Lazio, surpriza din Serie A: recorduri şi un joc spectaculos pentru oamenii lui Simone Inzaghi

Jocul spectaculos şi eficient practicat de Lazio în această primă parte a stagiunii s-a concretizat printr-o serie de recorduri impresionante

Ciro Immobile a marcat 14 goluri pentru Lazio după 11 etape
30 octombrie 2017

Sub comanda lui Simone Inzaghi, Lazio poate fi considerată surpriza plăcută din acest sezon de Serie A. După 11 etape de campionat, gruparea capitolină a adunat 28 de puncte, graţie a nouă victorii şi a unui rezultat de egalitate, suferind un singur eşec, pe teren propriu în faţa liderului Napoli. Un parcurs cu adevărat impresionant pentru o echipă de tradiţie a Italiei, însă care în ultimul deceniu nu s-a mai putut baza pe forţa financiara a principalelor cluburi din Serie A. Printr-un management optim, Lazio reuşeste să încânte atât în Italia, cât şi în Europa, nu doar datorită randamentului bazat pe punctele din clasament, ci mai ales printr-un joc plăcut, exprimat de jucători de calitate, însă care nu au fost aduşi în schimbul unor sume imense.

Antrenorul Simone Inzaghi a reuşit să construiască un grup solid, condus de pe teren de către golgheterul Ciro Immobile, cel mai eficient atacant din Serie A şi din Europa (vârful italian se află momentan pe primul loc în clasamentul pentru Balonul de Aur). Dacă Lazio va fi capabilă să susţină acest ritm până la final rămâne de văzut, însă între timp oamenii lui Simone Inzaghi stabilesc o serie de recorduri care oferă motive de încredere în ceea ce priveşte viitorul clubului din capitala Italiei:

Start perfect de campionat
Lazio a avut un început de campionat fantastic: niciodată în istoria sa nu a reuşit să adune 28 de puncte după primele 11 etape de campionat, nici măcar în stagiunea 1973-1974 sau 1999-2000, altfel spus cele două sezoane în care Lazio a câştigat titlul de campioană a Italiei.

Opt victorii din opt deplasări: performanţă egalată doar de către Manchester City
Randamentul cel mai bun al lui Lazio este înregistrat în meciurile din deplasare. Singurii paşi falşi pe care gruparea capitolină i-a făcut în actuala ediţie de Serie A au avut loc pe teren propriu, contra celor de la Spal (0-0), respectiv Napoli (1-4). Departe de stadionul Olimpico din capitala Italiei, Lazio a avut parte de un parcurs perfect, cu opt victorii din la fel de multe partide disputate până în prezent (inclusiv la nivelul cupelor europene), o performanţă care a mai fost reuşită doar de către Manchester City a lui Pep Guardiola (şapte succese din şapte confruntări în deplasare), luând în considerare cele mai bune cinci campionate ale Europei. Real Madrid şi-a întrerupt seria pozitivă, prin eşecul suferit în ultima rundă, scor 2-1 cu Girona.

Simone Inzaghi, pe urmele lui Roberto Mancini
După succesul consemnat în weekendul trecut, scor 5-1 pe terenul celor de la Benevento, Lazio a ajuns la a şasea victorie consecutivă în deplasare. Formaţia biancoceleste se află astfel în urmărirea recordului din Serie A stabilit sub comanda lui Roberto Mancini, în stagiunea 2002/2003, când de-a lungul turului Lazio a adunat şapte victorii la rând pe teren străin. În cazul unui succes în confruntarea derby cu AS Roma, programată a se disputa pe 18 noiembrie, echipa lui Simone Inzaghi va egala un nou record.

11 partide consecutive cu gol marcat în deplasare
Gruparea capitolină, graţie jocului său ofensiv şi spectaculos, a devenit o adevărată maşină de goluri. Până astăzi oamenii lui Simone Inzaghi au marcat 31 de goluri în campionat (al treilea cel mai bun atac, după Juventus şi Napoli, care au înscris 33, respectiv 32 de goluri), iar prin cele cinci reuşite semnate cu Benevento, Lazio a ajuns la 11 meciuri consecutive cu cel puţin un gol marcat în deplasare, o performanţă care nu mai fusese reuşită din octombrie 2006.

Record de goluri după 11 etape
Lazio joacă spectaculos, încântă şi marchează: niciodată în istoria sa nu a mai reuşit să înscrie 31 de goluri după 11 etape de campionat, precum în actualul sezon. Precedentul record al lui Lazio era de 25 de goluri în acest moment al stagiunii.

Nouă jucători diferiţi, marcatori în acest sezon
Lazio demonstrează de asemenea că este un grup unit şi un colectiv capabil să facă oricând diferenţa: nouă jucători au marcat deja cel puţin un gol pentru formaţia lui Simone Inzaghi în acest sezon, un aspect statistic care ilustrează faptul că echipa biancoceleste nu se bazează exclusiv pe atacantul Ciro Immobile, ci are la dispoziţie un grup puternic şi echilibrat. Abordarea şi concentrarea echipei în startul meciurilor a reprezentat de asemenea un aspect impresionant, concretizat prin şase goluri marcate de-a lungul primului sfert de oră, mai mult decât orice alt adversar din Serie A.

Şapte goluri marcate de fundaşi: un alt record!
În grupul creat de Simone Inzaghi nu doar atacanţii sunt protagonişti din punctul de vedere al realizărilor pe plan ofensiv. Statistica golurilor înscrise de fundaşi este una impresionantă, cu şapte reuşite în dreptul apărătorilor laziali în actuala ediţie de Serie A, cu cel puţin trei mai mult decât oricare altă echipă din Italia.

Fazele fixe, armă letală
Joc spectaculos din acţiune, dar o echipă extrem de periculoasă inclusiv la fazele fixe. Scheme, precizie, forţă fizică: acestea sunt calităţile care i-au permis lui Ciro Immobile şi colegilor săi să decidă meciuri importante prin acest procedeu, care a devenit extrem de important în fotbalul modern. Lazio a marcat în total 12 goluri din faze fixe până acum, cu cel puţin trei mai mult decât oricare altă formaţie din campionatul italian.