Nu doar Alberto Brignoli: lista portarilor care au marcat în Serie A

Prin golul cu Milan, Alberto Brignoli îşi trece numele pe lista portarilor marcatori în Serie A, din care mai fac parte Rampulla, Taibi sau Sentimenti

Alberto Brignoli a marcat în meciul Benevento - Milan 2-2
4 decembrie 2017

Primul punct obţinut de Benevento în clasamentul Serie A va rămâne unul memorabil nu doar deoarece a fost înregistrat abia în etapa a-15-a a campionatului, după 14 eşecuri consecutive, ci mai ales pentru faptul că a fost obţinut în faţa unui adversar precum AC Milan şi graţie unui gol marcat al cincilea minut al prelungirilor de către Alberto Brignoli, portarul adus de Benevento sub formă de împrumut de la Juventus. Însă reuşita jucătorului în vârstă de 26 de ani nu este unică în istoria campionatului italian:

Michelangelo Rampulla – a fost primul portar care a marcat din acţiune în Serie A. Reuşita a avut loc în campionatul 1991/92, când Michelangelo Rampulla a decis să îşi ajute echipa aflată în căutarea unui gol pe final de meci, iar lovitura sa de cap a adus în cele din urmă un punct pentru Cremonese în partida cu Atalanta.

Massimo Taibi – în stagiunea 2001 Massimo Taibi evolua pentru Reggina, iar portarul, care ulterior avea să evolueze o scurtă perioadă de timp pentru AC Milan şi Manchester United, marca printr-o lovitură de cap în urma unui corner, contra celor de la Udinese. Golul a venit după două tentative: prima execuţie a portarului a fost respinsă de pe linie de un fundaş al grupării friulane, pentru ca a doua centrare din corner să fie transformată în gol de Massimo Taibi.

Francesco Toldo – În stagiunea 2002-2003, la meciul din turul campionatului cu Juventus, Christian Vieri a înscris un gol pe final de meci realizat datorită contribuţiei portarului Francesco Toldo, urcat în careul advers în tentativa de a-şi ajuta echipa. Uşoara deviere a lui Christian Vieri a făcut ca golul să fie în cele din urmă atribuit atacantului italian şi nu lui Francesco Toldo.

Marco Amelia – fostul portar, care şi-a atins apogeul carierei la AC Milan, a reuşit la rândul său să îşi treacă numele pe lista marcatorilor, deşi nu într-un meci de Serie A. Marco Amelia a înscris într-un spectaculos rezultat de egalitate consemnat între Partizan Belgrad şi Livorno în gaza grupelor din Cupa Uefa, care a avut loc pe 2 noiembrie 2006.

Lucidio Sentimenti – fostul portar al celor de la Juventus, Modena şi Lazio a marcat cinci goluri din penalty în perioada 1942 – 1953.

Antonio Rigamonti – în stagiunea 1975/1976, când evolua pentru cei de la Como, Antonio Rigamonti a înscris trei goluri din penalty în Serie A.