Martin Odegaard la Arsenal. Unde poate juca și ce poate aduce în jocul lui Arteta?

Arsenal l-a împrumutat pe Martin Odegaard, iar presa engleză analizează impactul pe care îl poate avea asupra jocului echipei lui Arteta.

Martin Odegaard, Arsenal
27 ianuarie 2021

Arsenal a oficializat transferul sub formă de împrumut al lui Martin Odegaard până la vară, iar presa engleză analizează impactul pe care internaționalul norvegian îl poate avea asupra jocului echipei lui Mikel Arteta.

Ce poate aduce Martin Odegaard lui Arsenal?

Mikel Arteta, pentru site-ul oficial al lui Arsenal

Martin este un jucător bine cunoscut care, deși foarte tânăr, joacă deja de mai mult timp la nivel de top. Ne va oferi opțiuni ofensive de calitate și suntem încântați să îl putem integra în planurile noastre până în luna mai.

Terry Gibson (Sky Sports)

Este un mijlocaș ofensiv, nu vă așteptați să ajute prea mult defensiva. Este un jucător care poate desface apărări aglomerate, un jucător care area calitatea necesară să joace în mod regulat la Real Madrid. Se va integra el la Arsenal și în Premier League? Eu cred că da. Este un jucător foarte bun care cred că s-ar putea integra la orice echipă de top din Premier League.

Peter Smith (Sky Sports)

Ce va aduce în Premier League? Pentru început curiozitate, speranță și multă atenție media. A captat atenția lumii fotbalistice în 2015, când la o lună după ce a împlinit 16 ani a fost cumpărat de Real Madrid. Acum are 22 de ani și vrea să reaprindă acea flacără.

Pe atunci imaginația pe Bernabeu despre cât de departe poate ajunge acest tânăr nu avea limite, însă progresul său – poate dezamăgitor pentru unii – a fost gradual și dă roade. După un împrumut de 18 luni dezamăgitor la Heerenveen, Odegaard a avut un sezon de excepție la Vitesse în 2018-2019, creând mai multe ocazii decât orice alt jucător în campionatul olandez și terminând pe locul 3 la pase decisive după Dusan Tadic și Hakim Ziyech.

A confirmat acel sezon cu unul la fel de impresionant anul trecut la Real Sociedad, unde a contribuit la 16 goluri și drept urmare a fost rechemat la Real Madrid. Până la urmă nu s-a putut impune în primul unsprezece al lui Zidane, însă Arsenal se alege cu un creator de clasă, un maestru al paselor și un mijlocaș ofensiv cu o atingere fină și o bună înțelegere a jocului. Va aduce entuziasm, atât pe teren cât și în afara lui”.

Sam Dean (Telegraph)

Speranța lui Arsenal este ca Odegaard să acopere ceva din vidul creativ apărut odată cu excluderea lui Ozil din prima echipă. Planul original a fost ca Willian să preia această sarcină, dar la jumătatea sezonului se poate spune că a ratat această șansă. În ultima vreme Arsenal s-a bazat pe Emile Smith Rowe și răspunsul său a fost excelent, dar la 20 de ani nu îi poți cere să dirijeze atacul în fiecare etapă. Are nevoie de sprijin, iar Arsenal are nevoie de mai multe idei în ultima treime. Un playmaker creativ a fost principala țintă în această campanie de transferuri, iar Odegaard, chiar și numai până la vară, este cea mai bună opțiune dintre cele existente pe piață.

În ciuda similiarităților cu Ozil, Odegaard este totuși un jucător diferit. Mai ales la jocul fără minge este de așteptat să ofere un nivel mai mare de energie și mai multă muncă decât s-a văzut la Ozil în ultimele sezoane.

Lipsa de meciuri din acest sezon ridică însă semne de întrebare privind nivelul fizic la care se află și momentul în care poate avea un impact asupra jocului. Ultimul lucru pe care îl vrea Arsenal este un nou caz Denis Suarez, dar dacă Odegaard poate reveni la nivelul arătat sezonul trecut la Sociedad, poate fi un element decisiv în echipa lui Arteta.

Unde va juca Odegaard la Arsenal?

Nick Wright (Sky Sports)

Emile Smith Rowe a adus o injecție de creativitate de când a devenit un obișnuit în prima echipă luna trecută, oferind trei assisturi în cinci meciuri de Premier League de pe poziția pe care înainte o ocupase Mesut Ozil. Dar la 20 de ani și cu ceva accidentări la activ, ar fi riscant să îi pui în cârcă întreaga responsabilitate a numărului 10. Odegaard pare candidatul ideal să preia o parte din aceste sarcini.

Norvegianul a trebuit să părăsească Spania pentru Olanda ca parte a dezvoltării sale, iar împrumuturile la Heerenveen și Vitesse l-au ajucat să se maturizeze, lucru care s-a văzut din plin anul trecut la Real Sociedad. Doar cinci jucători printre care Messi și Santi Cazorla au creat mai multe ocazii de gol în La Liga sezonul trecut, iar la doar 22 de ani a fost și în top 10 în ceea ce privește driblingurile reușite

Aceste calități pot fi de neprețuit pentru Arsenal în poziția pe care joacă Smith Rowe, dar Odegaard are și versatilitatea de a juca în altă parte. Poate fi număr 8 în sistemul 4-3-3, iar în timpul șederii la Vitesse s-a dovedit a fi o sursă inepuizabilă de goluri și assisturi jucând în flancul drept.

Evident, totul va depinde de modul în care se va adapta la fotbalul englez. De la Kim Kallstrom la Denis Suarez, istoria recentă a lui Arsenal arată că transferurile din luna ianuarie nu dau întotdeauna satisfacție, însă Odegaard are tot ce-i trebuie pentru a ajuta progresul echipei lui Arteta, fie că o face ca număr 10, ca număr 8 sau jucând în flanc.

Sam Dean (Telegraph)

Se vor bate Odegaard și Smith Rowe pentru același post? Nu neapărat, pentru că Odegaard poate juca și ca aripă sau în profunzime ca parte a liniei de trei. Aduce flexibilitate și varietate în lot, oferindu-i lui Arteta posibilitatea să rotească jucătorii de atac. În ultimele sezoane a lucrat mult la factorul fizic și nu mai este băiețașul firav de acum câțiva ani. Nu ar trebui ca fizicul său să fie o problemă în Premier League, iar dacă se va adapta repede la noul mediul ar putea fi omul care să o elibereze pe Arsenal.