Serie A
AC Milan
AC Milan
02
AS Roma
AS Roma
Edin Džeko 72
Alessandro Florenzi 77

AC Milan – Roma 0-2. Gruparea capitolină, la al treilea succes consecutiv pe San Siro

Edin Dzeko şi Alessandro Florenzi au marcat pentru AS Roma în meciul de campionat câştigat pe terenul celor de la AC Milan

Cronică scrisă de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
01 octombrie 2017
Stephan El Shaarawy, AC Milan - AS Roma
Stephan El Shaarawy, AC Milan - AS Roma

65.000 de fani, dintre care 3000 veniţi din capitala Italiei, au fost prezenţi în această seară pe stadionul San Siro, unde a avut loc cel mai interesant meci al etapei a şaptea din Serie A, confruntarea dintre AC Milan şi AS Roma, două dintre echipele care îşi propun să lupte cel puţin pentru un loc în viitoarea ediţie de UEFA Champions League, însă şi să rivalizeze cu Juventus şi Napoli în ceea ce priveşte lupta pentru titlul de Serie A.

AC Milan – AS Roma reprezintă una dintre partidele de tradiţie ale fotbalului italian, plină de amintiri, de istorie şi mai ales de aşteptări foarte mari, însă una care are loc într-un moment paradoxal: AC Milan a început un poiect complet nou, sub gestiunea unui nou proprietar care a promis investiţii şi rezultate imediate, însă formaţia milaneză avea înainte de acest meci acelaşi număr de puncte precum AS Roma, care are de recuperat o partidă de campionat, cea cu Sampdoria. Meciul de duminică a reprezentat de asemenea un nou episod al duelurilor dintre Vincenzo Montella şi Eusebio Di Francesco, doi prieteni în afara terenului având în vedere trecutul comun la Empoli, însă în acelaşi timp doi antrenori foarte diferiţi ca idei tactice şi gestionare a jocului.

După o serie de trei meciuri fără victorie în faţa celor de la AC Milan la nivelul campionatului, AS Roma a reuşit să se impună în fiecare dintre ultimele trei întâlniri cu rossoneri şi spera astfel să poată continua şirul pozitiv şi pe stadionul San Siro.

Antrenorul gazdelor, Vincenzo Montella, a confirmat sistemul tactic 3-5-2, cu un cuplu ofensiv format din Nikola Kalinic şi Andrè Silva . De partea cealaltă, Stephan El Shaarawy, care s-a făcut remarcat chiar la AC Milan, a evoluat în tridentul ofensiv al formaţiei giallorosso alături Alessandro Florenzi şi Edin Dzeko.

După cum era de aşteptat, începutul de meci a fost unul extrem de echilibrat, cu două echipe solide, care nu au fost dispuse să rişte nimic şi au dovedit respect reciproc. Foarte puţine spaţii între linii şi un joc tactic dus aproape de perfecţiune a oferit o primă repriză intensă, cu foarte multe dueluri fizice în special la mijlocul terenului, însă puţine ocazii de poartă. O degajare greşită a lui Gianluigi Donnarumma în minutul 17 i-a oferit lui Kevin Strootman posibilitatea de a încerca să reia direct spre poarta milaneză, însă execuţia sa a trecut pe lângă. De partea cealaltă, Milan s-a remarcat prin unele momente în care a reuşit să pună presiune în jumătatea adversă şi să oblige pe AS Roma la o defensivă aglomerată în propriul careu, însă presiunea s-a concretizat doar prin două şuturi ale lui Hakan Calhanoglu, ambele în blocajul fundaşilor.

Cele două formaţii intrau astfel la cabine cu scorul de 0-0, ceea ce a reprezentat pentru prima dată în actuala ediţie de Serie A când AS Roma nu a reuşit să înscrie în prima repriză.

Repriza a doua a adus un ritm mult mai alert şi o intensitate mai mare, cele două echipe începând să se deschidă mai mult în cautarea golului decisiv. Cei trei fundaşi centrali ai lui Milan au reuşit iniţial să îl anihileze pe Edin Dzeko, principalul marcator al grupării capitoline, uneori prin intervenţii agresive, care au amplificat frustrarea vârfului bosniac, avertizat cu cartonaşul galben de către centralul Luca Banti ca urmare a protestelor repetate. Minutul 57 a consemnat o bună şansă pentru Milan, după o centrare la colţul lung a Rodriguez, reluată prin alunecare de Andrè Silva, însă insuficient de precis pentru a direcţiona balonul pe spaţiul porţii. Reacţia Romei a venit la capătul primei ore de joc, după o pasă verticală perfectă a lui Pellegrini pentru Florenzi, care singur faţă în faţă cu Donnarumma nu a reuşit să îl învingă pe tânărul portar al lui AC Milan. La doar două minute distanţă, Leonardo Bonucci a avut şansa de a marca primul său gol în tricoul rossonero, însă şutul său din interiorul careului a fost respins de portarul Alisson.

Şi totuşi în cele mai bune momente de joc ale gazdelor, gruparea capitolină a dat lovitura, prin cine altcineva în afara de principalul său marcator, Edin Dzeko: în minutul 72 atacantul bosniac a reuşit să protejeze excelent balonul în faţa atacului defensivei milaneze, s-a întors cu faţa spre poartă, iar execuţia sa din afara careului nu a mai putut fi salvată de Gianluigi Donnarumma. Avea să fie golul cu numărul şapte în actuala ediţie de Serie A pentru Edin Dzeko şi golul care a deschis drumul oaspeţilor către un succes important. Milan s-a aruncat în atac în tentativa de a redresa situaţia pe tabelă, însă s-a expus rapidelor acţiuni de contraatac ale oamenilor lui Eusebio Di Francesco, care la primul astfel de moment au reuşit să profite şi să îşi majoreze avantajul: şutul de la marginea careului al lui Radja Nainggolan a fost respins iniţial de Gigi Donnarumma, însă portarul lui Milan nu a mai putut face nimic pe respingere, iar Florenzi a îndeplinit o simplă formalitate. Orice speranţă a gazdelor de a mai salva ceva din acest meci a luat sfârşit odată cu eliminarea lui Hakan Calhanoglu, care a văzut al doilea cartonaş galben după un fault asupra lui Radja Nainggolan.

AS Roma obţine astfel trei puncte extrem de importante pe stadionul San Siro şi reuşeste sa egaleze recordul clubului în ceea ce priveşte numărul de partide consecutive cu gol marcat în Serie A (27 de meciuri). Ocazia de a depăşi acest record va fi peste două săptămâni, după pauza prilejuită de meciurile echipelor naţionale, când echipa lui Eusebio Di Francesco va avea o nouă confruntare dificilă, pe propria arenă contra celor de la Napoli.

AC Milan - AS Roma 0-2, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul AC Milan - AS Roma

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului AC Milan - AS Roma 0-2

AC Milan
Șuturi AC Milan
 • Total: 17
 • Pe poartă: 3
46-54
Posesie (%)
 • AC Milan
 • AS Roma
AS Roma
Șuturi AS Roma
 • Total: 11
 • Pe poartă: 6
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
17
11
Șuturi pe poartă
3
6
Șuturi pe lângă poartă
8
4
Șuturi blocate
6
1
Faulturi comise
14
8
Cornere
5
5
Ofsaiduri
2
1
Cartonașe galbene
3
1
Cartonașe roșii
1
0

Meciuri precedente între AC Milan și AS Roma

2016-2017

 • Serie ASerie A
  Luni, 12 dec. 2016
  AS Roma
  AS Roma
  1-0
  AC Milan
  AC Milan
 • Serie ASerie A
  Duminică, 7 mai. 2017
  AC Milan
  AC Milan
  1-4
  AS Roma
  AS Roma

2015-2016

 • Serie ASerie A
  Sâmbătă, 9 ian. 2016
  AS Roma
  AS Roma
  1-1
  AC Milan
  AC Milan
 • Serie ASerie A
  Sâmbătă, 14 mai. 2016
  AC Milan
  AC Milan
  1-3
  AS Roma
  AS Roma