Valencia şi Young, esenţiali pentru Manchester United după anii de tranziţie

Ashley Young şi Antonio Valencia şi-au adaptat stilul de joc şi poziţia de pe teren, devenind oameni de bază pentru Manchester United după anii de tranziţie

Ashley Young, Manchester United
3 octombrie 2017

Manchester United este un club care foarte rar acordă o a doua şansă. Însă când sunt acordate pe merit, jucătorii se pot reinventa şi pot redeveni o componenta de bază a lotului “Diavolilor Roşi”.

Unul dintre jucătorii al cărui viitor a fost foarte mult pus sub semnul întrebării pe Old Trafford este Ashley Young. Criticat public de către Roy Keane şi mulţi alţii din cauza tendinţei de a simula foarte des, până la punctul în care Roy Keane a precizat chiar că Ashley Young nu merită să fie un jucător al lui Manchester United din această cauză, fotbalistul englez ajuns la 32 de ani a devenit unul dintre supravieţuitorii surprinzători ai clubului. În manieră remarcabilă, Ashley Young se află la al şaptelea său sezon alături de Manchester United, de-a lungul cărora a ocupat aproape la fel de multe posturi precum s-a întâmplat în cazul lui John O’Shea. Poate puţini îşi mai amintesc faptul că Ashley Young a fost la un moment dat una dintre cele mai bune extreme din Premier League, capabil să deschidă apărări prin viteza şi dribbling-urile sale, precum şi să finalizeze din afara careului cu piciorul drept, dar şi cel stâng.

Jucătorul englez s-a reinventat între timp ca un fundaş lateral, capabil să evolueze pe orice flanc. Poate că nu este cel mai bun din lume pe postul său, însă cu valoarea, determinarea şi mai are spiritul de luptă necesar pentru a oferi prestaţii de un nivel ridicat oricând este trimis pe teren. Profesionalismul şi devotamentul său au reprezentat calităţi datorită cărora antrenori precum Sir Alex Ferguson, David Moyes, Louis van Gaal şi Jose Mourinho au ales cu toţii să îşi pună încrederea în el de-a lungul anilor.

Un fotbalist din lotul lui Manchester United cu un pracurs similar, însă poate chiar mai impresionant, este Antonio Valencia. Puţini jucători ar fi avut modestia şi disponibilitatea necesară pentru a-şi adapta jocul la nevoile echipei în maniera în care Antonio Valencia a făcut acest lucru. O fostă extrem cu calităţi excepţionale şi un joc orientat direct pe poartă, fotbalistul ecuadorian poate acum fi considerat unul dintre cei mai buni fundaşi dreapta din Premier League, o afirmaţie care încă poate părea ciudată, dar care îşi găseşte confirmarea în evoluţiile sale din ultimele două stagiuni, caracterizate de consistenţă şi eficienţă.

La fel precum în cazul lui Ashley Young, viteza şi jocul impresionant dovedite în trecut încep să devină din ce în ce mai evidente, după cum s-a întâmplat şi în ultima etapă de campionat. Este adevărat că adversarul a fost o modestă echipă a celor de la Crystal Palace, însă de-a lungul primei reprize Antonio Valencia a controlat balonul şi a evitat o serie de deposedări ale fundaşilor cu o uşurinţă care a amintit de extrema ecuadoriană din 2011. Fostul jucător al lui Wigan Athletic a ajuns la al nouălea sezon în tricoul lui Manchester United şi se apropie de prezeţa cu numărul 300 pentru clubul de pe Old Trafford. Deloc surprinzător, exemplul său a făcut ca Valencia să devină unul dintre cei mai apreciaţi jucători de către fani, nu doar pentru eficienţa arătată pe teren, ci mai ales pentru dificultăţile pe care le-a depăşit şi disponibilitatea de a fi întotdeauna pregătit să lupte pentru cauza echipei indiferent de poziţia pe care a fost folosit.

Ashley Young şi Antonio Valencia au redevenit oameni importanţi pentru Manchester United, un aspect pentru care o parte din merit îi revine lui Jose Mourinho, deşi nu trebuie uitată contribuţia lui Louis Van Gaal, care de multe ori s-a bazat pe aceşti jucători, iar prestaţiile lor au fost pe măsură, deşi rezultatele echipei au mascat în multe momente evoluţiile individuale ale jucătorilor. Van Gaal a comis multe greşeli pe banca lui United, însă a înţeles valoarea unor jucători muncitori şi profesionişti, care poate nu se bucură de statutul de campioni, dar a căror contribuţie în jocul colectiv al echipei este de multe ori chiar mai importantă, o calitate pe care antrenorul olandez o are în comun cu Jose Mourinho.

Ashley Young şi Antonio Valencia, pe care puţini ar fi mizat să continue în lotul celor de la Manchester United, vor fi esenţiali în tentativa clubului de pe Old Trafford de a lupta pentru titlul din Premier League, de-a lungul unui sezon aglomerat, în care parcursul din UEFA Champions League nu poate fi de asemenea neglijat. Prezenţa lor în echipa “Diavolilor” reprezintă o parte importantă a fundamentului pe care Jose Mourinho construieşte viitorul echipei cu potenţiali campioni care acaparează titlurile presei precum Marcus Rashford, Paul Pogba, Romelu Lukaku sau Anthony Martial.