Manchester City, la un singur succes distanţă de egalarea unui nou record în Premier League

Printr-o victorie în derby-ul cu Manchester United de etapa viitoare, City ar egala recordul lui Arsenal de 14 succese cosecutive în Premer League

David Silva a marcat golul decisiv al meciului Manchester City - West Ham 2-1
4 decembrie 2017

Manchester City şi-a continuat seria de rezultate de exceţie din această primă parte a campionatului printr-un succes înregistrat în ultima etapă de Premier League, scor 2-1 pe teren propriu contra celor de la West Ham United, într-un meci în care mijlocaşul ofensiv spaniol David Silva a adus toate cele trei puncte pentru oamenii lui Pep Guardiola graţie unui gol marcat în minutul 82. A fost cea de-a 13 victorie consecutivă pentru Manchester City la nivelul campionatului şi a 20-a victorie la rând în toate competiţiile, o performanţă fără egal în Europa de-a lungul actualei stagiuni.

De asemenea, rezultatul a reprezentat cel de-al treilea succes cu scorul de 2-1 pentru Manchester City în decurs de o săptămână, după ce Raheem Sterling înscrisese de două ori pe finalul partidelor cu Huddersfield Town, respectiv Southampton, aducând astfel puncte importante pentru “Cetăţeni” în clasamentul Premier League. Etapa următoare de campionat va programa mult aşteptatul derby al oraşului Manchester, care va avea loc duminică, pe stadionul Old Trafford şi va reprezenta o partidă pe care Manchester City o va aborda cu un avans de opt puncte în faţa formaţiei conduse de pe bancă de către tehnicianul portughez Jose Mourinho. Un rezultat de egalitate în duelul din runda viitoare ar putea fi considerat satisfăcător pentru oamenii lui Pep Guardiola, luând în considerare situaţia din ierarhia Premier League, însă un succes ar însemna un pas decisiv în lupta pentru titlul de campioană, cât şi egalarea unui record vechi de 15 ani: cel mai lung şir de victorii consecutive.

În perioada februarie – august 2002, Arsenal şi-a trecut în cont 14 succese la rând în Premier League, ceea ce până în prezent rămâne cea mai bună performanţă. Echipa pregătită de Arsene Wenger a încheiat campania 2001/2002 prin câştigarea titlului, graţie inclusiv a 13 victorii consecutive în ultima parte a campionatului, pentru ca apoi să câştige şi prima partida a noului campionat, scor 2-0 contra celor de la Birmingham. Un rezultat de egalitate, scor 2-2 cu West Ham United, a pus apoi punct seriei pozitive a grupării londoneze, performanţă care poate fi acum egalată de Manchester City în cazul unui triumf în derby-ul de pe Old Trafford.

13 victorii consecutive a reuşit şi Chelsea în stagiunea anterioară, în perioada octombrie – decembrie 2016: după un început dificil pe banca tehnică a grupării londoneze şi două eşecuri consecutive suferite cu Liverpool, respectiv Arsenal, antrenorul italian Antonio Conte a decis să schimbe sistemul de joc al lui Chelsea şi să apeleze la un sistem tactic 3-4-3, care a contribuit decisiv la revenirea formaţiei de pe Stamford Bridge: primele şase victorii au fost consemnate fără niciun gol primit, iar succesul cu scorul de 4-2 obţinut contra celor de la Stoke City, înregistrat pe 31 decembrie 2016, a dus totalul lui Chelsea la 13 rezultate pozitive consecutive. Totuşi, seria s-a oprit la primul meci din 2017, când gruparea londoneză a fost învinsă de una dintre rivalele locale, Tottenham, cu scorul de 2-0.