Manchester United continuă tradiţia golurilor marcate pe final de meci

Manchester United a înscris deja 20 de goluri în actualul sezon, dintre care zece au fost reuşite după minutul 80 al confruntărilor

Anthony Martial (Manchester United - Everton 4-0)
18 septembrie 2017

Legendarul antrenor Sir Alex Ferguson spunea foarte des că golurile marcate pe final de meci fac parte din istoria lui Manchester United. În opinia fostului manager al ‘Diavolilor’, abilitatea de a înscrie goluri decisive în ultimele minute ale partidelor reprezintă o dovadă de încredere şi forţă psihică, nefiind asociată cu un aspect negativ precum lipsa de capacitate în a rezolva din timp soarta celor trei puncte puse în joc. Sir Alex Ferguson era ferm convins de faptul că o echipă capabilă să atace până la final fără a-şi pierde luciditatea şi răbdarea este o echipă cu mentalitatea necesară pentru performanţa de cel mai înalt nivel.

Putem astfel presupune că Sir Alex Ferguson este foarte probabil impresionat de maniara în care Manchester United a început actualul sezon sub comanda lui Jose Mourinho. Fără răsturnări de situaţie dramatice, precum se întâmpla des în perioada lui Ferguson, însă cu multe goluri marcate pe final de meci. United a înscris deja 20 de goluri în actualul sezon, dintre care zece au fost reuşite după minutul 80 al confruntărilor.

Împotriva celor de la Everton, în partida disputată duminică după amiza pe arena Old Trafford, totalul acestor reuşite s-a mărit cu trei goluri: Henrikh Mkhitaryan a marcat în minutul 83, urmat de Romelu Lukaku în minutul 89, respectiv Anthony Martial în prelungiri, consemnând astfel un succes categoric cu scorul de 4-0, însă la capătul unui meci în care soarta celor trei puncte nu a fost nici pe departe atât de clară pe cât o arată rezultatul final de pe tabelă. Dincolo de timing şi de momentul în care au fost înscrise golurile, antrenorul portughez este cel mai probabil mulţumit mai ales de faptul că United a devenit în sfârşit mult mai periculoasă şi a evidenţiat o capacitate excelentă de a-şi crea ocazii de poartă. Trecutul ca antrenor al lui Jose Mourinho i-a atras de multe ori eticheta unui tehnician prudent, care pune accent în primul rând pe organizarea defensivă şi mai puţin pe jocul ofensiv. Iar cele doar 54 de goluri marcate de Manchester United în stagiunea anterioară de Premier League, cel mai mic număr de goluri înscrise dintre primele şapte clasate şi cu unul mai puţin decât Bournemouth, cu siguranţă nu a contribuit la o impresie mai bună în faţa fanilor.

Însă Jose Mourinho este cu siguranţă conştient că tradiţia lui Manchester United se bazează pe un fotbal ofensiv, poate până la punctul în care acest aspect l-a determinat să ia unele decizii împotriva instinctului său: dacă în meciul cu Everton din decembrie anul trecut antrenorul portughez a ales să mizeze pe o mutare defensivă într-un moment în care jucătorii săi conduceau cu 1-0, introducându-l pe Marouane Fellaini în locul Mkhitaryan (o mutare neinspirată având în vedere scorul final, 1-1), de această dată Jose Mourinho a efectuat o modificare ofensivă contra celor de la Everton, cu Martial introdus în locul lui Mkhitaryan, iar rezultatul final (4-0) poate fi considerat concludent.

După şapte meciuri disputate în toate competiţiile până acum, jucătorii lui Manchester veniţi de pe banca de rezerve au marcat şase goluri. În acelaşi moment al sezonului anterior, un singur gol fusese înscris de un jucător intrat pe teren pe parcursul meciului. Jose Mourinho explică acest fenomen al golurilor marcate pe final ca fiind o consecinţă a tendinţei echipelor din Premier League de a evolua cu o linie defensivă alcătuită din trei fundaşi centrali. Conform tehnicianului portughez, această soluţie tactică a dus la aşezări mai defensive în prima parte a meciului, însă odată cu necesitatea de face tot posibilul pentru a reveni pe tabela de marcaj în finalul partidei, organizarea şi siguranţa în apărare devin mult mai vulnerabile:

“Cred că Premier League devine un campionat foarte defensiv. Multe echipe joacă cu trei fundaşi centrali, iar pe faza defensivă se apară cu o linie alcătuită din cinci oameni, plus doi sau trei în zona centrală de la mijloc, iar în unele cazuri cele două echipe practică acelaşi sistem pentru a se anihila reciproc. Uneori când ai la dispoziţie puţin mai mult spaţiu reuşeşti să profiţi, astfel că în ultima parte a meciurilor, când adversarul pierde cu 1-0 sau 2-0 şi încearcă să forţeze mai mult, ai ocazia să profiţi. Cred că aceasta este explicaţia.” – a declarat Jose Mourinho.