9 mai – data la care s-ar putea relua Bundesliga

Bundesliga ar putea fi prima mare ligă europeană care reîncepe în timpul pandemiei de coronavirus, dacă guvernul federal aprobă planul de reluare pe 9 mai.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
24 aprilie 2020
Allianz Arena
Allianz Arena

Bundesliga ar putea fi prima mare ligă europeană care reîncepe în timpul pandemiei de coronavirus, iar data reluării meciurilor ar putea fi 9 mai dacă guvernul federal va da undă verde acestei propuneri în urma întâlnirii pe care cancelarul Angela Merkel o va avea pe data de 30 aprilie cu liderii celor 16 landuri.

Un plan concret de desfășurare a competiției sportive în primele două divizii a fost elaborat de o echipă condusă de Tim Meyer, șeful staffului medical al echipei naționale, iar detalii privind disputarea antrenamentelor și meciurilor au fost dezvăluite de presă. Meciurile ar urma să se desfășoare fără spectatori în condițiile în care restricții privind adunările publice sunt în vigoare până pe data de 20 octombrie, iar numărul total de persoane care ar urma să participe la jocuri ar fi de 332 în prima divizie, respectiv 270 în eșalonul secund, împărțite în trei zone: 98 în proximitatea terenului de joc (jucători, rezerve, 5 arbitri, sfaff tehnic, staff medical), 115 în tribune (incluzând oficiali și jurnaliști) și 109 în perimetrul stadionului (forțe de ordine și producători tv). Cu excepția actorilor implicați direct în desfășurarea meciului, toți ar urma să poarte măști de protecție.

Echipele ar uma să ajungă la stadion la ore diferite și ar fi supuse unui test Covid, deși încă nu este clar momentul exact al desfășurării acestuia. Planul are în vedere 18 puncte de bune practici pentru echipele vizitatoare, inclusiv valori specifice de temperatură și umiditate pentru camerele jucătorilor. Se va renunța la anumite obiceiuri precum alinierea și salutul fotbaliștilor înainte de fluierul de start, iar în jurul terenului vor fi instalate puncte de igienizare, sub forma unor chiuvete mobile. Zonele mixte în care în mod normal se acordau interviuri vor rămâne închise, iar conferințele de presă și orice alte activități de presă se vor desfășura virtual.

Problema testării Covid pentru meciurile de fotbal a ridicat o problemă de moralitate într-o perioadă de pandemie, însă calculele arată că testarea tuturor celor implicați în meciurile din primele două divizii reprezintă doar 0.4% din capacitatea totală de testare a Germaniei, care este în momentul de față de aproximativ 818.000 de teste pe săptămână și este în curs de suplimentare.

Cluburile germane au primit o veste bună din partea Ligii, care a ajuns la un acord cu televiziunile pentru ca ultima tranșă din drepturile tv (în cuantumul sumei de 304 milioane de euro) să fie achitată integral în cazul în care meciurile se vor relua în luna mai. Patru cluburi din primul eșalon și jumătate din cele din divizia secundă sunt în pericol să declare falimentul în cazul în care competițiile nu s-ar relua în luna mai, iar clubul Schalke 04 a cerut public fanilor să nu solicite returnarea banilor pe abonamente sau biletele deja achitate pentru meciurile ce se vor desfășura fără spectatori.

Bundesliga s-a întrerupt pe data de 11 martie, după jocul Borussia Mönchengladbach – FC Köln 2-1, singurul joc cu tribunele închise din istoria primei divizii. În momentul întreruperii campionatului se disputaseră 25 din cele 34 de etape programate, iar clasamentul este condus de Bayern Munchen cu 55 de puncte, urmat de Dortmund (51), Leipzig (50) și Borussia Mönchengladbach (49).