EURO 2020
Italia
Italia
11
Anglia
Anglia
L. Bonucci 67
L. Shaw 2

Italia – Anglia, finala EURO 2020. Italia câștigă la penalty-uri al doilea său titlu european

Italia - Anglia, FINALA EURO 2020. Cronica finalei Campionatului European de Fotbal 2020, câștigat de Italia pe Wembley după lovituri de departajare

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
12 iulie 2021
Penalty-ul apărat de Donnarumma a adus Italiei titlul la EURO 2020
Penalty-ul apărat de Donnarumma a adus Italiei titlul la EURO 2020

La trei ani de la cel mai negru moment al fotbalului italian la nivel de echipă națională concretizat prin eșecul calificării la turneul final al Campionatului Mondial din Rusia, Italia a revenit într-un mod glorios în elita fotbalului, câștigând la penalty-uri în fața Angliei al doilea său titlu continental, la 53 de ani de la precedentul. Au fost mai multe elemente care rând pe rând au pus bețe în roate Squadrei Azzurra: o atmosfera ostilă pe Wembley, un gol primit în chiar al doilea minut de joc, pierderea celui mai bun om Federico Chiesa și o primă ratare în seria loviturilor de departajare din partea lui Andrea Belotti, însă în cele din urmă eroul serii a fost Gianluigi Donnarumma care a parat ultimele două penalty-uri ale englezilor și a trimis titlul la Roma.

La prima finală de Campionat European și prima de turneu major după cea din 1966, englezii nu au mai ținut cont de vreo restricție legată de pandemia de Covid-19 și au luat cu asalt legendara arenă Wembely. Grupuri de suporteri au forțat intrarea în anumite sectoare ale tribunei după ce au trecut cu ușurință de forțele de ordine, fără să se mai pună problema vreunui certificat de vaccinare. Era o limită impusă de 60.000 de fani în tribune, cifra oficială a indicat puțin peste 67.000, dar impresia a fost că și mai mulți oameni au urmărit pe viu meciul care a pus Anglia față în față cu istoria.

Și răbdarea lor nu a fost mult timp pusă la încercare. Gareth Southgate a optat pentru sistemul cu trei fundași centrali pe care îl folosise în meciul cu Germania din optimi, o idee conservatoare în fața unui adversar cu un mare potențial ofensiv, dar care a avut un efect imediat în favoarea englezilor. Un contraatac iuțit de Kane cu o minge partea dreaptă i-a deschis o zonă largă de teren jucătorului de bandă Trippier, care a avut timp să aștepte opțiunea cea mai bună și l-a servit în zona porții pe omologul din banda stângă, Shaw, care deschidea scorul după mai puțin de două minute de joc prin cel mai rapid gol marcat vreodată într-o finală de Campionat European și primul al său la echipa națională.

Golul a creat un disconfort vizibil Squadrei Azzurra, care nu și-a găsit locul în teren în fața unui adversar care s-a așezat ordonat și liniștit în apărare. Abia în minutul 35 Italia și-a creat o ocazie printr-un șut de la mare distanță al lui Chiesa, dar a trebuit să aștepte până în prelungirile reprizei pentru a trimite un prim șut pe poartă, fără probleme pentru Pickford, la capătul unei faze în care totuși marele pericol fusese un șut al lui Immobile din poziție bună, blocat însă de Stones.

Se spune că antrenorii mari se văd la pauză și la schimbări, iar Roberto Mancini a demonstrat că face parte din această categorie. De nerecunoscut în prima parte, Italia a ieșit cu alt tonus și altă atitudine după pauză, posesia sa a crescut până la 70% și Anglia s-a trezit sufocată în apărare după aceeași rețetă pe care ea însăși o aplicase danezilor în semifinale. Golul egalizator a venit firesc, marcat în minutul 67 de Leonardo Bonucci după o lovitură de colț, într-o fază tratată superficial de o defensivă engleză care nu încasase niciun gol din acțiune la acest turneul final. Italia nu s-a oprit și a avut o mare ocazie de a trece în avantaj în minutul 73 la o minge lungă la care Berardi a ajuns înaintea lui Pickford, însă reluarea din prima a trimis balonul peste poarta rămasă goală.

Meciul a ajung în prelungiri, însă Italia a trebuit să le abordeze fără cel mai inspirat om de atac al său, Federico Chiesa, ieșit accidentat înaintea expirării primelor 90 de minute. Anglia a revenit la conducerea jocului dar golul lui Shaw a rămăs singurul ei șut pe poarta lui Donnarumma, în schimb au fost de două ori emoții la poarta engleză, întâi la o centrare a lui Emerson spre Berardi respinsă acrobatic de Pickford, apoi la un șut de la mare distanță al lui Bernardeschi pe centrul porții dintr-o lovitură liberă la care goalkeeperul lui Everton a respins neașteptat în față.

Pentru doar a doua oară în istoria Campionatului European, titlul a fost decis la loviturile de departajare. O ratare a lui Andrea Belotti a oferit Angliei prima șansă, însă Rashford a făcut niște pași curioși la al treilea penalty și execuția sa a fost defectuoasă, lovind bara. Ratarea lui Jadon Sancho i-a dat lui Jorginho șansa să încheie meciul, însă Pickford a avut o paradă senzațională în fața unuia dintre cei mai siguri executanți de penalty din lume. Nu a contat însă, pentru că tânărul Bukayo Saka a șutat telefonat la semiînălțime și i-a oferit lui Donnarumma ocazia să se încununeze de glorie, intervenția sa oferind Italiei titlul continental și fiind răsplătită și cu titlul de jucătorul turneului.

Italia - Anglia 1-1, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Italia - Anglia

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Italia - Anglia 1-1

Italia
Șuturi Italia
  • Total: 19
  • Pe poartă: 6
65-35
Posesie (%)
  • Italia
  • Anglia
Anglia
Șuturi Anglia
  • Total: 6
  • Pe poartă: 2
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
19
6
Șuturi pe poartă
6
2
Șuturi pe lângă poartă
9
3
Șuturi blocate
4
1
Faulturi comise
21
13
Cornere
3
5
Ofsaiduri
5
1
Cartonașe galbene
5
1
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
1
5
Total pase
820
426
Pase completate
726
319
Acuratețe pase
89
75