UEFA amână finalele cupelor europene; atitudine tot mai pesimistă privind reluarea sezonului fotbalistic

Una câte una încep să cadă variantele optimiste privind reluarea în scurt timp a sezonului fotbalistic în Europa.

Istanbul 2020
26 martie 2020

UEFA a decis să amâne pentru o perioadă nedeterminată finalele Champions League și Europa League, pe fondul extinderii pandemiei de coronavirus. Meciurile decisive ale cupelor europene fuseseră inițial programate pentru 27 și 30 mai și apoi amânate cu patru săptămâni, însă de această dată forul european nu s-a mai aventurat în prognozarea unori noi date de disputare, în condițiile în care durata crizei medicale la nivel continental este imprevizibilă.

“Nu s-a luat încă nicio decizie privind viitoarele date de disputare. Un grup de lucru, înființat săptămâna trecută și condus de Aleksander Ceferin, președintele UEFA, va analiza opțiunile disponibile. Grupul a început deja examinarea calendarului. Anunțurile vor fi făcute la momentul potrivit”, se arată în comunicatul forului continental.

Decizia UEFA urmează trendul federațiilor naționale, care au amânat pe termen nelimitat reluarea competițiilor interne. Într-un interviu acordat cotidianului AS, Luis Rubiales, președintele Federației Spaniole, spune că “ar fi o imprundență din partea mea să lansez date privind reluarea meciurilor de fotbal”, în timp ce selecționerul olandez Ronald Koeman vede imposibilă disputarea meciurilor internaționale în luna iunie (atunci când și naționala României ar trebui să dispute barajul cu Islanda), el fiind de părere că naționalele nu vor putea reveni la lucru mai devreme de luna septembrie.

O poziție mult mai tranșantă privind situația fotbalistică a Europei a avut jurnalistul britanic Sean Ingle într-un editorial scris pentru The Guardian: “Încă ne facem că nu înțelegem. Chiar și acum, când numărul deceselor crește exponențial în Europa și se adâncește cea mai gravă criză economică din viața noastră, minciuna merge merge mai departe: aceea că sezonul fotbalistic s-ar putea finaliza până la mijlocul lunii iulie”. Jurnalistul spune că, în opinia unui expert britanic în elaborarea de strategii de răspuns la epidemia de coronavirus, sportul nu se va putea întoarce pe stadioanele pline în următoarele luni și poate nici măcar până la finalul lui 2020.

“Chiar dacă fotbalul se va relua fără spectatori, ceea ce acum pare situația ideală, sunt câteva lucruri evidente de semnalat. Dacă un singur jucător este diagnosticat pozitiv, atunci întreaga echipă va trebui pusă în carantină pentru două săptămâni, ceea ce ar lungi si dezechilibra sezonul și mai mult. Iar a trimite ambulanțe la meciuri ar părea un act iresponsabil în condițiile în care sistemul medical este suprasolicitat. În plus, după cum spune specialistul, încă nici nu am început să discutăm despre impactul acestei crize asupra economiei. Posibil ca oamenii să nu își mai permită să meargă la un meci de fotbal”.

Această atitudine rezervată în ceea ce privește reluarea în scurt timp a sezonului sportiv reprezintă și punctul de vedere al Organizației Mondiale a Sănătății, care recomandă prudență în relaxarea măsurilor de izolare chiar și în țările unde bătălia cu virusul pare să fi fost câștigată. “Ultimul lucru de care o țară are nevoie acum este să redeschidă școlile și firmele doar pentru a le închide din nou pe motiv de revenire a epidemiei”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.