Liga belgiană recomandă încheierea prematură a campionatului, UEFA reacționează

Liga Profesionistă din Belgia recomandă încheierea prematură a stagiunii 2019-2020 din cauza pandemiei de coronavirus și acordarea titlului lui Club Brugge

Grugge - LASK
3 aprilie 2020
Club Brugge, posibila campioană a Belgiei în sezonul 2019-2020

Într-un perioadă în care cele mai importante cinci ligi europene și-au fixat ca obiectiv finalizarea actualului sezon fotbalistic iar UEFA face frecvente modificări ale propriului calendar competițional pentru a permite acest lucru, Liga Profesionistă din Belgia face notă discordantă și recomandă, prin consiliul său de administrație, încheierea prematură a stagiunii 2019-2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Propunerea va fi discutată pe data de 15 aprilie în cadrul unei adunări generale extraordinare la care vor participa toate cluburile, iar aprobarea ei ar face ca titlul de campioană să fie acordat echipei Club Brugge, liderul la zi.

“Situația actuală din țara noastră face ca sportul să nu poată fi considerat o preocupare principală, oricât de îndrăgit și relaxant ar putea fi. În acest context este de datoria Consiliului de Administrație să recomande Adunării Generale încheierea competiției, luând în considerare sănătatea publică, interesul tuturor acționarilor și dorința majorității cluburilor”.

“Consiliul de Administraţie a luat cunoştinţă de recomandările lui Dr. Van Ranst şi ale autorităţilor, potrivit cărora este foarte puţin probabil ca meciuri cu public să se poată desfăşura înainte de 30 iunie. Situaţia actuală nu ne permite să ştim dacă şi când poate fi prevăzută o reluare a antrenamentelor. În plus, reluarea competiției nu ar putea reduce riscurile asupra sănătății jucătorilor, a colaboratorilor și a tuturor persoanelor implicate în organizarea meciurilor și a menținerii ordinii. Infectarea unui singur jucător sau a unui nucleu de jucători prezintă riscul de a influența desfășurarea ulterioară a actului sportiv într-o manieră inacceptabilă”.

“Chiar dacă există posibilitatea teoretică de disputare a meciurilor cu porţile închise, ar fi de evitat presiunea suplimentară pe care organizarea de astfel de partide ar pune-o pe serviciile de sănătate şi pe forţele de ordine”, se arată în comunicatul oficial al Consiliului de Aministraței al Pro League.

În cazul în care propunerea va avea girul cluburilor, titlul de campioană va fi oferit echipei Club Brugge, care conduce clasamentul cu 70 de puncte, cu 15 deasupra locului doi ocupat de Gent, cu o etapă rămasă de disputat din sezonul regulat. Ca și în România, cea de-a doua parte a campionatului belgian se dispută în sistem play-off și play-out. Nu au fost oferite date privind situația din zona retrogradării, dar presa belgiană vorbește despre posibilitatea ca nicio echipă să nu retrogradeze în actuala stagiune și să promoveze două echipe din eșalonul secund, ceea ce ar face ca sezonul următor să aibă la start 18 formații.

UEFA reacționează și… amenință

“Suntem încrezători că fotbalul va putea fi reluat în următoarele luni, cu condiționările dictate de autoritățile publice, și credem că orice decizie de a abandona competițiile naționale este prematură și nejustificată în acest moment. Dat fiind că participarea în competițiile europene este determinată de rezultatul sportiv la finele campionatelor interne, o încheiere prematură a acestora ar naște dubii în ceea ce privește respectarea acestei condiții. UEFA își rezervă posibilitatea de a evalua dreptul cluburilor de a fi înscrise în cupele europene 2020-2021”, se arată într-un comunicat emis joi.