Lotul provizoriu al Italiei pentru EURO 2024, fără Locatelli, Verratti și Immobile

Selecționerul Luciano Spalletti a prezentat lista provizorie de jucători ai Italiei pentru EURO 2024, cu 30 de nume.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
24 mai 2024
Luciano Spalletti, selecționerul Italiei la EURO 2024
Luciano Spalletti, selecționerul Italiei la EURO 2024

Doar 10 dintre cei 26 de jucători care au câștigat pentru Italia titlul european în urmă cu trei ani se mai regăsesc pe lista provizorie de 30 de fotbaliști prezentată de selecționerul Luciano Spalletti cu 3 săptămâni înainte de startul turneului final EURO 2024: Gianluigi Donnarumma, Giovanni Di Lorenzo, Jorginho, Nicolò Barella, Federico Chiesa, Alex Meret, Francesco Acerbi, Alessandro Bastoni, Bryan Cristante și Lorenzo Pellegrini.

În schimb numele cele mai sonore care lipsesc sunt Manuel Locatelli, Marco Verratti și Ciro Immobile, trei dintre jucătorii importanți în campania din urmă cu trei ani. Cel mai mult surprinde absența lui Manuel Locatelli, jucător cu 40 de meciuri la Juventus în actualul sezon și care a fost folosit în patru din cele opt jocuri ale Italiei după ce Spalletti a preluat funcția de selecționer, în trei dintre ele ca titular. Absența mijlocașului cu două goluri la EURO 2020 este cu atât mai curioasă cu cât pe lista provizorie apare colegul său de la Juventus, Nicolo Fagioli, revenit doar în urmă cu câteva zile într-un meci oficial după o suspendare de șapte luni, survenită ca urmare a încălcării regulamentului privind pariurile sportive.

Dacă Marco Verratti nu mai intrase în circuitul echipei naționale după transferul la echipa Al Arabi din Qatar, existau încă șanse pentru Ciro Immobile să prindă lotul pe fondul problemelor în atac ale Italiei, în ciuda unui sezon slab la Lazio pentru care a marcat doar 11 goluri în 42 de partide. În cele din urmă jucătorul cu 445 de minute la EURO 2020 nu a prins lista provizorie, Spalletti preferând să meargă pe mâna lui Gianluca Scamacca, proaspăt câștigător al Europa League cu Atalanta, care fusese însă neglijat la amicalele Squadrei Azzurra din luna martie după ce petrecuse o noapte întreagă jucându-se pe PlayStation în cantonament.

De pe lista jucătorilor esențiali la EURO 2020 dar care nu vor reprezenta Italia la EURO 2024 mai fac parte fostul căpitan Giorgio Chillini (retras din activitate), fostul său partener din linia de fund Leonardo Bonucci (ajuns la 37 de ani), aripa Lorenzo Insigne și napoletanul Matteo Politano, încoronat în urmă cu doar un an campion al Italiei chiar sub comanda actualului selecționer.

Marea noutate pe lista lui Spalletti este Riccardo Calafiori, fundașul care s-a remarcat în campania fantastică a Bolognei încheiată cu calificarea în Champions League și de la care se așteaptă nu doar să prindă un loc în lotul final al Squadrei Azzurra, dar chiar să joace un rol esențial la turneul final din Germania.

Alte nume interesante pe lista preliminară sunt Raoul Bellanova (AC Torino), Michael Folorunsho (Hellas Verona) și portarul lazial Ivan Provedel, însă în cazul acestuia din urmă sunt doar 50% șanse să prindă lotul final de 26 de jucători, fiind așteptată o alegere între el și Alex Meret (Napoli) pentru al treilea post de goalkeeper alături de Gigio Donnarumma (Paris Saint-Germain) și Guglielmo Vicario (Tottenham).

Lotul provizoriu al Italiei pentru EURO 2024:

Portari: Gianluigi Donnarumma (Paris Saint-Germain), Alex Meret (Napoli), Ivan Provedel (Lazio), Guglielmo Vicario (Tottenham)

Fundași: Francesco Acerbi (Inter), Alessandro Bastoni (Inter), Raoul Bellanova (Torino), Alessandro Buongiorno (Torino), Riccardo Calafiori (Bologna), Andrea Cambiaso (Juventus), Matteo Darmian (Inter), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Federico Dimarco (Inter), Gianluca Mancini (Roma), Giorgio Scalvini (Atalanta)

Mijlocași: Nicolo Barella (Inter), Bryan Cristante (Roma), Nicolo Fagioli (Juventus), Michael Folorunsho (Verona), Davide Frattesi (Inter), Jorginho (Arsenal), Lorenzo Pellegrini (Roma), Samuele Ricci (Torino)

Atacanți: Federico Chiesa (Juventus), Stephan El Shaarawy (Roma), Riccardo Orsolini (Bologna), Giacomo Raspadori (Napoli), Mateo Retegui (Genoa), Gianluca Scamacca (Atalanta), Mattia Zaccagni (Lazio).

Campioana europeană în exercițiu, Italia face parte din Grupa B la EURO 2024, alături de Spania, Croația și Albania și va debuta la turneul final din Germania împotriva Albaniei, pe 15 iunie, la Dortmund.

Pagina cu lotul Italiei în campania EURO 2024.