Interviu Rafa Marquez: „Contributia lui Guardiola este de 50%”

Rafa Marquez vorbeste intr-un interviu acordat saptamanalului Don Balon despre Guardiola, Rijkaard si Real Madrid.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
2 decembrie 2008
FootballClub.ro
FootballClub.ro

Prima parte a interviului acordat recent de fundasul mexican Rafa Marquez saptamanalului spaniol Don Balon:

Don Balon: Felicitari pentru victorii, goluri si pentru jocul echipei. Spune-mi, nu cumva va cam rasfatati fanii?
Rafa Marquez: Nu cred. Fanii trebuie sa se obisnuiasca cu echipa jucand bine si castigand, dar poate nu in maniera in care am facut-o in ultima vreme. In ultimele jocuri au fost circumstante speciale care ne-au facut sa marcam multe goluri. Dar nu va fi asa mereu.

Cum se vede jocul din locul tau din teren? Vezi aceeasi dispunere ca la televizor?
Rafa Marquez: Bineinteles, vezi tot ce se intampla in imediata ta apropiere la fel de bine ca si actiunile colegilor din atac.

Nu ti-ar placea sa vezi jocul din exterior ca ceilalti oameni?
Rafa Marquez: Nu, prefer sa fac parte din el. Oricum, totul incepe din spate, unde joaca fundasii. Ceilalti trebuie doar sa termine munca inceputa in zona noastra. Dar pentru ca echipa sa functioneze bine, fiecare piesa trebuie sa evolueze la acelasi nivel.

Este greu sa ramai cu picioarele pe pamant?
Rafa Marquez: Majoritatea dintre noi au trecut deja atat prin momente bune cat si prin momente mai grele, asa ca stim cu ce ne confruntam. Fiecare dintre noi este o parte importanta a lotului si trebuie sa ramanem modesti.

Care este contributia lui Guardiola la performantele bune ale echipei?
Rafa Marquez: Antrenorul are o contributie de 50%. El da ordinele si stabileste linia pe care trebuie sa o urmam dar in cele din urma munca fundamentala – celelalte 50% – este facuta de jucatori. El ne cere sa facem ceva si noi raspundem pe teren.

Va cere mai mult decat va cerea Rijkaard?
Rafa Marquez: Rijkaard si Guardiola sunt doi antrenori diferiti. Felul lor de a munci este diferit. Dar cu Frank am castigat multe trofee si acest lucru nu trebuie uitat. Metodele lui Rijkaard ne-au adus rezultate foarte bune.

Cum se face ca echipa s-a schimbat atat de mult de la un sezon la altul?
Rafa Marquez: Elementul cheie este ambitia. Poate ca totul devenise o rutina in ultimul sezon, lucrurile nu mai mergeau bine si nu mai puteam castiga titluri prin vechile metode. Acum ne-am schimbat mentalitatea si din fericire avem din nou foame de victorii.

Despre ce rutina vorbesti?
Rafa Marquez: Ce a fost a fost. Trebuie sa lasam aceste lucruri la o parte si sa ne amintim lucrurile bune. Acum am inceput o noua era in care ne dorim sa scriem din nou istorie.

Doua dintre noi transferuri care joaca foarte aproape de tine, Alves si Pique, s-au adaptat foarte bine in noul sistem. Te surprinde acest lucru?
Rafa Marquez: Deloc. Sunt jucatori incredibili, stiu foarte bine cum sa joace si nu au nevoie de adaptare. Vin de la cluburi puternice si acest lucru i-a ajutat sa se integreze. Sunt jucatori importanti pentru echipa.

Guardiola a spus recent ca ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani nu a fost vina lui Rijkaard. Crezi ca acest lucru inseamna ca jucatorii sunt de condamnat?
Rafa Marquez: Toata lumea este de condamnat. Unii pentru ca s-au lasat dusi de val si altii pentru ca nu au facut nimic sa impiedice acest lucru.

Spune-mi ceva despre Rijkaard. Ai fost aproape de el din ziua cand a venit si pana in cea in care a plecat.
Rafa Marquez: Este o persoana foarte stabila. Cand situatia ii cerea sa fie puternic si sever, facea acest lucru. In rest era destins si ne transmitea lucruri pozitive. Ne placea filozofia sa de a fi relaxat si aproape de noi.

Se pare ca Guardiola are mai multe reguli…
Rafa Marquez: Nu asa multe cum se vorbeste. Dar este adevarat ca este mai sever cand vine vorba de munca. El a fost parte a acestui club important si este normal sa fie mai aplecat asupra anumitor aspecte precum disciplina si mentalitatea.

Unul din momentele care au simbolizat sfarsitul erei Rijkaard a fost jocul de pe Bernabeu in care Barcelona a platit tribut campionilor si a fost invinsa categoric. A fost aceea cea mai trista zi a ta?
Rafa Marquez: Ceea ce a fost am uitat chiar in ziua aceea. Prefer sa imi amintesc doar lucrurile bune.

Crezi ca acel episod s-ar putea repeta daca tinem cont de cum joaca echipa in acest moment?
Rafa Marquez: Nu stiu, va trebui sa asteptam urmatoarele jocuri.

Spun asta pentru ca pare sa fie o criza la Madrid. Este o diferenta mare intre ce joaca Barça si Realul?
Rafa Marquez: Nu este vorba de modul in care se joaca. In cele din urma suntem doua echipe cu jucatori de mare valoare si cand ne infruntam intr-un meci direct orice se poate intampla.

Nu este usor sa lauzi Madridul in aceste zile. Crezi ca plecarea lui Robinho a influentat performantele echipei lui Schuster?
Rafa Marquez: Nu. Nu cred ca un singur jucator poate destabiliza o echipa.

Este clar ca ei nu par prea uniti. In cazul vostru se pare ca lucrurile sunt chiar opuse: cum a reusit echipa sa isi regaseasca bucuria si solidaritatea?
Rafa Marquez: Ne simtim cu totii bine si acest lucru se vede pe teren. Este foarte important sa ai o atmosfera buna in afara gazonului si sa lucrezi in cadrul unui grup fericit, altfel ajungi foarte rapid la a avea probleme. In acest moment, echipa este constienta de acest lucru si ne dorim sa mentinem lucrurile asa cum sunt.

Nu a fost asa in ultimii doi ani…
Rafa Marquez: Noi am incercat dar nu am reusit. In acest sezon lucrurile s-au schimbat si acum suntem pe drumul cel bun.

Eto’o a fost acuzat ca este unul din elementele destabilizatoare si uite ce a ajuns. In ce mod s-a schimbat?
Rafa Marquez: Nu s-a schimbat. Samuel este aceeasi persoana. Ii cunoastem cu totii caracterul si felul sau de a fi. Este ambitios si isi doreste mereu sa fie primul. Pune foarte mult suflet in tot ce face. Este inca aici pentru ca este un jucator de calitate.

Crezi ca el este cel mai bun atacant central pentru Barça?
Rafa Marquez: Este greu sa gasesti un atacant central cu profilul lui Eto’o. Personal nu cred ca exista altul ca el. Cred ca in momentul actual este cel mai bun atacant pe care ni l-am putea dori.

Dar Leo Messi? I-ai da Balonul de Aur in acest an?
Rafa Marquez: S-a discutat mult despre acest lucru si se pare ca Cristiano Ronaldo porneste cu un avantaj. Titlurile sunt importante din acest punct de vedere. Pe de alta parte, Leo este foarte tanar si de acum incolo va fi mereu un candidat la castigarea trofeului.