Recuperarea lui N’Golo Kante, esenţială pentru jocul lui Chelsea

Mijlocaşul N'Golo Kante s-a dovedit unul dintre cei mai buni jucători ai lui Chelsea, însă nu va putea evolua în următoarele meciuri ale campioanei Angliei

N'Golo Kante, Chelsea
10 octombrie 2017

Pauza pentru meciurile echipelor naţionale a venit la un moment oportun pentru Chelsea, după o lună septembrie extrem de aglomerată, cu şapte meciuri într-un interval de doar 21 de zile, dar ultima săptămână nu a contribuit la o stare de spirit mai bună pentru antrenorul Antonio Conte, care în ultimul meci de campionat a fost învins pe teren propriu de Manchester City.

Atacantul spaniol Alvaro Morata va lipsi aproximativ şase săptămâni din cauza unei probleme musculare pe care a suferit-o chiar în duelul de pe Stamford Bridge cu Manchester City, deşi Chelsea va spera să îl poată recupera mult mai repede pe jucătorul care s-a dovedit a fi cel mai bun în prima parte a stagiunii. Preocuparea lui Antonio Conte a crescut odată cu vestea accidentării lui N’Golo Kante, nevoit să părăsească terenul după doar 35 de minute ale meciului disputat de naţionala Franţei contra Bulgariei, la rândul său din cauza unei probleme de natură musculară.

Chelsea va afla exact gravitatea accidentării lui N’Golo Kante în următoarele zile, însă o perioadă mai lungă de indisponibilitate ar reprezenta un lucru nou pentru mijlocaşul francez. De la venirea lui la Leicester City în vara anului 2015, Kante a evoluat în 79 dintr-un total de 83 de meciuri din Premier League, ratând doar două partide din cauza unor suspendări şi alte două meciuri ca urmare a unor probleme medicale minore din finalul stagiunii anterioare. Doar doi jucători, Cesar Azpilicueta şi Thibaut Courtois, au avut parte de mai multe apariţii în Premier League pentru Chelsea sub comanda lui Antonio Conte decât N’Golo Kante. Cifre care evidenţiază abilitate fizică şi capacitate de a susţine un ritm intens, însă care dincolo de acest aspect arată faptul că N’Golo Kante a fost considerat un om indispensabil la mijlocul terenului încă de la venirea lui în Anglia.

Deşi Eden Hazard rămâne cu siguranţă cel mai talentat şi mai ales decisiv jucător al grupării londoneze, N’Golo Kante are de partea sa suficiente argumente pentru a fi considerat la rândul său unul dintre cei mai importanţi oameni din echipa lui Antonio Conte. Sistemul tactic preferat de tehnicianul italian, 3-4-3, se bazează pe abilitatea celor doi mijlocaşi centrali de a controla mijlocul terenului, atât în ceea ce priveşte aşezarea, cât şi posesia. Iar N’Golo Kante a impresionat la capitolul deposedări şi intercepţii ale balonului, statisticile sale la aceste capitole fiind superioare oricărui alt jucător din Premier League de-a lungul ultimilor doi ani. Mai puţin remarcată a fost contribuţia sa pe plan ofensiv, însă în ultimul an N’Golo Kante şi-a îmbunătăţit procentajul paselor reuşite de la 81.6 la 88.8, având de asemenea o medie cu 20 de pase mai mult pe meci. Randamentul său este în continuă creştere şi din acest punct de vedere, după cum reiese din statistica paselor decisive: 1,4 pe meci în actuala ediţie de Premier League, faţă de 0.8 în 2016-17 şi 0.6 la Leicester City în stagiunea 2015-16. Din lotul lui Chelsea, doar Cesc Fabregas are o medie mai bună a paselor decisive (2.8).

Privind calendarul competiţional, ar fi existat cu siguranţă şi perioade mai puţin bune în care N’Golo Kante să fie accidentat. Trei dintre următorii patru adversari ai lui Chelsea din campionat se află în zona inferioară a clasamentului Premier League, în timp ce dubla confruntare cu AS Roma din faza grupelor UEFA Champions League va reprezenta foarte probabil un test mai dificil, însă cele şase puncte adunate până acum de Chelsea oferă campioanei Angliei o situaţie liniştitoare la nivelul grupei.

Un motiv de încredere pentru Antonio Conte este faptul că în stagiunea anterioară, Chelsea şi-a câştigat toate cele trei meciuri disputate fără N’Golo Kante pe teren (cu Bournemouth şi Middlesbrough pe teren propriu, respectiv West Bromwich Albion în deplasare). Totuşi, Chelsea va spera ca perioada de indisponibilitate a mijlocaşului francez să nu fie mai mare de trei săptămâni, cu atât mai mult cu cât luna noiembrie va începe pentru campioana Angliei printr-o confruntare pe Stamford Bridge contra celor de la Manchester United, după o primă parte a campionatului foarte bună pentru oamenii lui Jose Mourinho.

Chelsea se află deja la şase puncte în spatele lui Manchester United şi Manchester City, astfel că oamenii lui Antonio Conte nu îşi mai permit paşi greşiţi pentru a spera să se poată implica în lupta la titlu şi în acest sezon. Iar recuperarea lui N’Golo Kante ar putea reprezenta un factor decisiv în tentativa campioanei Angliei de a susţine ritmul contracandidatelor din Premier League.