Raheem Sterling, 20 de goluri pentru Manchester City, în cel mai bun sezon din carieră

Raheem Sterling, autor a 20 de goluri pentru Manchester City în actualul sezon, este recuperat şi ar putea fi inclus în lotul pentru meciul cu Arsenal

Raheem Sterling, Manchester City
28 februarie 2018

Sergio Aguero a marcat cele mai multe goluri pentru Manchester City, aflându-se la doar trei reuşite de totalul lui Harry Kane, liderul clasamentului golgheterilor Premier League, în timp ce belgianul Kevin De Bruyne nu are rival la capitolul assist-uri, însă un alt jucător care a făcut cu adevărat diferenţa în echipa antrenată de Pep Guardiola este Raheem Sterling, mijlocaşul ofensiv englez care a revenit recent la antrenamentele “Cetăţenilor” şi ar putea fi inclus în lotul pentru meciul cu Arsenal, programat a se disputa joi seara.

Raheem Sterling aproape şi-a dublat deja numărul total de goluri marcate în actualul sezon faţă de stagiunea anterioară, cu 20 de reuşite în toate competiţiile. Fostul jucător al lui Liverpool a fost de altfel golgheterul echipei în cea mai mare parte a sezonului, înainte ca seria remarcabilă a lui Sergio Aguero (15 goluri de-a lungul ultimelor 13 partide) să îi readucă atacantului argentinian statutul de cel mai bun marcator. Însă luând în considerare importanţa golurilor, Raheem Sterling rămâne unul dintre cei mai importanţi oameni din lotul lui Pep Guardiola în acest an. Cele 15 goluri înscrise la nivelul campionatului au adus 11 puncte pentru Manchester City, un record depăşit doar de vârful lui Tottenham, Harry Kane (24 de goluri, 14 puncte) şi de Mohamed Salah de la Liverpool (23 de goluri, 13 puncte).

Cele 21 de goluri marcate de Sergio Aguero în Premier League au contribuit prin şapte puncte, însă statistica nu este complet relevantă ţinând cont de faptul că atacanţii echipelor care înscriu mult mai puţine goluri decât Manchester City beneficiază de un avantaj artificial, care le oferă o poziţie superioară, precum şi de faptul că al doilea sau al treilea gol are în realitate o importanţă la fel de mare într-un meci. Acest lucru este ilustrat inclusiv de faptul că cele şapte puncte aduse de golurile lui Sergio Aguero sunt egalate de Romelu Lukaku, Wayne Rooney, Sadio Mane şi Oumar Niasse, jucători care nu au avut nici pe departe o influenţă atât de mare precum atacantul argentinian.

Însă contribuţia lui Raheem Sterling rămâne de asemenea una semnificativă: din momentul în care a salvat un punct contra celor de la Everton, în meciul disputat în luna august, talentatul mijlocaş ofensiv a căpătat obiceiul de a marca goluri decisive. A continuat printr-o reuşită în prelungirile partidei cu Bournemouth, care i-a adus şi un cartonaş roşu ca urmare a sărbătoririi golului cu fanii vizitatori. Golul cu West Brom a fost urmat de opt zile remarcabile, de-a lungul cărora Raheem Sterling a înscris goluri decisive pe final de meci cu Feyenoord, Huddersfield şi Southampton, într-un moment crucial al stagiunii. Şi-a reluat apoi seria golurilor printr-o reuşită în ultimele minute ale duelului disputat pe terenul lui Newcastle United de Crăciun, însă ultimele 11 partide au consemnat doar trei goluri pentru fostul jucător al lui Liverpool, care s-a confruntat inclusiv cu unele probleme medicale.

Revenirea sa la antrenamente va reprezenta cu siguranţă un motiv de bucurie pentru tehnicianul Pep Guradiola, înainte de două partide dificile la nivelul campionatului, contra celor de la Arsenal, respectiv Chelsea.