Pietro Pellegri – Italia pe cale să îşi descopere propriul Mbappe

La cei 16 ani şi 184 de zile, Pietro Pellegri a devenit cel mai tânăr jucător autor a două goluri într-un meci de Serie A

Pietro Pellegri, Genoa
18 septembrie 2017

Primul minut al reprizei a doua dintre Genoa şi Lazio. Tânărul Pietro Pellegri, intrat pe teren în prima repriză în locul lui Adrian Ricardo Centurion, cade la pământ după o intrare dură a unuia dintre cei mai buni şi puternici fundaşi din Serie A, Stefan De Vrij, însă fără să piardă nicio clipă se ridică rapid şi îşi continuă alergarea. Dincolo de realizările de pe tabelă, acel moment a ilustrat perfect valoarea şi potenţialul lui Pietro Pellegri, care la doar 16 ani şi-a trecut în cont două goluri în partea secundă a partidei din ultima etapă de Serie A, reuşind astfel să depăşească şi să ridice limitele fotbalului italian.

Cu o expresie de adolescent, însă braţe tatuate şi un fizic de atacant deja consacrat, Pietro Pellegri şi-a trecut deja în cont două recorduri care anunţă un viitor de excepţie pentru componentul naţionalei Under 17 a Italiei: la cei 16 ani şi 184 de zile, Pellegri a devenit cel mai tânăr jucător autor a două goluri într-un meci de Serie A, după ce anterior egalase recordul lui Amedeo Amadei prin debutul în campionat la doar 15 ani şi 280 giorni; Pellegri este de asemenea cel mai tânăr jucător care a marcat două sau mai multe goluri în acelaşi meci din unul dintre cele mai puternice cinci campionale ale Europei, din 2000 şi până în prezent. Inevitabil, tatăl său, Marco, team manager al clubului Genoa, nu a reuşit să îşi stăpânească lacrimile pe banca de rezerve.

Pietro Pellegri a marcat primul gol în campionat pe 28 mai, contra celor de la AS Roma în ultima etapă a sezonului anterior, chiar pe stadionul Olimpico din capitala Italiei, într-o zi în care protagonistul absolut era Francesco Totti, aflat la ultimul meci înainte de retragere. Deloc surprinzător, mulţi au interpretat acel gol precum un semn al destinului, un schimb de generaţii între o legendă a Italiei şi un potenţial campion al viitorului. La trei luni şi jumătate distanţă de acel moment, cifrele acestui băiat din Genova sunt impresionante: de-a lungul celor 131 de minute jucate în Serie A a marcat deja de trei ori, având astfel o medie de un gol la fiecare 43 de minute şi foarte probabil încrederea tehnicianului Ivan Juric de partea sa, în ciuda vârstei.

Inevitabil, întrebarea a început deja să circule în special pe reţelele de socializare: Italia şi-a găsit propriul Mbappe? Comparaţia dintre doi jucători este de multe ori nefericită, însă în acest caz nu este în totalitate hazardată, având în vedere faptul că la vârsta lui Pellegri, atacantul francez jucase doar câteva minute în Ligue 1 cu AS Monaco şi câteva partide în Cupa Franţei. AC Milan nu a dorit să aştepte prea mult şi pare a fi pus deja bazele pentru a fizaliza transferul tânărului şi talentatului jucător încă din următoarea perioadă de mercato, care va avea loc în luna ianuarie. Însă nu este exclus ca celelalte echipe de top din Serie A să fie la rândul său deja implicate în tentativa de a obţine semnătura unuia dintre cei mai promiţători jucători din fotbalul european. Între timp antrenorul croat al celor de la Genoa, Ivan Juric, este cel care se bucură de posibilitatea de a lucra cu Pietro Pellegri: “Pentru noi nu este o surpriză, deoarece lucrăm de mult timp cu el. Când ni s-a alăturat la prima echipă era încă foarte crud, însă treptat a învăţat să interpreteze mişcările necesare şi să joace inclusiv cu piciorul stâng. Are un potenţial de creştere incredibil.”