EURO 2020
Belgia
Belgia
12
Italia
Italia
R. Lukaku 45+2 (pen)
N. Barella 31
L. Insigne 44

Belgia – Italia 1-2. Fotbalul șampanie trimite Italia în semifinalele EURO 2020

Belgia - Italia, scor 1-2, EURO 2020. Statistici, cronica meciului, declaratii, echipele de start, notele jucatorilor.

Articol scris de - autor de articole despre Real Madrid, Bundesliga, Premier League și Ligue 1, contributor din 2020 la turneele finale.
Italia a câștigat meciul cu Belgia, scor 2-1, în optimile EURO 2020
Italia a câștigat meciul cu Belgia, scor 2-1, în optimile EURO 2020

Echipele cele mai spectaculoase de la EURO 2020 au confirmat toate așteptările în cel mai așteptat sfert de finală și au oferit un veritabil spectacol al fotbalului tehnic, direct și rapid. La capătul unui meci pasionant Italia a învins Belgia cu 2-1 și s-a calificat în semifinalele turneului, urmând să joace contra Spaniei pe Wembley pentru un loc în marea finală.

Marele semn de întrebare în preambulul jocul era care din cele două echipe va avea posesia superioară, iar aceasta a fost Italia, care a și marcat prima în minutul 13 prin Bonucci, gol refuzat însă de arbitrajul video pentru offside. Cu De Bruyne în unsprezecele de start dar fără Eden Hazard, Belgia a avut două contraatacuri bune încheiate cu intervențiile lui Gianluigi Donnarumma la finalizările lui De Bruyne și Lukaku, însă în general echipa Dracilor Roșii a părut asfixiată de combinațiile rapide ale italienilor. Golul de 1-0 a părut firesc după realitatea din teren, venit în minutul 31 când Barella s-a descurcat bine între doi adversari și a șutat la colțul lung fără speranțe pentru Courtois.

Italia a continuat să preseze și a mai marcat o dată în minutul 44 printr-o bijuterie de șut al lui Insigne care părea să îi asigure un avantaj confortabil la intrarea la cabine, însă Jeremy Doku – înlocuitorul surpriză al lui Hazard în unsprezecele Belgiei – a obținut un penalty în secundele de final și Romelu Lukaku a transformat de la punctul cu var pentru 1-2.

Era așteptată o reacție mai nervoasă a liderului FIFA după pauză, însă tot Italia a fost echipa care a ținut mai bine de minge, chiar dacă a ajuns mai greu la poarta lui Courtois. Marea ocazie a Belgiei a venit tot pe contraatac, la o acțiune inițiată de Doku la care De Bruyne l-a găsit bine pe Lukaku, însă mingea trimisă de acesta a fost blocată în fața liniei porții de Leonardo Spinazzola. Spre final Italia și-a găsit vechile repere defensive iar antrenorul Roberto Mancini a știut să fragmenteze jocul prin schimbări venite în momente cheie, iar Belgia nu a avut suficientă inspirație să găsească golul doi, părăsind turneul cu un tur mai devreme decât o făcuse în urmă cu trei ani la Mondialul din Rusia.

Pentru Italia a fost o confirmare necesară după evoluția mai puțin inspirată din optimea de finală cu Austria, iar jocul o recomandă pe echipa lui Mancini drept principala favorită la câștigarea turneului, chiar dacă în semifinală o așteaptă Spania, echipa care a învins-o net în meciul pentru trofeu din 2012.

Belgia - Italia 1-2, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Belgia - Italia

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Belgia - Italia 1-2

Belgia
Șuturi Belgia
 • Total: 10
 • Pe poartă: 4
46-54
Posesie (%)
 • Belgia
 • Italia
Italia
Șuturi Italia
 • Total: 14
 • Pe poartă: 3
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
10
14
Șuturi pe poartă
4
3
Șuturi pe lângă poartă
1
7
Șuturi blocate
5
4
Faulturi comise
16
13
Cornere
9
5
Ofsaiduri
1
2
Cartonașe galbene
1
2
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
2
2
Total pase
448
532
Pase completate
372
469
Acuratețe pase
83
88

Curiozități statistice ale meciului Belgia - Italia 1-2

 • Italia a stabilit un nou record de victorii consecutive la EURO, 15, incluzând preliminariile și turneele finale. Belgia avea și ea 14 victorii la rând înainte de meciul direct.
 • Nicolo Barella a marcat al șaselea său gol pentru echipa națională, iar Italia are 100% bilanț de victorii în meciurile în care el punctează.
 • Pentru Italia este prima oară când înregistrează cinci victorii consecutive la un turneu final de Campionat European. Performanțe similare au mai reușit Franța în 84, Olanda în 88 și 92 și Cehia în 2000 și 2004.
 • Italia a marcat 11 goluri la actuala ediție de EURO, cele mai multe din istoria participărilor sale.
 • Romelu Lukaku a marcat al șaselea său gol la turneele finale europene. Niciun alt jucător belgian nu are mai mult de două reușite.
 • Belgia va dori să evite Italia la turneele finale majore: patru din ultimele cinci întâniri directe s-au încheiat cu victoria Squadrei Azzurra, excepția fiind o remiză.
 • Italia a atins o semifinală de turneu major (EURO / CM) pentru a 12-a oară și s-a calificat în ultimul act în ultimele 4 ocazii. Germania este singura echipă cu mai multe prezențe în semifinale (20).