Pesimismul lui Antonio Conte, justificat de începutul slab de campionat

Statistica nu este de partea lui Antonio Conte şi a lui Chelsea în lupta pentru câştigarea titlului de Premier League, după începutul slab de campionat

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
17 octombrie 2017
Antonio Conte, Chelsea
Antonio Conte, Chelsea

De-a lungul ultimelor luni tehnicianul italian Antonio Conte a lăsat impresia unui antrenor care abordează provocările de la Chelsea mai degrabă cu o determinare sumbră decât cu obişnuita energie intensă, însă la finalul eşecului suferit etapa precedentă pe terenul celor de la Crystal Palace, analiza sa sceptică a situaţiei campioanei Angliei a avut o notă de resemnare care foarte rar se vede la antrenorul italian.

„Cred că fiecare sezon este diferit. Campionatul precedent face parte din trecut, acum echipa este alta, cu jucători diferiţi şi dacă facem o comparaţie cu sezonul anterior, acum evolăm inclusiv în Champions League. Suntem angrenaţi într-o luptă pe patru planuri, iar acest lucru ne aduce unele probleme. Când ne confruntăm cu câteva accidentări, întâmpinăm probleme. Acest sezon va fi foarte dificil pentru noi, iar din acest motiv trebuie să dăm 150%, deoarece 100% nu va fi suficient.” – afirma fostul antrenor al lui Juventus la finalul meciului pierdut cu Crystal Palace.

Pe stadionul Selhurst Park, Chelsea a evidenţiat un joc caracterizat de tot ceea ce Antonio Conte detestă în fotbal: letargie, lipsă de echilibru şi personalitate, toate în faţa unui adversar care înainte de această partidă nu reuşise să înscrie nici măcar un gol de-a lungul primelor şapte etape de Premier League. În prima rundă a actualului campionat, campioana Angliei a fost învinsă pe propria arenă de Burnley, dar atunci antrenorul italian s-a putut consola cel puţin cu faptul că o combinaţie de neşansă şi indisciplină a dus la rezultatul negativ, pentru ca apoi eşecul cu Manchester City să fie consecinţa naturală a confruntării împotriva unui adversar de top, aflat într-un moment de formă excepţional.

Spre deosebire se stagiunea anterioară, Antonio Conte nu a putut de asemenea să se bazeze pe cea mai bună formulă de joc, cu Alvaro Morata şi N’Golo Kante aflaţi pe o listă a jucătorilor accidentaţi, după ce Eden Hazard a revenit de curând pe teren, la rândul său indisponibil în prima parte a campionatului din cauza unei probleme la gleznă. Însă clasamentul din Premier League nu ţine cont de situaţia jucătorilor accidentaţi, astfel că orice eşec are aceeaşi importanţă şi duce la pierderea unor puncte ce pot fi decisive în lupta pentru câştigarea titlului. După opt etape de campionat, imaginea generală a ierarhiei justifică pesimismul lui Antonio Conte: dacă istoria recentă reprezintă un punct de referinţă în ceea ce priveşte parcursul din viitor, şansele lui Chelsea de a-şi apăra titlul sunt aproape inexistente.

Deşi stagiunea este în continuare una lungă şi aglomerată, realitatea arată că nicio echipă din era Premier League care a pierdut trei din primele opt etape nu a reuşit apoi să câştige titlul. Media generală a campioanelor este de mai puţin de 4,3 înfrângeri într-un campionat alcătuit din 38 de meciuri. Cu trei eşecuri deja adunate până în prezent, marja de greşeală a grupării londoneze de acum şi până la finalul stagiunii este una extrem de mică.

De-a lungul anilor, au existat echipe campioane care nu au avut parte de un început de sezon perfect. Manchester United nu a reuşit să câştige niciun meci din primele trei etape ale sezoanelor 1992-93 şi 2007-08, însă în ambele cazuri clubul de pe Old Trafford a revenit în luptă printr-o serie de cinci victorii consecutive. Chelsea a egalat recordul Premier League de succese consecutive (13) în perioada octombrie – ianuarie a campionatului anterior, iar campioana Angliei va avea acum nevoie de o performanţă similară pentru a putea spera cu adevărat la o recuperare spectaculoasă în clasamentul Premier League.

Statistica nu este însă în favoarea grupării londoneze şi evidenţiază faptul că nicio echipă campioană în Premier League nu a adunat mai puţin de 14 puncte la capătul primelor opt etape (prin eşecul cu Crystal Palace, Chelsea a rămas la 13 puncte). În plus, nicio formaţie nu a reuşit să recupereze diferenţa de nouă puncte existentă între Chelsea şi liderul Manchester City în acest moment al sezonului. Diferenţe mai mari au fost recuperate într-un moment ulterior al campionatului, însă numerele consemnate din 1992 şi până în prezent indică faptul că o echipă din Anglia care îşi propune să câştige titlul nu îşi permite luxul unui început de sezon modest.