Tehnologia VAR, debut cu succes în fotbalul englez

Meciul de FA Cup dintre Brighton şi Crystal Palace a fost primul din fotbalul englez în care sistemul VAR (Video Assistant Referee) a fost utilizat

Tehnologia VAR a fost utilizată în meciul Brighton - Crystal Palace din FA Cup
9 ianuarie 2018

Roy Hodgson a recunoscut că a fost “suspicios” în ceea ce priveşte golul decisiv marcat de Brighton, însă a confirmat faptul că prezenţa tehnologiei Video Assistant Referee l-a asigurat referitor la corectitudinea reuşitei, într-un meci în care Crystal Palace a fost eliminată din FA Cup. Antrenorul celor de la Palace şi omologul său de pe banca lui Brighton, Chris Hughton, sunt de părere că centralul Andre Marriner şi arbitrul responsabil de monitorizarea sistemului VAR, Neil Swarbrick, au comunicat pentru a elimina orice controversă legată de golul marcat de Glenn Murray.
În minutul 87 al confruntării de pe The American Express Community Stadium, experimentatul atacant al celor de la Brighton & Hove Albion a înscris printr-o execuţie cu genunchiul, deşi au existat suspiciuni ca urmare a unei posibile atingeri a balonului cu mâna. Golul său a stabilit soarta calificării, într-o seară în care tehnologia VAR a fost utilizată pentru prima dată în fotbalul englez. Reuşita egalizatoare din repriza a doua a lui Bakary Sako, care a urmat golului înscris în prima parte de Dale Stephens, a păstrat vii speranţele oaspeţilor de a se califica şi a evolua astfel cu Middlesbrough în runda a patra din FA Cup.

La finalul eşecului cu Brighton, cea mai mare preocupare pentru tehnicianul Roy Hodgson era legată mai degrabă de accidentările la gleznă, respectiv genunchi, suferite de Andros Townsend şi Jeffrey Schlupp, într-un moment al sezonului în care Crystal Palace se confrunta deja cu numeroase indisponibilităţi din cauza problemelor medicale: “Am avut suspiciunile noastre legate de faza golului, probabil şi din cauza reacţiei pe care oamenii din acea zona a terenului au avut-o. Din unghiul în care eram noi, a părut ca şi cum mingea a fost împinsă cu mâna, dar trebuie să felicităm sistemul: dacă ne uităm la mai multe reluări, aşa cum ei au posibilitatea de a face, din unghiuri diferite, vedem ca ar fi fost un gol dificil de anulat. Deşi pare că există o mică atingere cu braţul, cred că dacă unul dintre jucătorii mei ar fi marcat acel gol şi ar fi fost anulat, aş fi fost extrem de nemulţumit.” – a explicat Roy Hodgson, la finalul partidei de pe The American Express Community Stadium.

Iniţial a existat confuzie legată de utilizarea sistemului VAR deoarece arbitrul Andre Marriner nu a consultat personal monitorul aflat pe margine şi nu a semnalat influenţa acestuia: “Golul a fost corect, iar centralul a fost ajutat de faptul că arbitrul Swarbrick se afla în studioul VAR şi a putut să confirme decizia, aşadar nu există plângeri din partea noastră” – a adăugat Roy Hodgson, care mai apoi a continuat – “Faptul că Jeffrey Schlupp şi Andros Townsend au părăsit terenul accidentaţi reprezintă cea mai mare lovitură pentru noi. Aş fi renunţat practic la orice rezultat pentru a mă asigura că îi am disponibili pe Schlupp şi Townsend, alături de alţi câţiva băieţi, la meciurile de Premier League care vor urma.”

Aflată pe poziţia a-14-a a clasamentului Premier League, Crystal Palace va evolua pe teren propriu cu Burnley în următoarea etapă de campionat, pentru ca apoi să se deplaseze pe Emirates Stadium pentru duelul cu Arsenal.