Mâna lui Arteta începe să se vadă la Arsenal
Phil McNulty a remarcat pentru BBC o schimbare pozitivă de atitudine în jocul lui Arsenal în meciurile din ultima parte a sezonului de Premier League.
Jurnalistul Phil McNulty a remarcat pentru BBC o schimbare de atitudine și un plus de enegie în jocul lui Arsenal în meciurile din ultima parte a sezonului de Premier League.
Arteta a fost tot un zâmbet după ce Arsenal a întors scorul și a câștigat cu 2-1 meciul cu Liverpool, prima mare victorie de la un 2-0 cu Manchester United pe 1 ianuarie, și a evidențiat partea bună a lucrurilor, fără însă a-și pierde luciditatea: „diferența dintre cele două echipe este astăzi imensă, dar la nivel de responsabilitate și spirit de luptă ne-am ricat la nivelul lor și sunt foarte mândru de asta”.
Arsenal dăduse dovadă de un spirit îndoielnic și fragilitate defensivă în marile meciuri, dar contra lui Liverpool a arătat și reversul medaliei. Poate că Liverpool nu a fost la cel mai înalt nivel după ce și-a asigurat primul titlu din ultimii 30 de ani, dar rămâne etalonul pentru energie consumată într-un meci, iar Arsenal a reușit să se ridice deasupra, acoperind 112 km față de cei 108 ai echipei lui Jurgen Klopp.
Este adevărat că Arsenal nu s-a bucurat prea mult de minge, posesia de 31,5% fiind cea mai slabă a sa de când Opta înregistrează statisticile începând cu 2003, dar munca a dat roade, sub impulsul lui Arteta, care se agita necontenit la tușă, transmițând mesaje încurajatoare în trei din cele cinci limbi pe care le cunoaște.
Modul câinesc în care Arsenal s-a apărat s-ar putea să nu fi fost cel mai estetic, dar combinația de entuziasm și disperare cu care David Luiz și colegii săi din defensivă s-au aruncat în fața mingii evidențiază spiritul din care Arteta vrea să facă o regulă și nu o excepție.
Când Arteta a fost ales să îi ia locul lui Emery în luna decembrie, a existat un risc în a încredința un club de asemenea statură și cu astfel de așteptări unui om aflat la primul său job ca antrenor principal. Nu a fost însă o decizie pripită având în vedere succesul și reputația lui Arteta ca mână dreaptă a lui Guardiola în succesele recente ale lui Manchester City, și nici prima oară când numele lui Arteta a fost rostit în birourile de pe Emirates, el fiind propus și înainte ca Emery să primească funcția în mai 2018.
Avea calități de lider bine cunoscute pe coridoarele de putere ale clubului din nordul Londrei de pe vremea când a fost jucător acolo. Arteta era un adevărat lider în interiorul vestiarului, iar influența sa era evidentă și celor din afară. În primele zile după preluarea postului de antrenor, ceea ce a impresionat a fost calmul și claritatea cu care el a transmis ce vrea să obțină, insistența în stil propriu și buna înțelegere a realității de la Arsenal.
Motto-ul lui Arsenal este „Victoria Concordia Crescit” – Victoria vine din armonie – iar țelul lui Arteta este să reunească clubul și fanii, dispersați în ultimele sezoane ale lui Arsene Wenger și apoi în mandatul lui Unai Emery.
Imediat după ce a preluat postul, Arteta și asistenții Steve Round și Albert Stuivenberg au vizitat birourile de pe Emirates pentru a-i întâlni și a strânge mâna tuturor membrilor staff-ului. Apoi managerul a ținut câte un speech în fiecare departament, evidențiind importanța unității și a spiritului de echipă atât pe teren cât și în afara sa, pentru revenirea la succes.
Arteta se simte confortabil să lucreze cu actualii oameni din cadrul clubului precum directorul tehnic Edu și șeful departamentului de fotbal Raul Sanllehi, dar acest confort nu înseamnă că se sfiește să ceară cu claritate ce dorește pe teren sau în afara sa.
Acest lucru s-a văzut după meciul cu Liverpool care i-a dus pe Tunari pe locul 9, la trei de locul 6 ocupat de Wolves. Arteta era fericit de victorie, dar fără a-și pierde capul, conștient de potențialul lotului actual și de importanța implicării serioase pe piața transferurilor. Întrebat despre buget, a răspuns: „Nu știu, este un aspect care mă preocupă. Trebuie să conturăm o echipă și nu este magie, trebuie să aducem jucători de calitate și ne trebuie un lot mai numeros pentru a performa în această competiție. Este o provocare”.
Arsenal a cheltuit peste 135 de milioane de lire vara trecută, bătându-și propriul record de sumă plătită pentru un jucător în momentul în care l-a cumpărat pe Pepe de la Lille pentru 72 de milioane, însă Arteta vrea să își pună propria amprentă asupra echipei. Acest lucru a devenit clar în momentul în care i-a exilat pe Mesut Ozil și Matteo Guendouzi, doi jucători aflați în capetele opuse ale scării experienței, dar ambii aparent fără viitor la Arsenal.
De la sosirea lui Arteta, lui Ozil i-a fost dată o șansă și a fost titular în 12 meciuri, dar de la reluarea sezonului după întreruperea cauzată de pandemie nu a mai apărut în Premier League.
La 21 de ani Guendouzi este un tânăr promițător, dar fără vreo preocupare spre disciplină, iar acest lucru l-a făcut să cadă în dizgrația antrenorului imediat după reluarea competiției, după înfrângerea cu 1-2 la Brighton. Tânărul francez și-a pierdut capul după ce portarul Bernd Leno a fost accidentat și a intrat în conflict cu Neal Maupay, fiind norocos să scape fără eliminare. Imediat după meci, Maupay a fost plin de critici la adresa tânărului Tunar, despre care spune că l-a insultat pe toată durata partidei.
Indiferent ce cuvinte s-au spus, evenimentele de pe Amex Stadium au avut consecințe imediate, iar Guendouzi a fost exclus din lotul primei echipe și nu a mai fost reprimit până la finalul sezonului de Premier League.
Arteta este calmul absolut atunci când antrenează, dar cu principiile sale nu e de glumit, iar cazurile Ozil și Guendouzi nu fac decât să portretizeze în mod exact promisiunea făcută în momentul prezentării oficiale la Arsenal: „Vreau ca oamenii să își asume responsabilitatea pentru posturile lor și vreau să lucrez cu aceia care își pun pasiunea și energia în slujba acestui club. Orice persoană care nu va face acest lucru sau va avea un efect negativ asupra grupului nu se ridică la nivelul culturii lui Arsenal”.
Este, deci, Arsenal pe drumul cel bun sub bagheta lui Arteta?
Fără îndoială că inconstanța nu a fost eradicată, iar metehnele trecutului sunt încă prezente, așa cum s-a văzut de exemplu în înfrângerea cu 1-2 pe terenul lui Spurs, într-un meci din care Arsenal ar fi meritat cel puțin un punct. S-a observat însă lesne un nivel mult mai ridicat de energie, mai ales în meciurile importante, precum cel de campionat cu Liverpool și apoi cel cu Manchester City care a calificat-o pe Arsenal în finala cupei.
Unai Emery a câștigat 4 din cele 15 meciuri pe care le-a condus în Premier League din acest sezon, iar Arteta a câștigat 9 din 20. Emery a lăsat echipa pe locul 11 în clasament, iar Arteta a încheiat sezonul pe locul 8, la doar trei puncte de un loc calificant în grupele Europa League, competiție în care încă poate ajunge dacă va fi câștiga finala FA Cup.
Cu un plus de încredere dat de rezultatele pozitive, Arsenal i-a convins pe talentații tineri Bukayo Saka și Gabriel Martinelli să semneze contracte pe termen lung, există un grad ridicat de optimism în prelungirea contractului lui Pierre-Emerick Aubameyang care i-ar aduce multe certitudini în atac în următorii ani, iar Nicolas Pepe pare să își găsească, în sfârșit, locul în angrenajul echipei.
Este încă devreme și nu trebuie trecut peste faptul că Arsenal a terminat sezonul la 43 de puncte de campioana Liverpool, însă optimismul începe să revină pe Emirates.