Manchester City, cu zece goluri marcate mai mult faţă de campionatul precedent

Antrenorul lui Manchester City, Pep Guardiola, discută despre imbunătăţirile care au dus la eficienţa crescută în primele opt etape de Premier League

Kevin de Bruyne, Pep Guardiola (Manchester City)
16 octombrie 2017

Pep Guardiola a recunoscut că nu îşi poate explica schimbarea lui Manchester City în ceea ce priveşte randamentul ofensiv, după ce Manchester City a devenit de departe echipa din campionatul Angliei cu cele mai bune cifre la capitolul goluri marcate şi realizări ale liniei de atac, deşi lucrurile au fost departe de a fi similare în debutul stagiunii anterioare. Fosul antrenor al celor de la FC Barcelona nu a avut parte de un prim sezon pozitiv alături de clubul de pe Etihad Stadium, reuşind să obţină calificarea în UEFA Champions League, dar fără a se putea implica în lupta pentru titlu, câştigat în cele din urmă de Chelsea.

Lucrurile decurg într-o manieră complet diferită odată cu startul sezonului 2017/2018, în care Manchester City este neînvinsă şi conduce în clasamentul Premier League cu un avantaj de două puncte în faţa rivalei locale Manchester United. Iar ultima etapă de campionat a scos în evidenţă un nou spectacol ofensiv din partea oamenilor lui Pep Guardiola, care s-au impus pe teren propriu cu scorul de 7-2 în faţa lui Stoke City. Rezultatul de sâmbătă a dus totalul lui Manchester City la o performanţă impresionantă, 29 de goluri marcate în opt etape de campionat, cu zece mai mult faţă de ceea ce City reuşea în stagiunea precedentă. Totuşi, Pep Guardiola nu are o explicaţie clară pentru această diferenţă şi pentru eficienţa mult mai mare demonstrată de echipa sa până acum:

“Sezonul trecut exista acea impresia că nu vom marca, dar acum există tot timpul senzaţia că golul este inevitabil. Lăsăm impresia că dacă ajungem într-o situaţie favorabilă, o valorificăm, ceea ce este foarte important. Jucăm pentru a marca goluri. Încă de când am venit aici am încercat să ne impunem jocul şi să înscriem cât mai mult. Suntem aproape acelaşi grup de oameni precum anul trecut, dar acum lăsăm impresia că suntem mult mai periculoşi şi că vom marca. Nu mă întrebaţi de ce, deoarece principiile de joc rămân aceleaşi, după cum v-am explicat de fiecare dată.” – a precizat antrenorul spaniol, citat de presa britanică. – “Trebuie să acordăm şi mai multă atenţie detaliilor mici, să facem lucrurile in viteză şi simplu. Cu acel ritm, avem capacitatea de a ne crea mai multe ocazii şi goluri.”

Pep Guardiola a subliniat de asemenea faptul că o imbunătăţire a defensivei a făcut de asemenea diferenţa la aspectul general mai bun faţă de stagiunea anterioară, când Manchester City s-a pierdut pe parcursul campionatului: “Ştiu că există această tendinţă de a împărţi atacul şi apărarea, dar în fotbal nu este posibil. Aşadar, atunci când ataci bine, de asemenea te aperi bine, la fel precum atunci când te aperi bine, reuşeşti să ataci bine. Când există acel sentiment că poţi să marchezi, apărarea este la rândul ei mai eficientă. Când ai capacitatea de a te apăra bine, cu siguranţă numărul de goluri marcate va fi mai mare. Nu este o coincidenţă. Este dificil de găsit o echipă care să nu primească gol, dar care nu marchează. Fotbalul este un sport dinamic: atac, apărare, atac, apărare, totul la rând. De aceea statisticile noastre au devenit mai bune în acest sezon.” – a concluzionat tehnicianul spaniol Pep Guardiola.