Manchester United, locul 5 după punctele câștigate în Premier League după despărțirea de Sir Alex Ferguson

Bilanț statistic ai celor opt ani scurși de la retragerea lui Sir Alex Ferguson în 2013 și până la demiterea lui Ole Gunnar Solskjaer de pe banca tehnică a lui Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer, Manchester United
23 noiembrie 2021

Conform unei analize făcute de Sky Sports, Manchester United ocupă doar locul 5 în clasamentul punctelor obținute în Premier League în cele 316 meciuri disputate între despărțirea de Sir Alex Ferguson și demiterea lui Ole Gunnar Solskjaer. Diavolii Roșii au în mandatele lui David Moyes, Louis van Gaal, Jose Mourinho și Solskjaer un bilanț de 164 de victorii, 81 de remize și 71 de înfrângeri grație cărora au obținut 573 de puncte în campionat, cu doar 3 mai multe decât Arsenal (570) dar la o distanță de 127 de puncte de concitadina Manchester City (700). Liverpool (647), Chelsea (616) și chiar și Tottenham (577) se află deasupra lui United în acest top început acum 8 ani, de la plecarea lui Ferguson în urma titlului câștigat în 2013.

În ceea ce privește meciurile contra echipelor din “Big 6”, ManUnited ocupă locul 4 cu un procentaj de victorii de 33.7%, la mare distanță de Manchester City (49.4) și Liverpool (46.4), fiind depășită în acest top și de Chelsea (33.7%).

Marea realizare a Diavolilor Roșii în ultimii 8 ani a fost câștigarea Europa League în 2017, celelalte trofee obținute fiind FA Cup o dată și o cupă a ligii. În acest interval Manchester City a obținut un total de 11 trofee (fără a pune la socoteală Community Shield) dintre care 4 titluri în Premier League, în timp ce Chelsea și Liverpool și-au trecut în palmares câte un trofeu Champions League și cel puțin câte un titlu în Anglia. Chiar și Arsenal stă mai bine decât United în ceea ce privește trofeele, grație câștigării de patru ori a Cupei Angliei.

Ole Gunnar Solskjaer a fost cel mai longeviv tehnician pe banca lui United în acest interval, conducându-și echipa în 109 meciuri de Premier League, cu 16 mai multe decât predecesorul său, Jose Mourinho. În schimb portughezul stă cel mai bine dintre urmașii lui Ferguson în ceea ce privește media de puncte câștigate pe meci în campionat (1.89), urmat în acest top de Ole (1.81), Louis van Gaal (1.79) și Moyes (1.68).

Ceea ce îl evidențiază pe Solskjaer este suma investită în transferuri, 441 de milioane plătiți pentru 13 jucători, dintre care cei mai scumpi au fost Maguire (80 ce milioane) și Jadon Sancho (73). Recordurile individuale la transferuri s-au înregistrat în mandatul lui Mourinho, 93.3 milioane de lire pentru Pogba și 90 pentru Lukaku, contribuind la o sumă de aproape 431 de milioane plătite pe jucătorii solicitați de lusitan.

În cei opt ani scurși de la despărțirea de Sir Alex au fost cheltuiți pe jucători 1.25 miliarde de lire, singurul tehnician care nu a avut la dispoziție un buget galactic fiind David Moyes, care nu a putut aloca decât 69 de milioane pentru a-i cumpăra pe Marouane Fellaini și Juan Mata.