jucător bun.

Cum a fost saltul din Egipt în Europa?
Mohamed Salah: Nu a fost ușor. Când vii din Egipt în Europa nu vorbești limba, familia rămâne acasă și e greu să vină să te vadă, dar mi-a fost limpede din prima clipă că nu pot eșua. Știam că nu există cale de întoarcere, că nu pot să stau în Europa câteva luni și apoi să mă întoc acasă cu coada între picioare.

Am citit că idolii tăi au fost Ronaldo, Zidane și Totti. Zidane te-a elogiat în fața presei. De ce ei?
Mohamed Salah: Fiindcă erau foarte diferiți, fiecare cu calități unice prin care făceau magie pe teren. Am avut șansa să joc alături de Totti și acesta a fost un adevărat vis împlinit. Am învățat enorm de la el. Nu orice jucător are șansa să împartă vestiarul cu unul din idolii săi.

Urmărești campionatul spaniol?
Mohamed Salah: Da, văd unele meciuri. Nu mereu fiindcă de multe ori meciurile importante din Spania coincid cu cele ale lui Liverpool, dar este un campionat special, cu echipe de tot și un stil de joc foarte atractiv.

Ți-ar plăcea să joci în Spania? Ai jucat deja în Anglia și Italia…
Mohamed Salah: Deocamdată sunt aici și nu mă gândesc la altceva decât la a-mi ajuta echipa să își îndeplinească obiectivele.

În urmă cu puțin timp selecționerul Héctor Cúper a declarat că Real Madrid este interesat de transferul tău. Apoi președintele federației egiptene a spus că Realul ar putea face o ofertă. Ce părere ai?
Mohamed Salah: Nu am prea multe de spus despre asta. Tot ce pot spune este că sunt fericit la Liverpool.