Romelu Lukaku, în căutarea primului gol pentru Manchester United împotriva lui Liverpool

De-a lungul carierei, Romelu Lukaku a câştigat doar două din cele 14 meciuri disputate împotriva lui Liverpool, reuşind să înscrie de cinci ori în total

Romelu Lukaku, Manchester United
9 martie 2018

După ce a încheiat seria partidelor fără gol marcat împotriva unor adversari aflaţi printre primeşe şase în clasamentul Premier League, graţie reuşitei împotriva celor de la Chelsea în meciul de luna trecută, atacantul lui Manchester United, Romelu Lukaku, se concentrează acum pe duelul cu Liverpool, programat a se disputa în următoarea etapă de campionat. Internaţionalul belgian are un bilanţ general pozitiv de la venirea sa pe Old Trafford de la Everton în vara trecută, cu 22 de goluri în 40 de apariţii, inclusiv opt reuşite în cele mai recente 11.

Romelu Lukaku nu reuşise anterior să înscrie în ultimele zece partide disputate în faţa unor oponenţi din primii şase, fără a trimite nici măcar o singură dată pe poartă în respectivul interval. Înainte de confruntarea cu Liverpool, care va avea loc sâmbătă după amiaza, iată o scurtă analiză a statisticilor şi realizărilor vârfului belgian împotriva lui Liverpool, de-a lungul perioadei petrecute de el la Chelsea, West Bromwich Albion, Everton şi Manchester United.

Chelsea
Meciuri jucate: 2
Goluri marcate: 0

Într-o perioadă în care încerca să se impună la echipa mare a celor de la Chelsea – un obiectiv pe care nu a reuşit cu adevărat să îl realizeze în cei trei ani petrecuţi pe Stamford Bridge – Romelu Lukaku a primit în total doar 86 de minute contra lui Liverpool, la nivelul competiţiilor interne (cupe şi campionat). Fără a reuşi să înscrie într-un eşec drastic suferit de echipa sa cu scorul de 4-1 pe arena Anfield în stagiunea 2011-12 şi de asemenea fără un impact major într-o altă înfrângere contra lui Liverpool, de această dată într-un meci contând pentru sferturile de finală din Cupa Ligii Angliei, putem afirma cu certitudine că primele apariţii ale vârfului belgian împotriva “Cormoranilor” au fost dezamăgitoare, atât la nivel individual, cât şi la nivel de echipă.

West Bromwich Albion
Meciuri jucate: 3
Goluri marcate: 2

Atacantul crescut la academia lui Anderlecht a început să se facă remarcat în fotbalul englez odată cu transferul sub formă de împrumut la West Brom în sezonul 2012-13, prin 17 goluri marcate în primul său an de-a lungul căruia a primit şansa de a evolua constant în Premier League. Două dintre respectivele goluri au fost înscrise contra celor de la Liverpool, câte unul în fiecare dintre meciurile din campionat, contribuind astfel decisiv la o performanţă mai puţin obişnuită pentru West Bromwich Albion, care a reuşit să se impună în ambele dueluri de Premier League din acel an. Până în prezent, cele două succese alături de West Brom rămân singurele victorii obţinute de Romelu Lukaku contra lui Liverpool.

Everton
Meciuri jucate: 8
Goluri marcate: 3

Pentru atacantul belgian au urmat patru stagiuni alături de Everton în drumul către un loc în lotul echipei de pe Old Trafford, dintre care prima (2013-14) sub formă de împrumut. Lukaku va păstra cu siguranţă amintiri plăcute de la primul său derby Merseyside, marcând în rezultatul de egalitate, scor 2-2, în partida de campionat disputată în tur. Totuşi, câteva luni mai târziu, seria de trei meciuri consecutive cu gol înscris contra celor de la Liverpool s-a încheiat, iar pentru prolificul vârf aveau să treacă doi ani până la un gol în derby-ul oraşului. Lukaku a marcat apoi pe finalul primei reprize şi a anulat astfel avantajul obţinut de Liverpool prin golul lui Danny Ings într-un duel încheiat în cele din urmă la egalitate, scor 1-1, pe Goodison Park în octombrie 2015, ceea ce s-a dovedit a fi ultimul meci al lui Brendan Rodgers pe banca grupării de pe Anfield. Avea să fie de asemenea ultima dată când Romelu Lukaku a înscris împotriva “cormoranilor” – patru partide au urmat în cele 859 de zile care au trecut de la acel meci.

Manchester United
Meciuri jucate: 1
Goluri marcate: 0

Lipsa de abilitate a lui Lukaku de a marca într-o manieră constată împotriva unor adversari de nivelul lui Liverpool (deşi cele 5 goluri în 13 astfel de dueluri din actualul sezon nu reprezintă cu siguranţă o performanţă modestă) a fost foarte probabil evaluată de către Manchester United în momentul înaintării ofertei de aproximativ 80 de milioane de euro celor de la Everton vara trecută, iar temerile respective nu au fost cu siguranţă anulate de meciul direct disputat în turul campionatului pe Anfield, o partidă la finalul căreia tehnicianul portughez Jose Mourinho a fost aspru criticat ca urmare a manierei defensive în care a evoluat. Romelu Lukaku a reuşit atunci o singură atingere a balonului în primele 23 de minute şi doar 22 în total.