Portarii din Premier League cu cele mai multe intervenţii salvatoare

Clasamentul portarilor cu cele mai multe intervenţii decisive în actualul sezon de Premier League, conform statisticilor prezentate de EA SPORTS

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
24 martie 2018
Jack Butland (Stoke City)
Jack Butland (Stoke City)

Cine este cel mai bun portar din Premier League? O întrebare la care mulţi dintre fanii fotbalului englez ar fi tentaţi să indice numele lui David de Gea, portarul spaniol care s-a remarcat şi în acest sezon printr-o serie de interveţii de excepţie, graţie cărora Manchester United a salvat puncte importante şi rămâne momentan pe poziţia a doua în clasamentul Premier League. Însă jucători precum Hugo Lloris sau Thibaut Courtois au fost la rândul lor protagoniştii unor evoluţii impresionante pentru Tottenham, respectiv Chelsea, prin care se pot înscrie oricând pe lista pretendenţilor pentru titlul de cel mai bun portar din sezonul 2017-2018 de Premier League.

Totuşi, într-un clasament bazat strict pe numărul total al intervenţiilor decisive efectuate de portari în actualul campionat al Angliei, portari precum David de Gea, Thibaut Courtois sau Hugo Lloris nu se regăsesc în top 3, un aspect deloc surprinzător având în vedere faptul că formaţiile de cel mai înalt întâmpină mult mai puţine probleme din punct de vedere defensiv, iar portarii sunt solicitaţi în mai puţine momente faţă de situaţia echipelor aflate la mijloc sau în partea inferioară a clasamentului, aflate de multe ori sub presiune din partea adversarilor mai puternici. Iată ierarhia portarilor cu cele mai multe intervenţii decisive în actualul sezon de Premier League, conform statisticilor prezentate recent de către EA SPORTS:

1. Jack Butland (Stoke City) – 110 intervenţii
Portarul în vârstă de 25 de ani al celor de la Stoke City a fost nevoit să lipsească de la Euro 2016 ca urmare a unei accidentări, însă randamentul său din această stagiune îl recomandă pentru un loc în lotul Angliei care va face deplasarea în Rusia pentru Campionatul Mondial de vara viitoare. Totuşi, cele 110 intervenţii decisive efectuate până acum în Premier League nu au fost de ajuns pentru ca Stoke City să evite momentan clasarea pe unul dintre locurile retrogradabile, cu doar 27 de puncte acumulate în 31 de etape.

2. Lukasz Fabianski (Swansea City) – 105
Experienţa polonezului Lukasz Fabianski, un jucător aflat în fotbalul englez de mai bine de un deceniu, s-a dovedit extrem de utilă pentru Swansea City, în tentativa grupării de pe Liberty Stadium de a se menţine în Premier League. Cele 105 intervenţii salvatoare de-a lungul a 30 de meciuri (portarul în vârstă de 32 de ani a fost titular în toate partidele de campionat) au contribuit decisiv la obţinerea unor puncte importante, care oferă motivele de încredere formaţiei lui Carlos Carvalhal de a evita retrogradarea.

3. Jordan Pickford (Everton) – 103
Jordan Pickford rămâne una dintre speranţele Angliei pentru postul de portar în următorii ani, iar transferul său de la Sunderland la Everton în schimbul sumei de aproximativ 28 milioane de euro a fost unul extrem de mediatizat în presa britanică, la începutul stagiunii. În ciuda unui sezon cu numeroase probleme pentru Everton, jucătorul de 24 de ani s-a făcut remarcat în multe momente, iar evoluţiile sale excelente i-au adus debutul la echipa naţională mare a Angliei, care a avut loc pe 10 noiembrie 2017, împotriva reprezentativei Germaniei, pe arena Wembley.

4. David de Gea (Manchester United) – 96
Prezenţa lui David de Gea în acest clasament ilustrează faptul că evoluţiile lui Manchester United nu au fost întotdeauna pozitive, iar stilul speculativ al tehnicianului portughez Jose Mourinho a fost de multe ori salvat de intervenţiile portarului spaniol. Titularul naţionalei Spaniei îşi confirmă astfel statutul de om de bază în formaţia „Diavolilor”, iar conducerea clubului va trebui să facă tot posibilul pentru a-l convinge să continue pe Old Trafford.

5. Mathew Ryan (Brighton & Hove Albion F.C.) – 91
Portarul australian Mat Ryan, care în trecut a avut o experienţă de un an şi jumătate în Primera Division, la Valencia, pare a-şi fi găsit locul la Brighton & Hove Albion, alături de care are parte de un sezon excelent la nivelul campionatului. Brighton a primit doar 40 de goluri în 30 de etape, o performanţă mai bună decât a unei echipe precum Arsenal şi cu doar şase goluri mai mult ca Liverpool, iar o mare parte din merit îi aparţine lui Mathew Ryan, care s-a remarcat în multe momente prin evoluţiile sale din acest sezon.