Pep Guardiola explică secretul din spatele succesului lui Manchester City

Antrenorul Pep Guardiola a discutat despre modul în care Manchester City a reuşit să îşi îmbunătăţească jocul în actualul sezon

Pep Guardiola, Manchester City
20 noiembrie 2017

Formaţia pregătită de Pep Guardiola, Manchester City, a reuşit să îşi ridice nivelul jocului într-o manieră impresionantă spre deosebire de stagiunea anterioară, iar evoluţiile remarcabile de până acum au făcut ca “Cetăţenii” să aibă deja un avantaj de opt puncte în faţa rivalei locale, Manchester United, în clasamentul Premier League. Dincolo de rezultate, Manchester City a impresionat prin uşurinţa cu care a reuşit să marcheze numeroase goluri, ceea ce i-a permis să ajungă la 16 victorii în toate competiţiile, un adevărat record în istoria clubului.

Antrenorul Pep Guardiola a redresat echipa printr-un mix perfect de tineri talentaţi şi jucători cu experienţă, în tentativa sa de a construi o formaţie puternică din punct de vedere ofensiv. Însă succesul lui Manchester City se datorează inclusiv siguranţei pe plan defensiv: portarul brazilian Ederson s-a dovedit unul dintre cele mai bune transferuri din acest sezon, iar contribuţia sa a făcut ca gruparea de pe Etihad Stadium să ajungă la zece meciuri fără gol primit până acum. Totuşi, doar doi jucători aduşi în această vară au început ca titulari în meciul câştigat sâmbătă contra celor de la Leicester City, scor 2-0, aşadar care a fost adevăratul motiv din spatele succesului lui Manchester City şi a schimbării faţă de stagiunea precedentă?

Pep Guardiola explică faptul că abordarea într-o manieră simplă a jocului, fără complicări inutile, a dus la o îmbunătăţire evidentă, iar tehnicianul spaniol a recunoscut că a fost chiar şi el impresionat de maniera în care formaţia sa a trecut de unele teste dificile, în special în ceea ce priveste partidele din deplasare: “Eşti surprins pe contraatac atunci când pierzi mingea mult prea uşor, când greşeşti pase simple, când jucătorii încearcă să facă mai multe lucruri decât este necesar şi când nu eşti organizat după ce ai pierdut mingea. Noi am jucat foarte simplu, într-o manieră mai rapidă deoarece este un joc simplu, nu în primul rând datorită faptului că suntem rapizi, ci pentru că facem lucrurile simplu, dintr-o atingere sau două, nu mai mult de atât. Suntem organizaţi în ceea ce priveşte circulaţia balonului. Alergăm, plimbăm mingea împreună, iar atunci când se întâmplă lucrul acesta, există toate elementele pentru un deznodământ pozitiv. Însă atunci când joci o minge lungă şi ai pierdut duelul pentru câştigarea balonului, acela reprezintă un potenţial contraatac.” – a explicat tehnicianul spaniol, citat de presa britanică.

Manchester City a reuşit deja să treacă peste multe meciuri dificile din acest sezon, iar Pep Guardiola consideră că echipa sa a devenit mai solidă: “În meciul cu Leicester de anul trecut trebuie să recunoaştem şi meritele adversarului. După trei minute eram conduşi cu 2-0, ceea ce face ca lucrurile să devină complicate. Dar am spus de multe ori, acum ne cunoaştem mai bine, jucăm cu încredere. Prin urmare suntem o echipă mai solidă, mai ales la capitolul goluri primite, dar inclusiv în ceea ce priveşte maniera în care construim jocul şi ne creăm ocazii de gol.” – a conlcuzionat Pep Guardiola.