Newcastle United, echipa din Premier League cu cea mai mică medie de vârstă a titularilor

Newcastle United a aliniat un prim 11 cu media de vârstă cea mai redusă în Premier League, conform datelor publicate de CIES Football Observatory

Mikel Merino, Newcastle United
21 septembrie 2017

“Ştim de ce avem nevoie şi vom încerca să facem acest lucru până la finalul perioadei de transferuri.” – declara Rafa Benitez, tehnicianul spaniol al celor de la Newcastle United după ultimul meci amical înainte de debutul noului sezon, disputat cu italienii de la Hellas Verona.

Multă lume a interpretat afirmaţia lui Rafa Benitez ca o aluzie la necesitatea de a transfera jucători cu o vastă experienţă pentru a putea face faţă la un nivel competitiv în Premier League, după promovarea din liga a doua. Intenţia recunoscută public de antrenorul spaniol de a-l aduce pe portarul Pepe Reina, un jucător cu o experienţă de nouă ani în Premier League, nu a făcut decât să confirme dorinţa fostului antrenor al lui Chelsea şi Liverpool de a căuta jucători cu acest profil.

Însă raţionamentul lui Benitez se îndrepta foarte probabil mai ales către o perspectivă mai vastă. La 35 de ani, Pepe Reina ar fi putut să reprezinte modelul ideal şi să ofere sfaturi utile unei echipe de perspectivă a celor de la Newcastle United, o formaţie care, conform datelor prezentate de CIES Football Observatory, a aliniat un prim 11 cu media de vârstă cea mai redusă în primele etape din noul sezon de Premier League. Rafa Benitez nu a reuşit în cele din urmă să perfecţioneze transferul jucătorului, cum de altfel s-a întâmplat cu toţi fotbaliştii de experienţă monitorizaţi în această vară. Însă după primele partide de campionat, lipsa aparentă de experienţă nu pare a avea consecinţe negative în jocul “coţofenelor”. Newcastle United ocupă momentan poziţia a patra, vine după trei victorii consecutive în campionat şi pare a face faţă responsabilităţii şi a aşteptărilor din partea lotului de jucători. În ciuda faptului că media de vârsta a titularilor în meciurile de până acum a fost de doar 25.57 de ani.

Studiul publicat de CIES Football Observatory precizează că, deşi Newcastle United deţine acest statut în Premier League, la nivelul continetului european gruparea de pe St. James’ Park se află doar pe poţitia a-113-a. Totuşi, o privire atentă asupra raportului prezentat de CIES Football Observatory evidenţiază explicaţia pentru această situaţie şi arată faptul că doar 15 echipe din primele cinci campionate au intrat în top 100 al clasamentului stabilit pe baza mediei de vârsă a formaţiilor de start utilizate în acest sezon. Studiul a luat în considerare 31 de campionate europene, iar echipa ucraineană Stal Kaminske conduce ierarhia cu o medie de 21.7 ani. Prima formaţie din campionatele de top ale Europei (Anglia, Franţa, Italia, Spania şi Germania) este Lille, cu o medie de 22.8. Tendinţa este una evidentă şi dictată de faptul că echipele din zona de sud-est a Europei sunt nevoite să pună accent pe creşterea jucătorilor de perspectivă pentru a genera venituri, în timp ce cluburile din campionatele puternice (şi bogate) ale Europei au la dispoziţie resursele financiare pentru a transfera jucători deja consacraţi şi, implicit, cu o experienţă mult mai vastă.

Totuşi, Rafa Benitez a construit o echipă care joacă din entuziasm, este dornică de performanţă şi are capacitatea de a valorifica punctele forte ale colectivului. Lipsa de experienţă ar putea să îşi pună amprenta pe durata stagiunii de Premier League în anumite momente de joc, însă tinerii lui Newcastle par pregătiţi să facă faţă standardelor ridicate şi provocărilor de cel mai înalt nivel.

Rezultatele publicate de CIES Football Observatory pe baza mediei de vârstă a echipelor de start din Premier League în acest sezon (2017/18):

29.16 West Brom
28.75 West Ham
28.00 Leicester
27.94 Watford
27.92 Burnley
27.63 Bournemouth
27.58 Brighton
27.53 Stoke
27.43 Everton
27.28 Arsenal
27.18 Crystal Palace
26.93 Chelsea
26.92 Southampton
26.91 Swansea
26.89 Man City
26.65 Man Utd
26.19 Tottenham
26.01 Huddersfield
25.97 Liverpool
25.57 Newcastle United