Ligue 1
Lille
Lille
01
Olympique Marseille
Olympique Marseille
Morgan Sanson 6

Lille – Marseille 0-1. Sanson şi Mandanda, decisivi pentru oaspeţi

Un gol marcat de Morgan Sanson în startul meciului a fost de ajuns pentru a aduce victoria lui Marseille în duelul din deplasare cu Lille

Cronică scrisă de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
30 octombrie 2017
Lille - Marseille 0-1
Lille - Marseille 0-1

Continuă perioadă dificilă pentru Lille, care a ajuns la şase înfrîngeri din zece etape de campionat, după eşecul suferit duminică seara pe teren propriu contra celor de la Olympique de Marseille, în urma căruia oamenii lui Marcelo Bielsa au rămas pe un loc retrogradabil în clasamentul din Ligue 1, iar situaţia tehnicianului argentinian a devenit astfel şi mai complicată.

În tentativa de a construi pe baza evoluţiei încurajatoare şi a unui excelent rezultat de 2-2 consemnat în runda anterioară cu liderul Paris Saint-Germain, Olympique de Marseille a trebuit să se descurce în deplasarea de pe stadionul Pierre-Mauroy fără tânărul fundaş Jordan Amavi, suspendat, precum şi fără experimentatul mijlocaş ofensiv Dimitri Payet. În aceste condiţii, Patrice Evra şi Morgan Sanson au evoluat ca titulari, alături de Luiz Gustavo, în ciuda faptului că mijlocaşul brazilian revenise recent din ţara sa natală, unde a participat la înmormântarea bunicii sale.

Tânărul mijlocaş Morgan Sanson nu a avut parte de un debut de sezon ideal, însă fostul jucător al celor de la Montpellier Hérault SC a fost protagonistul din startul partidei, reuşind să deschidă scorul pe Stade Pierre-Mauroy după doar şase minute. Lovitura liberă de pe partea dreaptă a lui Florian Thauvin a fost continută cu o pasă către Morgan Sanson, iar execuţia acestuia l-a învins pe portarul Mike Maignan, aducând astfel un avantaj rapid pentru Olympique de Marseille.

Lipsa de încredere şi siguranţă a fost evidentă în jocul lui Lille încă dinainte de primirea golului, însă oamenii lui Marcelo Bielsa s-au văzut astfel nevoiţi să alerge pe toata durata confruntării după o egalare care în cele din urmă nu avea să fie obţinută, în principal datorită intervenţiilor decisive ale lui Steve Mandanda. Portarul lui Marseille a salvat avantajul oaspeţilor prima dată în faţa lui Anwar El Ghazi şi a lui Nicolas Pépé, pentru ca apoi să intervină decisiv şi la lovitura de cap trimisă de Ibrahim Amadou după o centrare din lovitură liberă executată de El Ghazi, reuşind astfel să menţină scorul de 1-0 la pauză.

Steve Mandanda a fost ajutat şi de şansă în debutul reprizei a doua, când şutul din lovitură liberă a lui Anwar El Ghazi a fost deviat şi a trecut foarte puţin pe lângă poartă. Pentru Lille o situaţie dificilă a devenit şi mai complicată odată cu accidentarea lui Ibrahim Amadou, nevoit să părăsească terenul prematur, fiind înlocuit de Ezequiel Ponce. Formaţia lui Marcelo Bielsa nu a avut forţa ofensivă necesară pentru a depăşi defensiva celor de la Olympique de Marseille, iar succesul oaspeţilor ar fi putut fi asigurat la execuţia lui Luiz Gustavo, respinsă excelent de Mike Maignan.

Olympique de Marseille reuşeşte astfel să încheie luna octombrie fără eşec în cele cinci partide disputate în toate competiţiile şi obţine trei puncte extrem de importante pe Stade Pierre-Mauroy, graţie cărora echipa antrenată de Rudi Garcia urcă pe poziţia a patra a clasamentului din Ligue 1, la un singur punct distanţă de Lyon, ocupanta ultimului loc care permite participarea în viitoarea ediţie de UEFA Champions League. De partea cealaltă, Lille rămâne fără victorie de-a lungul ultimelor nouă etape de campionat, interval în care oamenii lui Marcelo Bielsa au reuşit să înscrie doar trei goluri.

Cele 21 de puncte adunate de Marseille până acum reprezintă cel mai bun total pentru gruparea de pe Stade Vélodrome din stagiunea 2014-15. În acel sezon, sub comanda lui Marcelo Bielsa, Marseille se afla pe primul loc al clasamentului cu 25 de puncte, patru în plus faţă de PSG.

Lille - Olympique Marseille 0-1, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Lille - Olympique Marseille

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Lille - Olympique Marseille 0-1

Lille
Șuturi Lille
 • Total: 18
 • Pe poartă: 7
64-36
Posesie (%)
 • Lille
 • Olympique Marseille
Olympique Marseille
Șuturi Olympique Marseille
 • Total: 10
 • Pe poartă: 3
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
18
10
Șuturi pe poartă
7
3
Șuturi pe lângă poartă
5
3
Șuturi blocate
6
4
Faulturi comise
18
17
Cornere
11
4
Ofsaiduri
3
1
Cartonașe galbene
2
3

Meciuri precedente între Lille și Olympique Marseille

2016-2017

 • Ligue 1Ligue 1
  Duminică, 18 dec. 2016
  Marseille
  Olympique Marseille
  2-0
  Lille
  Lille
 • Ligue 1Ligue 1
  Vineri, 17 mar. 2017
  Lille
  Lille
  0-0
  Olympique Marseille
  Marseille

2015-2016

 • Ligue 1Ligue 1
  Duminică, 25 oct. 2015
  Lille
  Lille
  1-2
  Olympique Marseille
  Marseille
 • Ligue 1Ligue 1
  Vineri, 29 ian. 2016
  Marseille
  Olympique Marseille
  1-1
  Lille
  Lille