Variantele lui Arsenal după accidentarea lui Shkodran Mustafi

Arsene Wenger va trebui să identifice alternativele cele mai bune pentru Arsenal odată cu accidentarea fundaşului german Shkodran Mustafi

Arsene Wenger, Arsenal
10 octombrie 2017

Într-un moment în care defensiva lui Arsenal părea să arate mai solid, după un debut de sezon mai degrabă modest, accidentarea recentă a lui Shkodran Mustafi complică din nou situaţia pentru Arsene Wenger. Apărătorul în vârstă de 25 de ani a părăsit terenul în prima repriză a meciului pe care echipa naţională a Germaniei l-a disputat cu Azerbaijan în cursul zilei de duminică, selecţionerul Joachim Low confirmând faptul că problema de natură musculară suferită de fundaşul german ar putea să îl ţină în afara gazonului o perioadă mai lungă de timp.

Chiar şi o uşoară leziune musculară de acest fel presupune o pauză de minim trei săptămâni, astfel că în cel mai fericit caz, Shkodran Mustafi va fi indisponibil până la următoarea întrerupere a campionatelor la nivel de club pentru meciurile echipelor naţionale, care este programată pentru luna noiembrie. Ceea ce reprezintă o nouă problemă pentru antrenorul Arsene Wenger, care momentan nu se poate baza nici pe Laurent Koscielny,  aflat încă în recuperare ca urmare a inflamaţiei tendonului lui Achile. Arsenal a întâmpinat multe probleme fără cei doi jucători în prima parte a stagiunii, dar a reuşit apoi să adune patru meciuri consecutive fără gol primit în Premier League, cu Shkodran Mustafi aflat în centrul unei defensive formate din trei jucători.

Tehnicianul Arsene Wenger va avea acum o alegere dificilă de făcut, în tentativa de a se asigura că defensiva lui Arsenal nu va deveni vulnerabilă precum în primele meciuri ale sezonului.

Păstrarea unei linii de apărare formată din trei oameni:

Dacă Laurent Koscielny va fi recuperat la timp pentru deplasarea de la Watford, cea mai simplă soluţie este înlocuirea lui Mustafi cu Per Mertesacker sau Rob Holding, păstrând dispunerea liniei defensive din trei jucători. Per Mertesacker ar putea să îi ia locul conaţionalului său în centrul defensivei, cu Laurent Koscielny pe partea dreaptă, respectiv Nacho Monreal pe stânga. Totuşi, Arsene Wenger a părut a fi reticent în a-l folosi pe Mertesacker în Premier League, deşi evoluţiile sale din celelalte competiţii au fost unele pozitive. Dacă Arsene Wenger va alege să apeleze la titularizarea lui Rob Holding, Laurent Koscielny foarte probabil va fi cel care va ocupa poziţia centrală a liniei de apărare.

Revenirea la o defensivă formată din patru oameni:

Deşi compartimentul defensiv al lui Arsenal a părut mult mai solid odată ce Arsene Wenger a decis să schimbe sistemul anul trecut, există încă senzaţia că tehnicianul francez ar dori să revină la modulul tactic 4-2-3-1, care îi permite o flexibilitate mai mare pe plan ofensiv, dar expune apărarea în multe momente. Iar accidentarea lui Shkodran Mustafi ar putea reprezenta pretextul ideal pentru revenirea la sistemul anterior.

Prin folosirea în benzi a lui Hector Bellerin şi Sead Kolasinac, Arsene Wenger ar putea trimite pe teren un jucător ofensiv în plus, în loc de un fundaş adiţional, însă va trebui să decidă cine dintre Monreal, Mertesacker sau Holding este mai indicat să evolueze în centrul apărării, alături de francezul Laurent Koscielny. Cu Mesut Ozil aproape de revenire după o accidentare la genunchi şi Alex Iwobi aflat într-o formă foarte bună înainte de pauza competiţională, revenirea la o linie defensivă din patru oameni reprezintă o alternativă importantă pentru antrenorul francez în vederea următoarelor meciuri din Premier League şi UEFA Europa League. Cu jucători precum Alexis Sanchez, Mesut Ozil şi Alex Iwobi aflaţi în sprijinul unui atacant ca Alexandre Lacazette, Arsenal ar trebui să producă un joc ofensiv care să genereze suficiente goluri pentru a acoperi eventualele inexactităţi ce ar putea să apară la nivelul defensivei, cel puţin până la deplasarea de pe stadionul Etihad pentru duelul cu Manchester City, care va avea loc la începutul lunii noiembrie, când foarte probabil Arsene Wenger va alege o dispunere pe teren mai prudentă.